Er was eens een tijd dat weersvoorspellen in de herfst veel makkelijker was. De Poolgebieden koelden snel af en in Zuid-Europa was het nog warm. Grote temperatuursverschillen en de ene stormdepresssie na de andere joeg over de Lage Landen. Niets van dat alles anno laatste decade september van 2013. Rust is tegenwoordig het codewoord. Getuige de bovenstaande foto die ik net hier vanuit mijn tuin heb genomen.

eps_pluim_tt_06260

Er zit deze week amper beweging in de atmosfeer. Vooral in de GFS-run van gisterenavond was dat opvallend. Werkelijk alle weersystemen op de Europese weerkaarten stonden er vijf dagen lang zo goed als helemaal stil. Gelukkig zit er terug iets meer schwung in de modelruns van deze ochtend, met de nadruk op ‘iets’. ‘Dat is dan toch lekker makkelijk voor een weerman?’, hoor ik je al denken. ‘Gewoon elke dag hetzelfde weer’. Op het eerste zicht wel, maar als je de ensemblepluimen van de laatste dagen bekijkt, word je gewoon helemaal gek. Enorme spreiding, door kleine variaties in windrichting en hoeveelheid vocht in de lucht.

satbeeld

Laat ik toch maar een poging doen. Over de Alpen valt momenteel niet veel te zeggen. Daar is het de komende week lekker toeven, zonder winterse vooruitzichten. Dus ik ga me beperken tot de Lage Landen. Vandaag starten we net zoals gisteren grijs, met veel lage wolken. Op enkele plaatsen, waaronder De Bilt, wordt ook mist gemeld die het zicht tot minder dan 200 meter beperkt, maar op de meeste plaatsen is het momenteel nevelig. En hier en daar breekt de zon al aardig door, vooral in het zuidoosten van Nederland. Zo zat ik hier net nog met mijn gezicht in de zon dit bericht te typen, maar ondertussen zit alles weer dicht. Een kern van hogedruk schuift in de loop van de dag tot over het zuiden van Nederland. Ten noorden daarvan zit je met een aanvoer van vochtige zeelucht, dus daar zullen de opklaringen eerder schaars zijn, maar wel met boterzachte temperaturen net onder 20°C onder het grijs, en boven de 20°C in de zon. Verder is het nu moeilijk te zeggen waar de meeste zon zal schijnen, maar de grootste kans is voor het zuiden van België. Daar zit wat drogere lucht.

PL2412_large

Morgen schuift de hogedrukkern wat verder door richting Duitsland en komen we in een zuidelijke stroming terecht. Iets drogere lucht dus, maar de stroming is zo zwak dat het ondenkbaar is dat die drogere lucht tot ver in Nederland geraakt. Nee, morgen zijn de zonnigste papieren weer voor het zuidelijk deel van de Lage Landen. Bovendien komt een koufront, dat nu nog boven het noordelijk deel van de Noordzee hangt, steeds dichterbij.

gfs-2-60

Woensdag begint dat koufront ook wat te golven en ligt het vlakbij de noordkust van Nederland. Daar kan dan in de loop van de dag een spat regen vallen. Grote kans dat het gros van de neerslag Nederland mist. Maar weer een overwegend grijze dag dus. En de rest van de week? Idemdito.

gfs-0-96

Pas richting het weekend komt er wat beweging in de atmosfeer. De restanten van ex-orkaan Humberto komen dan dichterbij, maar de onzekerheid is groot over de timing, activiteit en de hoeveelheid warmte die net aan de voorkant ervan naar ons wordt gebracht.

 gfs-0-156

Als je naar de aparte ensembleleden kijkt, zijn er grofweg twee mogelijke scenario’s in de running. Scenario 1: Humberto komt, geholpen door een nieuw IJslandlaag, gewoon gezellig bij ons op visite, en dan nemen de neerslagkansen vanaf het weekend, en zeker op zondag, serieus toe. Momenteel is dit het verwachte verloop van de meeste GFS-leden.

ECM1-144

Een ander scenario, voorkeur van een kleine meerderheid van de ECMWF-leden, is dat er in de loop van de week een hoog van over de Noordpool richting Finland komt gezakt en zich daar nestelt. Die houdt de wind bij ons meer in de continentale hoek en kan de depressieactiviteit wat meer afblokken.

controlerun ECMWF

Binnen dit tweede scenario is het dan nog maar de vraag in hoeverre dit zal lukken. Kijk maar naar de controlerun van ECMWF van gisterenavond. De wind is daar op zondag helemaal naar het oosten gedraaid, maar de depressie komt vlak bij ons tot stilstand, met dan ronduit koud regenweer, zie ook de pluim hogerop dit weerbericht. Dus hoewel er in dit scenario hogedrukimpulsen mee gemoeid zijn, verloopt het weerbeeld voor komend weekend ook hier niet gegarandeerd droog. Als ik alles zo even overzie, is de kans dus heel groot dat het weekend een stuk wisselvalliger wordt, en dan zeker vanaf zondag. Zo, dan staat mijn weerbericht van vrijdag toch nog overeind. Later in de volgende week houdt een zuidelijke luchtstroming zich in stand. Dus koud wordt het voorlopig niet.

Marion Rolland

Afsluitend, volgens specialist Dominik Jung van www.wetter.net mogen we weer een snoeiharde winter verwachten in Europa, vooral in de maanden januari, februari en maart. Ook de gerenommeerde Joe Bastardi van Accuweather en professor Anastasios Tsonis van de Universiteit van Winsconsin zijn het met hem eens. Afwachten maar. Maar als het huidige luchtdrukpatroon zich de komende maanden verder zet, dan groeit de kans dat ze gelijk krijgen. Wie er deze winter alvast niet van zal kunnen profiteren, is de Française Marion Rolland. De wereldkampioene afdaling heeft vorige week op oefenstage in Chili haar kruisbanden aan de rechterknie gescheurd. Tsja, daar kan ik van meespreken. Vorig jaar ben ik er zelf aan geopereerd geweest, en ben nog steeds niet voor 100% hersteld.  


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

69 reacties

Gesloten voor reacties.