GFS-025deg_WORLD-CED_T2_anom

Oostelijk en westelijk halfrond is een wereld van verschil

De titel is wellicht niet helemaal eerlijk. Waar ik op doel is dat de komende week “het weer” vrij eenzijdig is. Een heerlijke nazomerweek met veel hogedruk in de buurt. Voor een weerman is dat vrij saai. Dinsdag zon – woensdag zon – donderdag nog meer zon. In het weekend wellicht wat ander weer maar dat is verre van zeker. Nee, we moeten zoeken naar “het weer”. En dat is niet heel ver weg. Maar aan de andere kant (van de wereld) ook wel weer heel ver weg. De introductiekaart is duidelijk. Veel verschil tussen oost en west. Warmte op het oostelijk halfrond en kou op het westelijk halfrond. En terwijl Marco en Hajo de site vandaag weer in de winterstand brengen met mooie winterbanners, doen wij een rondje wereld.

spanje

Loeihitte is Spanje

Voor hitte hoeven we niet ver te reizen. In Spanje was het vandaag 44°c. Loiehitte noem ik dat. Bakoven warmte. Als je ervan houdt, heerlijk! Ben je meer een fan van kou: enkeltje Antarctica zou een optie kunnen zijn wellicht!

zuidpool

Wostok op Antarctica kan het all time koude record wellicht evenaren.

De laagste temperatuur ooit gemeten is -89°c op Antarctica. Graag feedback als ik mij vergis, maar dit is wat ik kon vinden. Aankomend weekend kan dat wellicht geëvenaard worden. -87°C is natuurlijk geen -89°c, maar misschien komt daar een graadje bij, duimen voor 2 graadjes.. Het is nu lente aan het worden op de Zuidpool, dus er komt ook wat meer zonlicht. En de zon geeft natuurlijk warmte. Maar in deze tijd van het jaar heeft de zon nog niet veel invloed. Wat betekent dat voor de afwijking in temperatuur?

GFS-025deg_NH-SAT6_T2_anom

Temperatuur afwijking vandaag. De zuidpool bijna 4 graden te koud. De basis is 1979 – 2000

De wereld is nog net iets te warm. Afgelopen winter was de afwijking vele malen groter. (+0.8° – +1°) Een en ander aangedreven door een pittige El Nino. Die is nu ten einde en men verwacht een matige La Nina vanaf deze maand. Kom ik een andere keer op terug. Wat mij met name opvalt is het verschil tussen het oostelijk en westelijk halfrond. Laten we eens naar “onze” helft kijken, het oostelijk halfrond.

[metaslider id=80613]

 

Je ziet de warmte in Spanje (oeps westelijk halfrond) en in Siberië. Met name de warme afwijking in Azië is grotesk.

GFS-025deg_WORLD-CED_T2_anom

De wereldkaart: oost versus west

Pakken we nog een keer de wereldkaart erbij. Oost versus west en een wereld van verschil. Klimatologen verdelen de wereld in noord en zuid en niet in oost en west. Zou dat wel het geval zijn dan is de afwijking immens. Met name in Zuid Amerika is de negatieve afwijking enorm. En de Zuidpool dus ook.

GFS-025deg_NH-SAT5_T2_anom

Zuid Amerika loopt een blauwtje

De afwijking in Zuid Amerika is groter dan -10°C. Dat is fors. Echter is de afwijking in Siberië +10°C Dat heft elkaar weer op. Het Yin & Yang is op deze afwijkingskaarten duidelijk waarneembaar.

newton baja

Orkaan Newton onderweg naar de USA richting Arizona

Tot slot nog even een tropisch dingetje. Orkaan Newton in de oostelijke Grote Oceaan heeft het luxueuze Acapulco reeds onder water gezet eerder deze week. Vandaag is het oog over Cabo San Lucas geraast. Een luxe oord op de punt van Baja California in Mexico waar veel Amerikanen vakantie vieren. Over schade of slachtoffers weet ik niets. Om eerlijk te zijn: deze storm had ik niet zo gevolgd ivm Hermine, een post tropische storm die voor de Amerikaanse oostkust hangt en die overigens stationair voor de kust van de Staat NY, Connecticut en Massechusetts ligt. Newton zal richting Arizona koersen. Een gortdroge Staat die al eerder met post tropische stormen te maken heeft gekregen en daardoor regelmatig letterlijk en figuurlijk is overspoeld met tropisch hemelwater.

newtontcmovieFinal

Eerder vanmiddag trok Newton over Cabo San Lucas

Zo zie je maar weer: als je iets verder kijkt, dan zie je buiten de saaie Nederlandse weerkaarten toch mooie dingen. Er is altijd “weer”. En “weer” is echt nooit saai.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

13 reacties

Gesloten voor reacties.