Op zoek naar een bijpassende foto van iemand met mobiel in de sneeuw trof ik dit hooggehakte exemplaar in een artikel over smartphones. Maar eigenlijk had ik Roy bovenaan dit artikel moeten zetten. Want Roy heeft helemaal spontaan besloten ons een weerupdate te sturen vanuit de Trois Vallées. Nota bene vanuit Orelle wat ik ook één van de origineelste skidorpen vind om heen te gaan.

httpv://www.youtube.com/watch?v=47r1Dbp49UE

Hier zijn gisteren in de reacties geposte weerupdate. Hoe waardevol is dit! Niets tegen de GoPro maar hoeveel mensen gooien ons niet dood met tamelijk nietszeggende stuiterende filmpjes van een helmcam. Doe het eens anders en gebruik je GoPro (met open achterkant voor het geluid) op statief of zoals Roy gewoon je smartphone met een maat als cameraman voor een video-update van de sneeuwcondities. Vertel de kijker iets wat hem of haar echt interesseert. Roy doet het zo goed en kort en krachtig dat ik er weinig aan toe te voegen heb. Laat iedereen het naar eigen inzicht en kunnen doen. Lawinegevaar als je er verstand van hebt. Kom er maar in!  

Welke apps kunnen we daarbij nog gebruiken? Blijf de Bizztravel Sneeuwhoogte App voor iphone en android gebruiken voor uploads van foto’s. Die komen automatisch bij mij terecht. Voor video is ook Vine een optie. In dit Amerikaanse artikel zag ik bovenstaande looped video gemaakt met Vine.

vine

Ideaal voor het delen van korte video’s van een sneeuwstorm en andere weercondities. Minder geschikt denk ik voor een gesproken weerupdate zoals die van Roy. Daarvoor blijft Youtube ideaal.

h1_audio_recorder

Zoom_APH_1_H1_accessoire_kit_001 

Afsluitend nog een belangrijke tip: Roy had de mazzel dat het niet waaide gisteren. Sta je in een sneeuwstorm dan kun je het vergeten dat het geluid van je smartphone nog te verstaan is zeker als een maat je vanaf een afstandje filmt. Daarvoor is de zoom h1 de ideale oplossing! Professioneel stereo geluid met een AA-batterij die vele vele uren meegaat en volledig draadloos. Uiteindelijk heb je een wav of mp3 die je zo onder je video plakt zelfs als je met zoom op 10 meter afstand gefilmd bent… de ultieme tip hierbij: neem de microfoon even in je mond en klap hard in je handen. Dat zie je dan op de video en dan is het syncen een fluitje van een cent.

video-editing

Rest natuurlijk de vraag welke software je dan gebruikt voor een quick edit. Het moet geen uren van je duurbetaalde vakantie gaan kosten. En je wilt ook niet bovenstaande apparatuur in een aanhanger meezeulen. Zal de eigenaar van je Gasthof ook niet leuk vinden. Ik zelf gebruik het goedkope en zeer eenvoudige Screenflow for Mac. iMovie en Moviemaker zijn natuurlijk ook perfect hiervoor. Nu ja volop behoefte aan tips over en weer! Doe dat in de reacties…. en laten we eens kijken wat we kunnen bewegen op het gebied van crowdsourced weervideo’s!

PS In de reacties posten van een youtube filmpje is heel simpel: doe httpvh:// ipv http:// en dan een cleane link die dus eindigt op /watch?v=47r1Dbp49UE zonder poespas erachter. Daarmee verschijnt je video automatisch in de reacties en zullen de weermannen hem ook wel oppikken…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.