2016_9_23_600_msg3_16_s4

De wereld door 2. De herfst is begonnen, nu het weer nog!

Gisteren is moeder aarde door het licht van de zon verticaal in tweeën geklieft. Om 16.21 is de herfst begonnen. Meteoroligisch herfst, astronomisch herfst, en het weer…..?

tmax-249_16092418_16092312

Lekker weertje morgen met mooie temperaturen

Voordat we met het avondweerbericht beginnen eerst maar eens wat goede berichten brengen. Jannes, onze ‘front end coder” en internet deskundige is deze week voor het eerst vader geworden van een zoon. Leuk zo’n nieuwe WSWM baby. Het leukst natuurlijk voor Jannes en z’n vrouw. Hij luistert naar de naam Ian. Ik spreek hopelijk namens alle volgers als ik zeg: Jannes en Christel, heel veel geluk, liefde en gezondheid met jullie kleine mannetje. Geniet ervan want voordat je het weet heb je een 14 jarige puber in huis die je zo nu en dan achter behang wilt plakken. Het overige goede nieuws is dat het morgen een zonovergoten dag wordt met heerlijk temperaturen. Net op de dag dat ik 48 kaarsjes mag uitblazen. Dat komt niet heel vaak voor op 24 september. En ach, ik gooi meteen maar even de knuppel in het hoenderhok, we plakken er aankomende week gewoon nog lekker een paar dagen rustig herfstweer aan vast zoals het er nu uitziet. We blijven zo goed als zeker onder invloed van hoge druk. De temperatuur gaat een stapje terug maar het blijft zo goed als droog. En Karl heeft daar weinig of niets mee te maken.

radar-2016-09-23-1704_100km_sri

Radar van Bermuda rond 19.00 uur vanavond

Speaking of the devil: Karl ligt nu als tropische storm bezuiden Bermuda. Met windsnelheden van rond de 95 kmh en een kerndruk van 990 hpa is Karl echt een prutssysteem. Voor Bermuda natuurlijk goed nieuws. Karl heeft boven de Atlantische Oceaan te maken gehad met veel windschering en is daardoor compleet ingestort. Het systeem zal na het passeren van Bermuda slecht kortstondig orkaanstatus bereiken. Maar dat is echt kiele kiele.

karl-via-bermuda-bwswtnt22

De route van Karl over de Atlantische Oceaan

De route van Karl is noordoostelijk richting de Britse Eilanden maar zal bijna zeker afbuigen richting IJsland. En boven kouder water gaat de fut er helemaal uit en wordt Karl in de straalstroom opgenomen.

karl-sst

Zeewater oppervlakte temperaturen rond Bermuda

Karl hangt nu nog boven water van zo’n 30°C. Een goede voedingsbodem voor een tropisch systeem en Karl zal nog wel een beetje intensiveren. Maar na zondagavond zal Karl volledig instorten. En dan gaat het snel.

karl-in-beeld-pslv_16092518_16092312

Karl in beeld op zondag avond

Karl komt op zondagavond al op de Europese kaarten tevoorschijn, ver ten noorden van de Azoren en wordt op dat moment meteeen in de straalstroom opgenomen.

hoog-no-jet3_16092518_16092312

Straalstroom op zondag wanneer Karl in beeld komt

De straalstroom is dan nog geörienteerd richting het Iberisch schiereiland. Maar daar komt verandering in omdat het Azorenhoog wederom opbolt richting onze omgeving en daardoor lagedrukgebieden geen kans krijgen om ons te bereiken. Wordt het dan helemaal geen herfst?

jet-dinsdag-jet3_16092718_16092312

Straalstroom op dinsdag recht op Noorwegen af.

Voorlopig (nog) niet. We hangen onder de vleugels van verschillende uitlopers van het Azorenhoog. Zondag nacht kan er wat neerslag vallen en wellicht woensdag ook weer wat. Maar dat is weer te ver weg om iets zinnigs over te zeggen. De windmomenten van komende week zijn ook helemaal van de kaarten verdwenen. De straalstroom staat strak op Noorwegen gericht. En op z’n bagagedrager heeft de straalstroom diverse lagedrukgebieden meegenomen.

noorwegen-prec_16092718_16092312

Regengebied en stormachtig weer voor de westkust van Noorwegen

Noorwegen krijgt de volle laag de komende week. Het vocht dat Karl meevoerd in de straalstroom wordt tegen de Noorse bergen gekwakt.

drukkaart-dinsdag-pslv_16092718_16092312

Drukkaart op dinsdag

En dan krijgen wij zomaar weer een verlening van deze heerlijke nazomer. Of moet ik zeggen; rustig herfstweer. Omdat de stroming meer west is wordt de temperatuur wel wat getemperd. Maar hé, dat is toch niet zo heel erg?

zonaal-pslv_16092818_16092312

Zonale stroming met hogedruk invloeden

Pas op woensdag wordt de stroming wat zonaal maar zitten wij aan de goede kant van de lijn, waarin hogere druk echt wel de neerslagbanden onderdrukken. Bij 1025 hpa krijgt neerslag echt weinig kans. Pas op het moment dat de hogedruk zich terug trekt krijgen storingen meer kans. Het Europese model laat vanavond inderdaad zien dat de lagedrukgebieden uit zuidelijker koersen waardoor de kans op neerslag en stevige wind op woensdag dan groter is. Laten we dat maar eens afwachten. EC deed dat van de week ook voor aankomende maandag en daar is niet veel meer van over. GFS krijgt wat mij betreft vanavond het voordeel van de twijfel.

droog-knipsel

Weinig neerslag de komende week

Als we dan naar de pluim kijken zien we inderdaad dat er zeer zwakke neerslagsignalen zijn en dat de temperatuur ligt op het gebruikelijke niveau rond deze tijd van het jaar. Rond de 18°C. Ik kan ermee leven. Laat de sneeuw voor de Alpen nog maar even wegblijven. Komt straks allemaal wel.  En dan zijn wij er natuurlijk als eerste bij om daar verslag van te doen.

Fijn weekend!

*** Weerbericht mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar ***


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

14 reacties

Gesloten voor reacties.