zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

die tauplitz
Lees verder >

Bad Mitterndorf, Tauplitz en Tauplitzalm ook in de zomer droomplekjes in het Ausseeerland.

Russische Beer verhindert verdere progressie winter in Europa

check ook eens

42 Reacties

 1. Erwin schreef:

  Frederic, sterk bericht! . Ik kan me hier helemaal in vinden al denk ik dat de wintertafel geleidelijk wordt opgedekt door de eind november vertrekkende winterbeer uit Rusland.
  Komt goed!

 2. Patrick schreef:

  Ai dat is een mens weer met beide voeten op de grond zetten .
  Jij bent tenminste een weerman die het zegt zoals het is . Anderen halen er altijd het meest positieve uit in de verre meteofictie waardoor de meeste lezers aannemen dat het dat zal worden . Jij zegt het zoals de kaarten het tonen ook als het zoals nu wat negatiever is . Daar hebben we meer aan .
  Toch hoop ik dat tegen het eind van de maand de situatie veranderd en het opnieuw kouder wordt want dit mag toch niet TE lang duren of al het mooie dat is gebeurd vervalt weer in het niets tegen dat het echte winterseizoen zou moeten beginnen .
  Ook ik dacht dat het echt wel kouder zou worden tegen eind november maar als ik je nu hoor is dat nog absoluut niet zeker . Ach ja te vroege sneeuw is nooit goed , beter pas tegen eind november begin december.
  We zullen het zien .

 3. Snowfeverrrrr schreef:

  Amai, het wordt duimen dus! Vertrek 9 december voor een week naar Winterberg. Hoop toch echt dat we in de lage landen en in dit geval ook voor Duitsland toch weer wat winters mag worden. Het blijft spannend! Maar mooi bericht Frédéric!

 4. Erwin schreef:

  Zoals hier bij de meesten ook wel bekend is, ben ik misschien vaak nog wel behoudender dan Frederic. Hoewel ik het een artikel wederom super geschreven vind (wat we gewend zijn Frederic) acht ik de kans vrij groot dat we naar significant kouder weer gaan eind november waar ik zelfs sneeuwvlokken eind november in de LL niet uitsluit. Maar een zekerheid is het zeker niet. Maar potentie is er zeker wel, alleen pas in de laatste week van november.

 5. Erwin schreef:

  Nog een vraag aan @Frederic Heb je je in dit artikel ook niet erg laten leiden door de EC oper van vanavond? Die EC oper verhindert idd zeker op korte termijn die Europese winter maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik deze OPER niet representatief vind. Het is een zachte uitbijter in de pluim en kijk ik naar de andere members in combinatie met het gfs model dan denk ik dat we juist positief naar eind november moeten kijken. Er zijn goede uitgangspunten zichtbaar voor een uiteindelijke Oost component richting einde maand.

  • Erwin schreef:

   De beer in de EC OPER bedoel ik uiteraard

  • Frederic schreef:

   Wel de EC is niet het enige model dat met dezelfde uitkomst komt, en er zijn nu minder ensembleleden die voor O-wind gaan in vergelijking met enkele runs geleden.
   Maar goed, potentie is er zeker gezien het gebrek aan WC. Toch moet ook dan alles goed vallen, en dat is voorlopig nog niet het geval. Jammer genoeg. Tenzij je naar die heel verre kaarten van GFS kijkt, maar dat is toch al bijna 2 weken ver he.

 6. Frederic schreef:

  GFS18 gaat iig voor een versneld terugtrekken van de Beer tov de GFS12. Meer in lijn van de GFS12control

  • Erwin schreef:

   idd, de 27e zie je ook de wind draaien van West, naar Noord naar Noord-Oost en de 28e naar Oost.
   Ook behoorlijk wat wind in Noord-Duitsland, Noord Nederland en Denemarken die 27e. november.

 7. Ab schreef:

  Bij de GFS 18z die nu binnenstroomt verdwijnt dat logge hoog van het Russische Beer veel snellen, met hier dan al vanaf 25/26nov. uitbreidingsmogelijkheden voor het hoog boven de oceaan richting Scandinavie. Met dan ook de wind meer draaiend richting oost noordoost. Wordt vervolgd….

 8. Frederic schreef:

  Hier de bijbehorende sneeuwdekkaart:

 9. Frederic schreef:

  Toch nog even wijzen op de nakende winterinval in Schotland en Ierland waar ze vanaf overmorgen wel de winter in duiken:

 10. Mark (breda) schreef:

  Fraai bericht Frederic!
  En de reacties heb ik met plezier gelezen. Goede ontwikkelingen.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Rampzalige GFS 00.00 hoofdrun…. in dit scenario verdwijnt de sneeuw onder de 2.000 meter voor een groot deel.

   Langzaam maar zeker raak ik er van overtuigd dat de modellen niet in staat zijn een enigzins betrouwbare berekening te maken van meer dan 10 dagen vooruit. Keer op keer komen alle mogelijke scenario’s voorbij en dat is niet anders dan een aap die de beurskoersen voorspelt. Gelukkig is het nog meer dan 5 weken tot aan de kerst…

 11. Carl schreef:

  Pfff, al een geluk dat ik val thorens heb geboekt en niet onder de 2000m zit.
  Tgaat weer spannend worden de komende weken.
  Weer herhaling vorig jaar :(((

  • Tim schreef:

   Kom op Carl, dit is wel heel negatief. We weten helemaal nog niet of dit een herhaling wordt als vorig jaar. De kansen zijn niet zo groot, maar je weet het nooit. Geen reden voor gigantisch optimisme dat het zeker wel goed gaat komen, maar ook zeker niet zulk negativisme alsof de hele winter alweer in het water is gevallen.

 12. Erwin schreef:

  Hoofdrun 00 was zeker op het laatst ongeloofwaardig. Vervelende is wel dat het hele ensemble ook wat minder was… Op lange termijn nog veel mogelijk ….

 13. Stefan Kaptein schreef:

  Ik denk dat het heel verstandig is om de komende tijd geen uitspraken te doen als; winter 2016-2017 is gered en droomstart seizoen, etc. Mijn mening is dat sneeuw in november gewoonweg te vroeg komt. Onherroepelijk komt die warmte en ook nu weer zal onder de 1500 meter alles weer groen worden. Ik zeg begin dezember de eerste sneeuw is vroeg genoeg, dat is de laatste drie jaar wel bewezen dat vroege sneeuw helemaal niks zegt. Ieder jaar staan we weer te juichen en te springen bij de eerste sneeuwval, maar de afgelopen drie jaar hebben we gezien wat ervan gekomen is. Nu heeft het weer gelukkig geen geheugen, maar er is toch wel een patroon te zien dat een vroege koude uitbraak eind oktober begin november wordt gevolgd door een warme fase. Ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen en dat we dit jaar echt een ander beeld te zien krijgen, zal bij mij in ieder geval een hoop winterstress wegnemen.

  • Jochem schreef:

   Ik ben het in essentie met je eens, maar de situatie is wel net even anders dan vorig jaar; het valt allemaal net wat later. Vorig jaar had na de eerste sneeuwval in mijn herinnering de zon ook nog meer kracht. Maargoed, nu zitten we dus met die zuidelijke aanvoer van warme lucht en inderdaad zal onder 1500m het gras wel weer zichtbaar worden.

   Maar in tegenstelling tot vorige jaren heb ik dit keer een goed onderbuikgevoel. B-)

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Stefan

   Ben ik niet helemaal met je eens. Na de sneeuwval van de afgelopen tijd zag het er lang naar uit dat er, met kleine warmere tussenpozen, een behoorlijke kans was dat er weer sneeuwmomenten boven de 1.000 meter aan zaten te komen.
   Als de komende dagen toch weer de opbouw van hogedruk ten noordwesten van ons doorzet en er over een dag of 10 een behoorlijke uitbraak van Arctische lucht plaatsvindt (of de variant die je de afgelopen dagen ook regelmatig zag nl een gordel van hogedruk ten noorden van ons en lagedruk ten zuiden van ons met ook dan regelmatige sneeuwmomenten voor in ieder geval de Alpen) dan is de kans groot dat er gewoon genoeg sneeuw blijft liggen op de pisten die nu al opengaan.

   Wat minstens zo belangrijk is, is dat de pisten ‘s nachts kunnen opvriezen. Dit kan ook als er op zich geen vorst wordt verwacht maar de temperatuur aan de grond bij heldere nachten toch tot onder nul daalt. Als het pakket wat op de piste ligt eenmaal goed is geprepareerd én er zijn een paar nachten vorst overheen gegaan (het lijkt wel boerenkool) dan houden de pisten zich zeker aan de noordzijde prima….

  • HansvK schreef:

   Met dus het grote verschil dat het boven de 1500 meter veel wit zal blijven. Dat is de grote winst t.o.v. voorgaande jaren.

  • Hans schreef:

   Hallo Stefan der große SchneeschÖpfer 🙂 kan me er wel in vinden wat je zegt. Je weet immers nooit wat het weer gaat doen. Echter, sneeuwval in november hoeft geen probleem te zijn ware het niet dat er daarvoor een warme periode is geweest, de warmte zit nog in de ondergrond. Beter is om eerst afkoeling te krijgen/hebben. Heb je later in het seizoen een bak met sneeuw, bijv. december, is de meeste warmte er wel uit. Bovendien……..het duurt nog even voordat ik ga in tegenstelling tot jij, Eric en die andere “sleurhutbewoners” 🙂

 14. Ronski schreef:

  Helemaal eens met Stefan en al eerder gemeld. Het eerste wat in me opkomt “daar gaan we weer” .
  Allemaal leuk sneeuw in oktober of begin november maar het gaat erom wat er na de Sint gaat gebeuren.
  maar goed, wie weet valt het inderdaad mee en ik weet dat de pistemensen toch wel goed met de gevallen sneeuw om kunnen gaan.

  • Tim schreef:

   Maar als je zegt dat het draait om wat na de Sint gaat gebeuren, kan je toch ook nooit concluderen van ‘daar gaan we weer’ 😉

   • Hans schreef:

    Jawel hoor Tim, “daar gaan we weer” …. op wintersport ……komt steeds dichterbij 🙂

   • Ronski schreef:

    Hoi Tim, ik doel op het feit dat het er vaak in oktober / november mooi uitziet maar als de prijzen verdeelt gaan worden het weer magertjes is, had al paar keer gemeld dat ik er pas vertrouwen in heb als de dump en koude periode na de Sint valt.

 15. Hans schreef:

  Zoals ik paar dagen terug al meldde dat het leek als of het russisch hoog sneller zou inzakken waardoor kans op Nw/N stroming op gang zou kunnen komen direct na komend weekend is nog steeds aan de orde. Afwachten maar en hopen op het konijntje uit de welbekende hoed 🙂

 16. Roy schreef:

  Niet weer die discussie he.. 😉 Even ter vergelijking met vorig jaar: De 1e week december 2015 op vooral kunstsneeuw geskied in de Trois Vallee met soms witte paadjes. Maar skien kon je zelfs tot onderin Meribel. Elke nacht konden de sneeuwkanonnen aan als het maar koud genoeg voor was. Gezien hoe de pistes er nu bij liggen!? Ik heb elke dag nog spijt dat we na 2 mindere jaren gekozen hebben voor de Canarische eilanden volgende week. Natuurlijk praat ik nu over skiegebieden op hoogte wat verwacht je anders medio November? Dus is het een geweldig pre-season? Naar mijn mening wel.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.