Nog drie nachtjes slapen en het tweede grootste Belgische muziekfestival gaat van start: Pukkelpop 2013. Wordt het een hittegolf zoals vorig jaar, of krijgen we weer een supercel onder de kiezen zoals het jaar daarvoor, met toen vijf dodelijke slachtoffers? Niets van dat alles. Dit jaar wordt het met een luchtdruk om en bij de 1020hPa een rustige editie, wat het weer betreft dan toch. Vooral op donderdag is er veel zon. En drie dagen lang klimt de temperatuur tot 22 à 24°C. Misschien dat we op vrijdag en zaterdag in de late namiddag een enkele bui te pakken krijgen, maar dat is het dan.[dc_slider slider=”21548″ captions=”true”]Moest dit festival in het noorden van Nederland georganiseerd worden, zou het dit jaar toch wat minder zijn. Daar trekken vanaf vrijdag storingen over, met kans op regen en vooral veel meer wolken. En moet je eens naar bovenstaande kaart van het Canadese GEM-model van gisterenavond kijken. De eerste actieve depressie van het tweede halfjaar van 2013 op de Europese weerkaarten met een kerndruk van slechts 975hPa, wat naar zomerse normen best wel laag is. Het komt zelfs bijna tot storm voor de westkust van Schotland. Naar zondag toe steekt dat ding dan over de Noordzee. Het vult dan wel wat op, maar ook wij zitten dan in een stevig windveld. Ook in de andere modellen is deze depressie getekend, maar veel minder uitgesproken. Het gros van de neerslag lijkt net ten noorden van Nederland voorij te trekken. Maar als je dit weekend buitenactiviteiten gepland hebt, zou ik me nu toch al wat voorbereiden op meer wind en regen en de weerberichten dag op dag blijven volgen.[dc_slider slider=”21562″ captions=”true”]Oorzaak van dit alles? Een puls van de straalstroom, ook wel een jetstreak genoemd. Gisteren schreef ik nog dat de Noordpool al aan de afkoeling begonnen is, en door die groter wordende temperatuursverschillen met het zuiden wordt die straalstroom steeds sterker. Niet moeilijk natuurlijk, want de voorbije maanden was die straalstroom gewoon bijna totaal afwezig. En met die kolkende scheidingslijn boven ons, kan het natuurlijk niet echt opwarmen. Als we de 20°C nog halen mogen we al heel tevreden zijn.

GFS ens

En daarna? Dan stijgt de luchtdruk weer en gaan we terug overschakelen op rustig voortkabbelend zomerweer. Gisteren sprak ik nog over 25% kans dat we na komend weekend zouden overschakelen naar een periode met stabiel en warmer zomerweer. Vandaag is die kans onder de 20% gezakt. Het Amerikaanse GFS blijft het opbouwen van een Scandihoog maar uitstellen. Ooit moet het wel eens lukken, maar voorlopig komt van uitstel, afstel. En wat mij betreft mag het nog zo’n vier maand uitgesteld worden hoor. Dan zitten we alweer in december en dan mogen gerust alle remmen los. Op het GFS-ensemble van 850hPa zie je wel een lichte golfbeweging, maar met de hoofdrun als extreme uitbijter, en dan nog in de verre toekomst. Nee, het mag duidelijk zijn dat ik er niet in geloof.

hagelkaart

Zoals beloofd steken we tot slot nog even de landsgrenzen over, om te kijken naar de onweerskansen rond het Gardameer en bij uitbreiding heel de Alpen, morgen dinsdag. Deze keer krijgt Marco Puttolini waarschijnlijk gelijk. Een koufront schuift de komende dagen over de Alpen naar het zuidoosten, en dat terwijl er een thermisch laag boven N-Italië hangt. Nee, het worden geen goede dagen in de Alpen. Later vandaag kunnen er al enkele onweersbuien in de W-Alpen uitbreken, maar dinsdag wordt die kans veel groter. De windschering (verandering van windsnelheid en –richting met de hoogte) neemt voor dat koufront uit sterk toe, tot een verschil van 20 meter per seconde. Genoeg dus voor hagel en stevige windstoten tijdens een onweersbui, kijk maar naar bovenstaande hagelkaart voor aanstaande dinsdagnamiddag. Door het grote verschil in windrichting met de hoogte kan een enkele bui zich zelfs tot een supercel ontwikkelen. Later trekt heel de boel door naar het zuiden, dus ook het Gardameer ontsnapt er niet aan. Ook woensdag komen er nog buien tot ontwikkeling, maar vanaf donderdag knapt het weer weer op.
Morgen is het de beurt aan Leo. En waar zit Hajo eigenlijk?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

12 reacties

Gesloten voor reacties.