Gisteravond had Nieuwsuur een item over Russische oligarchen die hun geld van Cyprus halen en nu investeren in waardevast onroerend goed in Oostenrijk. En dan niet alleen in skigebieden maar ook in peperdure penthouses in de hoofdstad Wenen bijvoorbeeld. Zie de video nu ook hier:

De Oostenrijkse wintersport kan inmiddels niet meer om de Russen heen. We zijn nu in de fase belandt dat men de clichés over Russen bewust gaat afbreken om gewoon de nieuwe clientèle te omarmen. Ik bedoel: de Nederlanders en Duitsers waren in de jaren ’80 ook geen lieverdjes in Hinterglemm en Gerlos. Uiteindelijk normaliseren dergelijke dingen. Feit is: wintersport (met skipas) is duur en de crisis is nog niet weg. Feit is ook dat vliegen goedkoop is en dat het niet meer lang duurt voor ook Chinezen binnen enkele uren naar Oostenrijk kunnen vliegen. We ain’t seen nothing yet.

Nog maar het begin
Bovenstaande foto komt uit dit recente Kurier-artikel dat in getallen laat zien dat ook nog los van het onroerend goed van de oligarchen de Russische middenklaase gigantisch in opkomst is. Tussen november en februari checkten 208.000 Russen in in Oostenrijkse hotels en verbleven samen meer dan een miljoen nachten. De meest geliefde plaatsen zijn volgens het artikel  Mayrhofen, Sölden, Ischgl en Zell am See Kaprun (hier de Russische Zell am See Kaprun homepage). Het potentieel is enorm want met 476.000 Russen die Oostenrijk in heel 2012 bezochten heb je 0,36 % van de bevolking. Van de Nederlandse en Duitse bevolking gaat ruim 5%.

WK Schladming negatieve balans
Leuk ook dat het Kurier-artikel nog even kijkt naar het effect van de WK in Schladming. De balans is daar negatief. De hotellerie investeerde 210 miljoen, en 70 miljoen ging naar de pistes en liften. En toch kwam er tijdens de WK geen hond. 20% minder Duitsers en 30 % minder Benelux. „Het is ons niet gelukt de wintersporters uit te leggen dat ondanks de WK 85 % van de pistes gewoon open is“, aldus Hermann Gruber van de Dachstein Tauern Region. Er zijn wel 2100 nieuwe bedden gekomen en dus hoopt men over 2013 als geheel op een mooie plus. Men vergeet hierbij het effect van de crisis die met name in Nederland hard heeft toegeslagen. Ook andere skigebieden zagen minder Nederlanders komen. Wel ga je zo denken dat we grote ski events en Olympische Winterspelen de komende jaren vooral in exotische oorden in opkomende landen gaan zien. 

Graag jullie visie op Russen en andere nationaliteiten in de skigebieden… en jullie inschatting van hoe hard de crisis erin hakt!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.