jufferien

Reageerder Hans merkte het in de reacties al op. Het is rustig vandaag op de site. Zou het met de op de meeste plaatsen tegenvallende sneeuwval van de voorbije nacht te maken hebben? Of dat de echte winter er in de Lage Landen maar niet in wil komen? Allemaal goed mogelijk. Zelf ben ik al drie dagen grieperig. Daarom dus een vrij kort bericht van mij vanavond. Laat me mezelf maar even oppeppen met dit heerlijke webcambeeld uit de zuidelijke Zwitserse Alpen. Ik ben te suf momenteel om uit te zoeken waar die net genomen is. Iemand een idee? Hmmm, ik wou dat ik daar zat nu. Even wegdromen, want de avondruns van de verschillende weermodellen helpen mijn gemoedstoestand niet veel momenteel. Zoals gevreesd, en ook eigenlijk te verwachten viel, zal de koude in deze licht winterse week in het laagland zich vanaf donderdag niet gaan verscherpen. Integendeel. Hajo geloofde deze ochtend nog in het verschijnen van een aantal diep winterse runs. Ik ben voorlopig minder enthousiast. Maar dat heeft eerder met mijn gezondheid te maken momenteel.

rart_15012400_15011912

GFS komt vanavond met een succesvolle dooi-aanval op vrijdag. Meteen regen.

rart_15012406_15011912

Het Europese EC ook, maar dan enkele uren later en met minder zachte lucht. Regen, voorafgegaand door sneeuw dan. De winter is daarmee dan niet volledig verdreven. Dus hoogstwaarschijnlijk houdt het kwakkelwinterweer ook volgend weekend nog aan.

rart_15012712_15011912

Volgende week dinsdag zou er dan volgens EC een tweede poging kunnen komen. Opnieuw regen, voorafgegaand door sneeuw. Telkens vooral voor de oostelijke helft van de Lage Landen. En reken er niet te veel op dat die sneeuw ook effectief gaat blijven liggen in het laagland. Kwakkelen, weet je wel.

pluim

Ach, veel te ver weg allemaal, dus waar heb ik het eigenlijk over. Over 1 ding zijn de modellen het wel eens. Positieve temperaturen tot in de dubbele cijfers zijn de komende 7 dagen zeker niet te verwachten. Dus dan zijn we weer bij af, bij het bericht dat ik begin vorige week postte na een korte onderbreking van een week of twee. De Ardennen en Wintersport-Arena Sauerland voor een lange periode in het wit, terwijl het in het laagland enkel tijdelijk tot een sneeuwdekje kan komen.

weer huidig

Dat sneeuwdekje is zich vanavond in het zuiden van Limburg en in de Ardennen aan het vormen. Lichte sneeuw daar momenteel.

rart_15012200_15011912

Ook over de Alpen valt momenteel niet zo veel te vertellen. Aanhoudende relatieve koude. Overmorgen licht föhnig aan de noordkant en dan kan er aan de Zuidkant weer wat sneeuw vallen. Vooral het noordwesten van Italië kan wat sneeuw verwachten. En Isola 2000 zowaar. Dat is lang geleden.

rart_15012500_15011912

Verder is het wachten tot zaterdag eer een nieuw sneeuwfront vanuit het noordwesten de Alpen aandoet. Maar actief lijkt het ding momenteel niet. Nee, dikke sneeuwval over heel de Alpen zit er momenteel niet aan te komen. Ik ga voorlopig uit van zo’n 10 tot 15 cm langs de Alpennoordkant komend weekend. Zullen we dat sneeuwfront dan echt Auke gaan noemen Hajo? En verder blijft het voorlopig nog wel even aardig (zeker niet te) koud in de Alpen. Al bij al, geen slechte vooruitzichten dus.

gfs-0-288

Afsluitend toch nog 1 optimistische bedenking. Stilaan kruipen we naar februari toe. De laatste echte wintermaand, maar ook traditioneel de meest sneeuwrijke in de Lage Landen. Het Noordzeewater is dan bijna op zijn koudst. Dus als deze kaart uitkomt dan kan er nog steeds heel wat moois gebeuren 😉


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

32 reacties

Gesloten voor reacties.