Gelukkig nieuwjaar allemaal. Wensen zijn verhoord. IJsbanen met natuurijs kunnen volgende week een paar dagen open. Een enkele waaghals zal wellicht op echt natuurijs komen. De Noordzee koelt wat af. En zeer interessante varianten doemen op op de weerkaarten en in de ensembles. En het komt recht uit Moskou van het Kremlin.

Ik was ff een paar dagen op gefocused op mijn paragliding tandemvluchten waarbij de wind soms spelbreker was. Maar er toch ook weer diverse beauties van vluchten bij waren. En toen ineens zag ik in de ensembles dat het gaat vriezen in de Lage Landen.

Het Europese model nog wat pittiger dan het Amerikaanse. Getuige ook de temperatuurkaart bovenaan. Het wordt in elk geval een breuk met de ellendige westcirculatie (WC) van de laatste dagen, het levert zeker Wim Hof dagen op dat je je in een T-shirt in Siberië waant al dooit het nog 2 graden. En je krijgt toch eens berijpte ochtenden of zelfs een bepoedersuikerd landschapje.

De reden dat we dit nu kunnen melden is omdat het zwaartepunt van de kou niet zoals eerder gemeld in Scandinavië komt te liggen maar recht over Moskou. En op die manier stuit het de WC en zet het hele andere complexe weerpatronen op de kaart.

Een vlindervormig hoog… half UK half Russisch. En een Middellandse Zee laag van jewelste. Met leuke sneeuw misschien in de Alpen… aan de noordkant nota bene. Als dat laag er komt…. die is echt indrukwekkend. Wind in de Oosthoek dan. En kijk eens wat een sneeuwkanon daarbij recht tegen het zuiden van Groenland ontstaat. Anyway: het kan vriezen of het kan dooien. En natuurlijk zijn een paar nachtvorstjes in januari super normaal in de Lage Landen op de 51e breedtegraad (Canada). Wordt het een spingplank voor meer? Komt dan ooit mijn eerste wintersportvakantie terug naar Nederland?

PS Doneren voor meer echte kou hier

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Jaap verlaan · 2 januari 2024 op 14:30

He he eindelyk mooi bericht om het nieuwe jaar mee te beginnen ben dit water gezeik en de grouwheid meer dan zat. Beste wensen voor het nieuwe jaar hajo en voor de naasten om je heen!

Gerrit · 2 januari 2024 op 21:58

Benieuwd of je nog eens een video maakt
Nog de beste wensen

Gesloten voor reacties.