Mongolia-7Apr2015

Het is weer bar en boos op sommige plekken. Turkije was in het nieuws vanavond. Hier foto’s en video van de 25cm sneeuw langs de Zwarte Zee. De Balkan had ik gisteren al behandeld. Hierr nog het bericht dat het in Servië 48 uur aan een stuk sneeuwde. In Mongolië hebben sneeuwstormen 140 auto’s ingepakt zoals op de foto. 98 mensen zijn vermist. Het vee heeft al 5 dagen niet kunnen grazen.

reykjavik0904

Op IJsland is de winter terug. Vooruitlopend op Groot-Brittannië dat in het weekeinde aan de beurt is.

lakesuperior0708

Zo gaat het eraan toe op Lake Superior. Het ijs is wel 2,5m dik op sommige plaatsen. De gerenommeerde meteoroloog Joe d’Aleo legt hierr met harde cijfers uit dat het noordoosten van Amerika in december, januari en februari al een winter heeft gehad die direct aansluit bij de ervaringen tijdens de Kleine IJstijd. Dat de winter daar dus kouder is geweest dan ook de alleroudste mensen zich kunnen herinneren.

Capture8-620x400

Twee mannen zijn in Canada de allereersten geworden die begin maart een trek van 82km hebben gedaan over de Georgian Bay. Dat ziet er toch uit als op de noordpool daar?

0804_oberonsnow7_sp

Ondertussen is in New South Wales in Australië al sneeuw gevallen. Het is voor het eerst sinds 1995 dat er in april al sneeuw op die hoogte is waargenomen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.