Geen winter te bekennen? Heus wel, maar ver weg. Hierboven de zoek-de-7-verschillen-plaat van het sneeuwdek en de sneeuwgrens tot aan de Oeral. Welnu, we zien een enorme koudebel vanaf de noordpool voor de Oeral langs omlaag tollen daarbij decimeters sneeuw achterlatend. Kijk daar in Georgië kun je de vellen al onder binden hoewel het lawinegevaar aanzienlijk zal zijn. Ook in Sochi waar in 2014 de Olympische winterspelen zijn dumpt het vet.

Winterkansen
Bekijk en volg het  allemaal zelf in de opvolgende GFS runs. Klik hier voor de ensembles en hier voor de diverse wetter3.de kaarten. De kou zit op alle niveau’s: 500hPa, 850hPa en 2m (op wetter3 kun je handmatig terugspringen naar eerdere modelruns, bijvoorbeeld als de nieuwe kaarten nog net niet binnen zijn). De nachtvorst gaat eind volgende week ook Nederland bereiken. We moeten ook niet uitsluiten dan nieuwe runs de koudebel onze kant op laten komen. Wat dat betreft zien we nu voor het eerst winterkansen. Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.