DSC00117

Wat een feest was de 35e editie van de Rotterdam marathon! Met een totaal van bijna 40.000 inschrijvingen over alle afstanden groter dan ooit. En geschat 925.000 toeschouwers. Voor vrijwel iedereen schitterende weersomstandigheden ook! Niet te warm voor de lopers, niet te koud voor het publiek.

DSC00198

Alleen voor sommige toppers viel het wat tegen. Lang niet voor allemaal trouwens; 6 van de eerste 10 dames bereikten de streep in een persoonlijk record. Het snelle parcours zal daarbij ongetwijfeld aan meegeholpen hebben. Michel Butter liep een geweldige 2.14.02. Miranda Boonstra was ontevreden over haar 2.32.13. Ze had graag 2h27 willen lopen. Maar alle respect hoor. Er wordt zo enorm op het randje gelopen; alles moet meezitten. Bij de heren was ingezet op een parcoursrecord. Dat heeft er mijns inziens nooit ingezeten; vooraf was al duidelijk dat er te veel wind zou staan. Dat viel uiteindelijk nog enigszins mee zullen we zo zien. Er ging meer mis: volgens mij is er te hard gestart en ook was de samenwerking in de kopgroep niet goed. Niet gek allemaal; een parcoursrecord laat staan wereldrecord loop je natuurlijk niet zo maar. Alle omstandigheden moeten ideaal zijn. Opmerkelijk is toch dat de organisatie zich voor het mislukken (want zo wordt dat gezien) voor een groot deel verschuilt achter die te harde wind terwijl dit op voorhand bekend was. Lees het in dit overigens mooie verslag. Maar windkracht 5?

WindRotterdam

Nee. Volgens de meetgegevens van het KNMI-station bij het vliegveld “Zestienhoven” werd (in het vrije veld op 10 meter hoogte) kracht 5 pas net na half één bereikt. De toppers waren toen al een half uur binnen. In de stad zal het zeker nog wat minder geweest zijn. Dat brengt ons als vanzelf bij mijn verwachting die ik zaterdagavond definitief maakte. Uitgekomen?

TempRotterdam

Met de aantekening dat ik pas zaterdagmiddag voorzag dat het veel zonniger zou worden; ik vind van wel. Leg ze maar naast elkaar. Zowel de wind als de temperatuur komen goed overeen. Doordat het zo zonnig was en ook bleef (dat was niet voorzien!) kon de temperatuur in de loop van de middag nog wat verder oplopen. Maar dat was volgens mij alleen maar prettig toch?

Jaap

Ik was erg bevreesd voor de wind. Wat ik zo om me heen gehoord heb viel het  best mee. Kennelijk was het -mede dankzij de beschutting her en der- net goed genoeg. Of zou iedereen zo goed naar me geluisterd hebben en voorbereid geweest zijn? Nee er zijn geweldige tijden gelopen door ook mijn loopmaatjes. Hierboven Jaap: met 2.58.22 (bruto 2.58.43) voor het eerst -ruim!- onder de drie uur. Klasse jongen. Ook Edwin slechtte op hoog niveau die magische barrière. De helden hebben een groot gedeelte van de wedstrijd samen gelopen op een geweldig vlak schema. Van harte gefeliciteerd heren! Zelf zou ik meedoen met de bedrijven estafette marathon maar ik had zo weinig getraind dat ik er van afgezien heb. In plaats daarvan was ik betrokken bij de organisatie daarvan (voor ons bedrijf). Ook daar (niet alleen vooraf) niets dan blije en tevreden gezichten! En last but not least trouwe volger van onze site (ook in de winter!) Jeroen debuteerde ook naar volle tevredenheid in 4.15.36!

Als ik tijd tussendoor had lag er het plan Erben Wennemars namens  wintersportweerman.nl  te interviewen. Dat kwam er niet van. De vraag is sowieso of ik er tussen was gekomen; de belangstelling voor hem was enorm. Terecht; wat een heerlijke sportman. En een tijd hoor: 2.56.15. Bovendien had ik dit vast niet beter gedaan; mooi interview. Afgenomen door voormalig top-loopster Vivian Ruijters. Werd in 2002 Nederlands kampioen op de marathon (en 7e in het overall-klassement) in .. Rotterdam! Loopt nog steeds, door veel blessureleed helaas niet meer aan de absolute top. Maar dit kan ze dus ook heel goed. Meer video’s, interviews en interessante artikelen op haar Losse Veter.

DSC00173

Tot volgend jaar!

Voetnoot: enorm veel dank aan Martin blok voor het plaatsen van de link naar mijn weerberichten op de PAC-site en het nu mogen gebruiken van enkele van je uiteraard weer prachtige foto’s (hier nog veel meer van die prachtige foto’s )!!!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

2 reacties

Gesloten voor reacties.