0910_lm

De Konkordiahütte vanmorgen, nabij de Jungfraujoch/Eiger in Centraal Zwitserland.  De eerste storing met sneeuw is hier al vannacht overgetrokken. Wat een spectaculair blauwe lucht. Overigens is er in Zwitserland nog niet zo heel veel naar beneden gekomen. Hooguit een centimeter over 10, maar er is nog genoeg onderweg de komende dagen.

brixen

In Oostenrijk zitten ze nu nog juist boven de 1000 meter volop in de sneeuwval. Dit is Brixen im Thale in Tirol, waar nu mooie dikke watten naar beneden vallen.

beforeafther

Hans te Braak uit Mittelberg in Kleinwalsertal komt via twitter met deze prachtige ”before and after” photo shoot. Prachtig Hans ! Gisteren nog mooie herfstkleuren die vandaag gecamoufleerd wordt door een prachtige laag sneeuw.

SITUATIE14OKTOBER

En dit is de situatie op dit moment vanuit gezien vanuit de ruimte. ‘Ons’ koudeputje dat gisteren nog redelijk inactief boven Belgie hangt, hangt nu boven ongeveer het Sauerland en ‘zuigt’ alle vochtige lucht op vanuit het Middelandse Zee. Nog altijd is de kern van het lagedrukgebiedje enorm koud. Wat resulteert in sneeuwval op dit moment in het Sauerland, en later ook de Ardennen en de limburgse heuvels. Overigens wordt in Kerkrade al de eerste natte sneeuw gemeld. Zie alle beelden van de sneeuwval in Hajo’s bericht morgen hierrr.

rart_15101412_15101400

Bij ons volgt een kille, natte en koude dag. En dan is gelijk het beeld geschetst voor de komende dagen in ons land. Vandaag is het nog koud genoeg voor ook sneeuw op de hoogste heuvels van Limburg.

rart_15101515_15101400

Het koudeputje, met de kern morgen boven zuid Duitsland, smijt onze regen (en natte sneeuw) van vandaag uiteindelijk tegen de Zwitserse en Franse Alpen.  Bij ons volgt morgen alweer een volgende regenzone, dat vandaag boven Oost- Oostenrijk hangt. We zitten donderdag weliswaar in iets warmere (boven)lucht, maar het blijft ronduit kil met middagtemperaturen tussen de 5 en 9 graden.

rart_15101700_15101400

En vrijdagavond en zaterdag krijgen we uiteindelijk ons regengebied van vandaag, via Oostenrijk-Tsjechië-midden Duitsland, terug.  Nog altijd ligt de kern vastgeroest boven zuid Duitsland. Het gebied heeft een rondje centraal Europa gemaakt. De bovenlucht is echter langzaam aan het opwarmen waardoor de sneeuwgrens nog iets verder stijgt. Maar of we de 10 graden in ons land zullen halen is nog maar de vraag.  Pas zaterdag zullen we landelijk gezien weer temperaturen in de dubbele cijfers halen.

rsum_15101718_15101400

 

En dit is dan de ‘schade’ na 3 verregende, zeer koude en kille, dagen.  Lokaal kan er 35mm naar beneden komen, een halve maand hoeveelheid. Nee de nazomer is dit jaar ver te zoeken. Deze situatie doet eerder denken aan begin december.

108_24 (1)

 

Zondag is het koudeputje dan van het toneel verdwenen. In de Alpen zien we accumulaties tot bijna 1 meter boven de 2000m. Tot 1000m kan het wit worden.

prec_15102218_15101400

En dan werp ik nog even kort een blik op volgende week, dan is het natuurlijk herfstvakantie voor het midden en noorden van het land. Voor wie de Alpen gaat bezoeken ziet het er gunstig uit. Tenminste als je een zonneaanbidder bent. Een hogedrukgebied lijkt zich langzaam op te bouwen nabij de Alpen. Bij ons is de stroming ook veranderd en krijgen we te maken met wat mildere maar ook onstabiele oceaanlucht.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

20 reacties

Gesloten voor reacties.