Ik ben niet naar de Franse Alpen verhuisd maar wel naar de Alpen en de Franse skigebieden zijn me dierbaar. Wat een parels zitten ertussen een de meeste clichés over Franse gebieden kloppen niet. Ik was vorige week op een presentatie van France Montagnes en een reeks Franse skigebieden die hun nieuwtjes kwamen voorstellen. Les Menuires was er niet maar dat gebied kennen we door en door en daarom open ik met hun vernieuwde kids snowpark komende winter: de Pixel Area.       

Als die Franse skigebieden zich in Amsterdam komen voorstellen gaat dat tegenwoordig met een rondje promovideo’s en dan een ronde speed daten met de dames van de VVV’s. Die zijn allercharmantst en na 10 jaar kennen ze die gekke weerman ook wel een beetje. Lauranne Boconne wist me op mijn eerste date te vertellen dat er in Val d’Isère een nieuwe cabinebaan komt bij La Daille waardoor wachttijden bij het heen en weer skiën naar Tignes tot het verleden behoren. Boven aan de Tête de Solaise op 2551m is het oude bergstation van een in 2016-2017 ontmantelde stoeltjeslift omgebouwd in een schitterend hotel in de stijl van een “refuge”. Deze Refuge de Solaise biedt ook een echt groepsverblijf voor 14 personen maar verder is het toch pure luxe met 34 kamers, 3 appartementen en een spa met 23 meter zwembad. In het nieuwe luxe bergrestaurant kunnen 300 mensen plaats nemen. Gaat dat zien!

https://www.youtube.com/watch?v=QYVrT7abu3c

Céline Perrillon wist me het nieuwtje te vertellen dat het uitgestrekte hooggelegen skigebied van Alpe d’Huez in medio maart 2019 wordt omgetoverd in Tomorrowland Winter. Daarmee geven de Belgen de Nederlanders met hun “Dutchweekje” het nakijken. Tienduizenden fans van moderne elektronische muziek worden verwacht. Is dat nog gezellig? Vast wel! Als je Tomorrowland niet kent kijk dan misschien ook even deze video. Ik ben trouwens nog nooit in Alpe d’Huez geweest en wil dat komende winter graag veranderen!

Als groot van van de Portes du Soleil in het algemeen en Avoriaz in het bijzonder was ik erg benieuwd wat Aurélie Berthollier me ging vertellen. De nieuwtjes hier zijn dat het vette Burton Stash snowpark nu ook een kleiner broertje voor kinderen heeft gekregen: Lil Stash. Niet gek ook dat Avoriaz ook een echte après-skitempel krijgt in de vorm van een eigen La Folie Douce in het hart van het fraaie autovrije flatdorp. En zelfbedieningsrestaurant voor de lunch, dan de party tot half zeven en dan verder in een sjiek à la carte restaurant. Not bad.

Gaan we verder naar La Plagne. Séverine Gonthier maakte me helemaal lekker om hier op 30 maart 2019 van de partij te zijn bij de Super Slalom 2019. Er is dan namelijk een unieke slalomrace waar wereldtoppers en amateurs een eindeloos aantal kiepstangen gaan bedwingen: 350 stuks over een lengte van 4km. Ik ga komende winter toch ook een slalomskietje van HEAD nemen en kan elke ochtend even een uurtje knallen voor het werk me terug naar huis roept. Dan moet ik fit zijn om mee te doen aan deze pittige race. Nog iemand zin?

Terug naar de Portes du Soleil. Ik sprak Chrystelle Felisaz die Les Gets vertegenwoordigt. Ze kon me alles vertellen over de broers Tricou die befaamd zijn om hun kunsten met paraglider, speedflying en wingsuit. Als beginnende tandempiloot moet het een avontuur voor me zijn om een keer met deze jongens te vliegen die niet schromen loopings te vliegen met hun passagier. Antoine Tricou heeft inmiddels iets wat eigenlijk mijn ambitie is: een multi-outdoorschool met skiles en paragliding etc etc. Ik ga hem graag eens opzoeken!

Kunnen we meteen door naar La Clusaz. Pauline Pierre wist me te vertellen over twee gasten die daar de boel op stelten zetten. Het zijn de Soulflyers. Misschien had je al gezien hoe ze onlangs met wingsuit in een vliegend vliegtuig wisten te landen. Zie de video hierboven. La Clusaz doet met Freerando ook mee aan de trend om (beginnende) toerskiërs op weg te helpen met geprepareerde en natuur tegen lawines beveiligde stijgtrajecten binnen het skigebied. Kom je boven aan staat de koffie warm in het bergrestaurant. Ook wel eens gehoord van Radio Meuh trouwens? Het is een in heel Frankrijk populair internetradiostation dat wordt gemaakt in La Clusaz.

Net als La Clusaz heeft ook Valloire inmiddels speciale pistes voor het omhoog lopen met toerski’s. Gaat het die kant op dat straks een deel van de gasten gewoon geen skipas meer koopt? In Valloire heb je echt fantastische hellingen aan je voeten als je de moeite neemt over de graat van de Setaz naar de couloirs te schuifelen. Céderic Fogarolo wist me dit laatste nieuwtje van die stijgpiste te vertellen en bevestigde dat je in dit skigebied nog steeds met een ultralight kunt vliegen met start op de pistes.

In Tignes was ik vor het laatst met het NK Freeride twee jaar terug. Nu heb ik met Marion Lapouble afgesproken dat ik deze winter weer ga om de Bun J Ride te doen. Iedereen kent de beelden inmiddels wel. Wat een gouden uitvinding! Ik kan de bedenker Jean-François Michelin dan interviewen. Deze Fransman werkte eerst in skigebieden en besloot toen met de uitvinder van de bungeejump AJ Hackett de wereld rond te reizen. Hij maakte meer dan 70.000 sprongen. Steekt schril af tegen mijn 3 bungeejumps in Amsterdam. In 2008 verzon hij de Bun J Ride en leurde hij ermee langs skigebieden. In  2009 had hij beet bij Tignes en was een nieuwe hype geboren. Iemand zin mee te gaan?

We naderen het einde van onze tournee door de Franse skigebieden. Élodie Guignard wist me in geuren en kleuren te vertellen hoe Courchevel de laatste jaren toch wel veranderd is. De eerste generatie Russische oligarchen heeft plaats gemaakt voor een sportiever publiek. Nog steeds exclusief en hele internationaal. Het dorp ligt schitterend in de bossen in de lagere gedeelten van het immense Trois Vallées skigebied. Al tien jaar zijn daar grote kunstwerken op de piste te bewonderen in het kader van Art at the Summit. Het eerste jaar stond in het teken van de kunstenaar Dali en dat is komende winter weer het geval.

Het laatste nieuwtje dat ik wil delen is uit Valmorel dat net niet meer in de Maurienne ligt maar wel verbonden is met St. François Longchamp. Valmorel is bekend vanwege zijn grote Club Med en ook vanwege schitterende freeride hellingen. Inmiddels is het ook bekend van de allereerste en enige wintereditie van de Spartan Race!

PS De mooiste promotievideo die je echt het water (de sneeuw) in de mond deed lopen was van Savoie Mont Blanc…. zodra die video’s worden vrijgegeven zie je ze in een artikel op deze website.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.