Geen winter te bekennen? Heus wel, maar ver weg. Hierboven de zoek-de-7-verschillen-plaat van het sneeuwdek en de sneeuwgrens tot aan de Oeral. Welnu, we zien een enorme koudebel vanaf de noordpool voor de Oeral langs omlaag tollen daarbij decimeters sneeuw achterlatend. Kijk daar in Georgië kun je de vellen al onder binden hoewel het lawinegevaar aanzienlijk zal zijn. Ook in Sochi waar in 2014 de Olympische winterspelen zijn dumpt het vet.

Winterkansen
Bekijk en volg het  allemaal zelf in de opvolgende GFS runs. Klik hier voor de ensembles en hier voor de diverse wetter3.de kaarten. De kou zit op alle niveau’s: 500hPa, 850hPa en 2m (op wetter3 kun je handmatig terugspringen naar eerdere modelruns, bijvoorbeeld als de nieuwe kaarten nog net niet binnen zijn). De nachtvorst gaat eind volgende week ook Nederland bereiken. We moeten ook niet uitsluiten dan nieuwe runs de koudebel onze kant op laten komen. Wat dat betreft zien we nu voor het eerst winterkansen. Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.