Op zoek naar een bijpassende foto van iemand met mobiel in de sneeuw trof ik dit hooggehakte exemplaar in een artikel over smartphones. Maar eigenlijk had ik Roy bovenaan dit artikel moeten zetten. Want Roy heeft helemaal spontaan besloten ons een weerupdate te sturen vanuit de Trois Vallées. Nota bene vanuit Orelle wat ik ook één van de origineelste skidorpen vind om heen te gaan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=47r1Dbp49UE

Hier zijn gisteren in de reacties geposte weerupdate. Hoe waardevol is dit! Niets tegen de GoPro maar hoeveel mensen gooien ons niet dood met tamelijk nietszeggende stuiterende filmpjes van een helmcam. Doe het eens anders en gebruik je GoPro (met open achterkant voor het geluid) op statief of zoals Roy gewoon je smartphone met een maat als cameraman voor een video-update van de sneeuwcondities. Vertel de kijker iets wat hem of haar echt interesseert. Roy doet het zo goed en kort en krachtig dat ik er weinig aan toe te voegen heb. Laat iedereen het naar eigen inzicht en kunnen doen. Lawinegevaar als je er verstand van hebt. Kom er maar in!  

Welke apps kunnen we daarbij nog gebruiken? Blijf de Bizztravel Sneeuwhoogte App voor iphone en android gebruiken voor uploads van foto’s. Die komen automatisch bij mij terecht. Voor video is ook Vine een optie. In dit Amerikaanse artikel zag ik bovenstaande looped video gemaakt met Vine.

vine

Ideaal voor het delen van korte video’s van een sneeuwstorm en andere weercondities. Minder geschikt denk ik voor een gesproken weerupdate zoals die van Roy. Daarvoor blijft Youtube ideaal.

h1_audio_recorder

Zoom_APH_1_H1_accessoire_kit_001 

Afsluitend nog een belangrijke tip: Roy had de mazzel dat het niet waaide gisteren. Sta je in een sneeuwstorm dan kun je het vergeten dat het geluid van je smartphone nog te verstaan is zeker als een maat je vanaf een afstandje filmt. Daarvoor is de zoom h1 de ideale oplossing! Professioneel stereo geluid met een AA-batterij die vele vele uren meegaat en volledig draadloos. Uiteindelijk heb je een wav of mp3 die je zo onder je video plakt zelfs als je met zoom op 10 meter afstand gefilmd bent… de ultieme tip hierbij: neem de microfoon even in je mond en klap hard in je handen. Dat zie je dan op de video en dan is het syncen een fluitje van een cent.

video-editing

Rest natuurlijk de vraag welke software je dan gebruikt voor een quick edit. Het moet geen uren van je duurbetaalde vakantie gaan kosten. En je wilt ook niet bovenstaande apparatuur in een aanhanger meezeulen. Zal de eigenaar van je Gasthof ook niet leuk vinden. Ik zelf gebruik het goedkope en zeer eenvoudige Screenflow for Mac. iMovie en Moviemaker zijn natuurlijk ook perfect hiervoor. Nu ja volop behoefte aan tips over en weer! Doe dat in de reacties…. en laten we eens kijken wat we kunnen bewegen op het gebied van crowdsourced weervideo’s!

PS In de reacties posten van een youtube filmpje is heel simpel: doe httpvh:// ipv http:// en dan een cleane link die dus eindigt op /watch?v=47r1Dbp49UE zonder poespas erachter. Daarmee verschijnt je video automatisch in de reacties en zullen de weermannen hem ook wel oppikken…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.