We kijken hier vanuit Beieren omlaag naar het zuiden en zien de Alpen er allerminst winters bij liggen. Het is eerder indian summer. Droomweer mag je wel zeggen. Ik ga komend weekeinde toch weer eens een kijkje nemen op de Hahnenkamm hoe die van sneeuwdepot aangelegde pistes standhouden. De zon staat laag. De nachten zijn lang en koud. Kan best goed gaan.

Het ensemble vanochtend voor deze omgeving toont een warme uitbijter zoals dat heet. De zwarte lijn schiet ver boven het ensemble uit en biedt al helemaal geen hoop op een einde aan de teflon. Geen paniek hoor. Het is pas begin november. Als de sneeuw medio december maar komt. Maar als Obertauern mij contact dat ik 20 november niet hier te komen omdat de opening voor onbepaalde tijd is verschoven….. dan weet je dat something is rotten in the state of Denmark. 

Eens kijken of de cliffhangers wat soelaas bieden. Het Europese model komt met een hevige koude0uitbraak van Siberië naar Turkije. Wat dan geheel voorbij gaat aan West-Europa en de Alpen. Een vrij unieke berekening die ik zo zelden eerder heb gezien.

Gistermiddag keken we hier tegenaan in het Amerikaanse model. Dat is gewoon nog teflon waarbij een depressie wel Scandinavië in zijn greep krijgt.

Zes uur later weer een variant die het ook gewoon droog en zacht houdt in de Alpen.

En dan nu vanochtend ineens toch iets nieuws op de kaarten. Een Arctische uitbraak naar Ierland voor de afwisseling. En een wind die over de Alpen naar zuidwest gaat. Geen dumps hoor…. tja en nu is de GFS06u alweer in de maak. Nieuwe rondes nieuwe kansen. Nog even een blik dan op de verwachting voor de USA?

Tja het wordt even koud. En dan komt er een flinke sneeuwstorm langs de oostkust. Dan zie je Halifax weer op de kaart staan en denk je aan maart 2015 toen …..

… Nova Scotia werd toen Snova Scotia genoemd en met witte vlaggen gaven mensen de strijd tegen de weergoden op. Zie ons bericht erover destijds. Hoe ver weg is maart nog. Wat kan er tussen nu en dan nog allemaal gebeuren? Heel veel. Maa laten we er geen doekjes om winden dat deze aanloop naar het seizoen niet helemaal optimaal verloopt. Wel ervaar ik in Oostenrijk mijn eerste herfst ooit in de Alpen als een heel speciaal seizoen. Skiën en trailrunnen of mountainbiken in één vakantie. Ik zeg: doen!

PS En als het per sé wit moet zijn – met erst bijvoorbeeld – kijk dan nog even naar deze mogelijkheid Kerst op de Rudolfshütte te vieren. Het is al overtekend maar misschien val je alsnog in de prijzen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.