Gisteren 19 januari was in Rusland een speciale jaarlijkse religieuze feestdag: de epifanie. Op die dag duiken overal in Rusland Christenen in door een priester gezegende wateren.

Epifanie in Minsk

Voor we de Russen voor gek verklaren: bij ons wordt het zeewater op nieuwjaarsdag gezegend door UNOX. De Russen gaan bij weer of geen weer en in deze winter is het duidelijk een opgave. Hier zie je een stel in het ijzige water van de Dnjepr duiken.

Bijzonder detail: de wakken worden meestal uitgehakt in de vorm van een kruis! Wij zijn religieus niet meer zo onderlegd dus zoeken we even op:

Epifanie is een literaire term die voortgekomen is uit het religieuze begrip epifanie. De term is het equivalent van ‘plotselinge, verwarrende openbaring’. Betekenis: Een zich aan de ratio onttrekkende, plotselinge, kortdurende, diep inwerkende ervaring waarin een zintuiglijk waarneembaar element in de gewone, alledaagse werkelijkheid een niet binnen een gangbaar kader te plaatsen reactie oproept bij wie het ondergaat.

Tja als je die man zo ziet dan klopt die omschrijving wel.

Waarom ik ook aan koud douchen en in koud water springen en ijsbadje doe? Omdat al vanuit de oudheid bekend is hoe helend dit werkt. Ik hoop het ook tot op hoge leeftijd te kunnen toepassen.

Almaty, Kazakhstan

Ik heb vanmiddag ook mijn video klaar van mijn duik in een kunstsneeuwmeertje afgelopen kerst. En morgen moet ik ook weer tenzij ik serieus denk vrijdag nog op het ijs te kunnen lopen. Ach ik heb gisteren al op het ijs gestaan, maar ik had gezegd “donderdag”. Dus zal ik die duik wel nemen morgen. Je moet iets doen om de kou te vriend te houden! Tipje sluier: goede kans dat het februari weer stevig verder vriest!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.