Webp.net-gifmaker

Moest ik als nieuwsanker voor tv werken, zou ik vandaag als opener wellicht deze zin van de autocue moeten aflezen: “We hebben maar 1 hoofdpunt vanavond … en dat is het stormweer dat vandaag grote delen van West-Europa heeft geteisterd.” Maar zover zijn we momenteel nog niet. En daar bedoel ik niet mee dat ik een tv-carrière ambieer,haha … geen paniek. Nee, het stormgeweld is momenteel aan het binnenlopen, het hoogtepunt moet dus nog komen. Rond zes uur vanochtend zagen we dat de zachte lucht van de kleine stormkern al via het zuidwesten aan het binnenlopen was, samen met een windveld dat nu snel in kracht toeneemt. Op het einde van dit bericht nog een kaartje met de actuele situatie …

Webp.net-gifmaker 10mwind

… want die wind gaat nog heel fel toenemen in kracht de komende uren. Hier de verwachting volgens het hogeresolutiemodel HIRLAM. Rond een uur of negen zal de storm voor de Lage Landen op haar hoogtepunt zijn en op de westkusten van Nederland inbeuken. Meer richting de middag schuift het ding meer landinwaarts op, maar verliest het al wat aan kracht. Aandachtige lezers zien dat het maximale windveld hier tot 96km/h berekend wordt. Is dat al een storm? Vergis u niet … het gaat hier om de doorstaande wind en niet de uitschieters.

Schaal-van-Beaufort

En 96 km/h wil zeggen: zware storm, windkracht 11 en dat vlak voor de kusten van Holland. Landinwaarts wordt het iets minder extreem, maar ook daar op vele plaatsen stormachtig tot storm.

gustkph_011

En wat zijn die extremen dan? Rukwinden tot 150km/h zijn perfect mogelijk aan de kusten van Zeeland en Holland. Hou je vandaag dus maar niet vast aan de takken van de bomen, want die kunnen elk moment afbreken. Gelukkig staan ze niet in blad. Het zou wat zijn.

radar

Ook de Alpen krijgen vandaag met het stormweer te maken. Momenteel is het helder aan de Zuidkant en de Zuidelijke Franse Alpen, terwijl er aan de Zwitserse en Oostenrijkse Noordkant nog steeds stuwingssneeuw uit de lucht wordt geperst. Voorlopig nog sneeuw, want ook hier komt de van oorsprong subtropische lucht van de kleine stormkern binnen gewaaid. Gelukkig maar tijdelijk, maar in de loop van de voormiddag gaat de sneeuwgrens omhoog richting 1500m op vele plaatsen.

gustkph_024

En de wind zet nog maar eens een tandje bij. Tegen middernacht komen ook hier rukwinden voor tot 150km/h, misschien nog iets meer. Uiteraard is dat dan voor de hoogste toppen van de Alpen.

hgt0_18011812_18011800

Hier zie je het overwaaien van die zachte stormlucht. In het noorden van Groningen en Friesland blijft het toch frisjes vandaag. Jammer dat de stormkern niet een paar honderd kilometer zuidelijker door trekt. Dan hadden ook wij eens van Noord-Amerikaanse blizzardtoestanden kunnen proeven. In de Alpen dus die stijgende sneeuwgrens vandaag. Voor Tirol en de nog meer oostelijke gebieden valt die sneeuwgrensstijging zelfs reuze mee. Daar blijft die sneeuwgrens rond of net onder de 1000 meter hangen. Maar ja … die wind … verschillende liften zullen vandaag weer dicht blijven.

hgt0_18012018_18011800

Tegen morgenvroeg gaat de sneeuwgrens in ieder geval weer naar omlaag en komt die voor de Franse Alpen weer uit op 1000m zowat. Nog lager voor Zwitserland en Oostenrijk. Met opnieuw sneeuw. Goede zaak en laat ze er maar van profiteren, …

gfs-0-84

… want er is verandering op til. Zondag en begin volgende week komt een warmbloedig Azorenhoog op visite. Niet voor de Lange Landen, wel bij de Alpen. Eindelijk wat rust in het vooruitzicht. Maar …

hgt0_18012118_18011800

… het is een warmbloedig hoog, terwijl de Alpen de komende dagen eerst nog in de kou zitten. Kan niet anders dan dat er tussen beide luchtsoorten in een dik warmtefront hangt. Stijgende sneeuwgrens en dikke plensregen: zondag in Frankrijk, maandag in Oostenrijk.

gfs-0-150

De sneeuw zal dus weer van de bomen regenen, maar ook niet veel meer dan dat. En … midden volgende week dan eindelijk nog eens een paar rustige dagen met zon erbij in de Alpen.

graphe3_1000_675_351___

Het ensemble hier van Montafon bevestigt: nog vijf dagen erg wisselvallig, daarna overgang naar rustiger weer.

graphe6_1000_675_351___

En bij rustig weer moeten we eerder kijken naar de temperaturen op 2m hoogte dan die op 850hPa. Overdag lichtjes boven 0°C, s’ nachts dikke vorst.

gfs-0-204

Mogelijk dat eind volgende week het weer even minder wordt als een hoogtetrog overtrekt …

gfs-0-300

… maar dat zou maar tijdelijk zijn. Daarna ‘lijkt’ de hogedruk het weer over te nemen. Zowel bij GFS …

ECM1-240

… als bij EC.

gfs-0-384

Vannacht kwam GFS18 nog met een leuke worst. Zou februari het alsnog gaan winteren bij ons in de LL? Weinig kans voorlopig.

Webp.net-gifmaker ssw

Ook al omdat de SSW eind deze maand op een halve sisser gaat uitdraaien en hoogstens tot een poolwervelverplaatsing leidt, niet tot een split. Volgens de theorie van de link tussen de zonne-activiteit, luchtstromingen boven de evenaar en het optreden van een SSW, wisten we vorig jaar al dat er dit jaar geen echte SSW ging zijn. Volgend jaar daarentegen …! Dan weer wel SSW-kansen!

GMT_FXFF_latest

Ondertussen is in Zeeland al een rukwind boven de 100km/h gemeten. Hoe zit het bij jou?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

189 reacties

Reacties zijn gesloten.