Oh wat liggen de Alpen er mooi bij zo halfweg november. Van overal bereiken ons berichten dat steeds meer skigebieden vervroegd openen. En wie niet kan wachten … die trekt gewoon zelf een vers spoor. Ook dat is een constante als je de actuele beelden uit de Alpen bekijkt. Overal verse sporen zoals hier in Lech …
… en bulderende pistebully’s die ganser skigebieden (La Plagne is dit) zo snel mogelijk klaar willen krijgen. Wat een waanzinnig fijn gevoel moet dat geven om vrijwel helemaal alleen hier los te kunnen gaan. De eenzaamheid doet je eraan herinneren dat we nog maar november zijn natuurlijk, want verder lijkt het allemaal diep winters. En net dat laatste is het item van de voorbije dagen, want de winter krijgt het erg moeilijk in Europa de komende weken.
En dat terwijl de kaarten zo veelbelovend zijn. Totaal geen westcirculatie op de kaart. Verre van zelfs. Een hoog ontwikkelt zich heel sterk op de oceaan terwijl een trog ervoor naar het zuiden uitdiept. Klaar om ons in de kou te zwiepen. Alleen … Er ligt iets in de weg wat de kou naar onze omgeving doet opschuiven. En dat is verdorie de Russische Beer. Die ontwikkelt zich net westwaarts waardoor heel de boel blokkeert. Bah, ik had nooit gedacht dat ik het moest zeggen, maar toch ga ik het even doen: ‘scheer je weg jij, rotbeest! Je eerst drie jaar lang niet laten zien en dan zo’n spelletje komen spelen. Wie denk je wel dat je bent! Vort!’ Sorry, ik liet me even gaan. Het zorgt er in ieder geval voor dat grote delen van Europa de zachte tour opgaan de komende periode. En die periode zou wel eens even kunnen duren. Want zolang die trogas ten westen van ons blijft, zitten we in een zuidelijke aanvoer terwijl het in Ierland en Schotland wel gaat winteren.
Het gevolg zie je op deze nieuwe sneeuwhoogtekaarten van meteociel. We gaan van een aardig sneeuwdek in Oost-Europa …
… naar een flinke slag in het gezicht van koning winter. Ja, binnen 8 dagen ziet het landschap er weer anders uit.
En de lange termijn? Wel, het ziet er naar uit dat de Russische Beer uiteindelijk verdwijnt. Bij EC12 schiet het oceaanhoog dan uiteindelijk door naar onze omgeving zowat, maar de onzekerheid is groot. De wind draait dan wel wat naar het oosten, maar er is dan al heel veel warmte naar Europa gepompt. Geen winterse kaarten dus.
Die winterse kaarten krijgen we vanavond wel van GFS12. Hier zoekt en vindt het oceaanhoog uitbreiding richting Groenland om mekaar daar dan te versterken.
Maar zolang de Russische Beer op haar post blijft, zit alles gewoon muurvast. Nog steeds een zuidelijke aanvoer hier op elf dagen vooruit.
Pas helemaal op het eind begeeft de Beer het en kan de depressie eindelijk doorschuiven om de wind te doen draaien van richting en flink wat koudere lucht aan te voeren. Maar ja, dat is nog heeel ver weg.
Bij de controlerun van GFS12 gaat het wegdrukken van de Beer en de inval van de koude veel sneller.
Om dan uiteindelijk nog steeds met winterse kaarten te eindigen. Dus je ziet, je hoeft niet te wanhopen … het kan wel degelijk.
Maar hoe we het ook draaien of keren. Alles staat of valt met die Russische Beer. Op deze ensemblekaart van GFS zie je wat voor een joekel van een ding dat dat is. Van in Noord-Korea tot diep in Oekraïne is de luchtdruk minstens 1030hPa. Dat hangt wellicht samen met het zeer uitgebreide sneeuwdek daar. Verder zie je dat enkel in Groenland de luchtdruk hoog wordt, een trend die we hier al een week geleden in de smiezen hadden.
Op de hele lange termijn zien we in het GFS-ensemble dat De Beer uiteindelijk toch gedecimeerd gaat worden. Geen enkel lid berekent tegen het einde van de maand nog hoge druk van meer dan 1030hPa in Oekraïne, wat dan wel nog het geval is voor Groenland en zelfs op de Noordelijke Atlantische Oceaan. Dus vanaf dan kan het weer. Zou ook mooi zijn, zo net aan het begin van de weerkundige winter. Tot dan wordt het toch een beetje afzien. We blijven het in ieder geval volgen!
42 reacties
Gesloten voor reacties.