Hierboven Livigno vandaag! We geven eerlijk toe: beneden in het dal is ook al het een en ander groen buiten de pistes. Maar het seizoen tot 1 mei gaat hier zeker gehaald worden. Misschien blijft net als vorig seizoen een kleiner aantal pistes nog tot 10 mei open. Morgenochtend zal Fréderic live berichten uit de Zillertal Arena met foto’s van hevige sneeuwval en mogelijk meteen al een mooie accumulatie. Ik gun het hem en zijn gezin: hoe mooi is het die droge sneeuwvlokken te zien neerdalen als je dat in de Lage Landen een hele winter hebt moeten missen. En als je dan ook nog weet dat het vanaf donderdag weer fraai weer wordt in Oostenrijk!  

1404mmvoor

We kijken nog eens naar de berekende accumulatie. Hierboven wat er vandaag onder 1500m nog als regen zal vallen….

1404mmna

En hier wat er donderdagochtend is gevallen volgens het Europese model. Het Amerikaanse model doet hetzelfde. Howel daar het maximum richting Die Tauplitz ligt en niet bij de Zillertal Arena. Boven 1500m hoef je de regen er niet vanaf te trekken. Dus kan er echt lokaal 40cm vallen. Best bijzonder. Kijk nog eens naar deze video van hoe ik het had op 24 maart in de Portes du Soleil!

courmayeur1404

We gaan verder met ons rondje. Hier Courmayeur in het Valle d’Aosta. Ook nog open tot en met tweede paasdag.

wetter-courmayeur

En zoals ik gisteren al beschreef gaat het zaterdag – als de dump in Oostenrijk daar plaats heeft gemaakt voor zonneschijn – even flink sneeuwen boven 1500m in het Valle d’Aosta (zie meteo en alle webcams). Dat betekent dat we het seizoen echt in stijl met fraaie webcamplaatjes kunnen afsluiten. Maar…. wintersportweerman.nl gaat gewoon de hele zomer door zoals je weet….

freestylepark_avoriaz1404

Avoriaz vandaag in de Portes du Soleil! Grand Beau.

morgins1404

En de heerlijke dalafdaling van Morgins in hetzelfde immense skigebied weert zich nog steeds kranig!

hochjoch1404

Montafon (zie meteo of alle cams) ziet er boven ook nog prima uit!

stgallenkirch1404

Hier nog een kiekje van de overkant (Valisera).

schmitten1404

Tot mijn verbazing eigenlijk zijn er nog een paar pistes open op de Schmittenhöhe van Zell am SeeKaprun (zie meteo of alle webcams). Hoe zou het er zijn nu? Heerlijk rustig ook?

kitzsteinhorn1404

Even verderop maar een heel stuk hoger is het Kitzsteinhorn. Je ziet dat de sneeuw die Fréderic gisteren al had in de Zillertal Arena ook hier als mooie droge sneeuw is gevallen. Poederspoortjes! 

kitzsteinhorn1404a

Ja hier zit je echt hoog genoeg!

kitzsteinhorn1404c

En wist je dat er gigantische plannen zijn voor vernieuwing hier? Lees alles over de plannen met Gletsjerjet 3 + 4

lesmenuires1404

In Les Menuires (zie meteo en alle cams) focussen we even op de keiharde piste. Hier geen neerslag al een tijdje maar wel koude heldere nachten…

obertauern1404

In Obertauern (zie meteo of alle cams) is het met een woord yummie!

obertauern1404b

En elk voordeel heb z’n nadeel: hier is het dan ook best wel druk op de pistes! Of nee dat is een voordeel: want dan heb je ook nog wat après-ski!

zinal1404

 Het Val d’Anniviers doet ook gewoon mee tot over Pasen.

 mitterstein1404

En dat geldt ook voor Die Tauplitz (zie meteo of alle cams). 

valgardena1404

Val Gardena waar dit seizoen zo veel sneeuw viel is nu al gesloten. Het is daar ook vechten tegen de bierkaai van de zuidelijk zon.

sahnehang1404

De Sahnehang van Altastenberg toon ik alleen omdat de toppen van de Wintersport Arena Sauerland (zie meteo of alle cams) mogelijk ook weer even wit worden.    

 gfs2epd

Telegraaf.nl kopt vanochtend “Van vorst naar Paaswarmte“. Met vorst wordt dan bedoeld vorst aan de grond in de aankomende dagen. Zelfs -5°C kan worden gehaald. Hier zie je dat het Amerikaanse model inderdaad in een warme tweede paasdag gelooft.

ec2epd

 

 

In het Europese model is het allemaal minder uitgesproken. Maar: het Amerikaanse model heeft veel steun in zijn ensemble dus wie weet!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.