zugspitze2601

Vanochtend kunnen we pas een beetje zien hoeveel sneeuw Roel heeft gebracht. Deze kiek van de Zugspitze is wat bedriegelijk want de sneeuw op het hutje links voor is niet allemaal van Roel. Toch vind ik het gewoon een yummie plaat die aangeeft hoe mooi de Alpen erbij liggen. En we weten allemaal dat het nog lang niet klaar is… gisteravond heb ik uitgelegd waarom en hoe Oostenrijk gaat winnen uit Martin. ZAMG berekent nu:

An der Nordseite der Alpen tiefwinterlich, das heißt meist den ganzen Tag und auch am Abend immer wieder Schneefall und in Summe 20 bis 50 cm Neuschnee. Am meisten schneit es im Salzkammergut, im Mariazellerland und in den Niederösterreichischen Voralpen.

Die Tauplitz en ook St. Martin am Tennengebirge kunnen bij de winnaars horen. Uit die laatste plaats meldde Bruno gisteravond al 30cm.

stmartin2601

Op deze can laat de auto onder de boom midden onder inderdaad een dergelijke accumulatie zien vanochtend. De andere auto’s hebben afgelopen nacht nog wat gehad. De daken zijn minder beladen. Duidt dat op wind?

neeschneeroel

Noordoost Zwitserland was zeker ook het epicentrum van Roel. We zien daar een band met 20-30cm maximaal. Zo bezien is juist Oostenrijk misschien ook al de winnaar van Roel geworden. Maar het is echt lokaal heel verschillend allemaal. We moeten elkaar iets gunnen met deze dumps. De ene keer heb je de hoofdprijs. De andere keer zit je ernaast. En zelfs als je 2 of 3 keer pech hebt kunnen we de anderen toch mooi hun pleziertje gunnen. Zeker als we bedenken dat de Alpen nu fors koud zijn en dat zoals Niels Hoeke gisteravond uit de Zillertal Arena liet zien de kunstsneeuw vol open kan.

hauskeller2601

In de Jura daalden vanochtend al weer schitterende vlokken neer. Daar hangt al de slurf van Martin die de Lage Landen al is gepasseerd en die zich nu tegen de Alpen gaat vleien. In Oostenrijk is vandaag overdag alleen het westen aan de beurt.

kleinescheidegg2601

We lopen even een rondje Alpen. Deze vond ik wel grappig van die conducteur die dagelijks haar kunstje op 1 been doet om te zien of iedereen wel is ingestapt.

trepalle2601

In Livigno en elders aan de zuidkant is het gewoon strak blauw vanochtend. Een compleet ander weertype en dat blijft ook zo als Iris straks aan de noordkant langsbeukt.

accu2601-00

Want het staat er allemaal schitterend op nog steeds. Na Roel hebben we nu met Martin en Iris dit nog voor de boeg tot 5 februari. En de weermodellen blijven het maar consistent berekenen en de sneeuwgrens gaat alleen donderdag in Oostenrijk misschien heel even naar 900m. Hoe we die dreiging zijn kwijtgeraakt (samen met een eerder berekende storm in Nederland) … Joost mag het weten… maar afkloppen moeten we….

In de Franse Alpen is het stilte voor de storm nu…. Martin gaat er 5 tot 10 centimeter sneeuw brengen…. en dan? Zo lang ik als wintersportweerman al de berichten van meteo-chamonix.org lees heb ik het zo nog niet eerder gezien:

Woensdag tot vrijdag
Vigilance : Fortes chutes de neige à partir de Mercredi soir ! Mercredi, beau temps une grande partie de la journée, toujours froid. Présence de quelques nuages à la mi-journée mais sans conséquence. Le temps se couvre en milieu/fin d’après-midi avec une perturbation qui déboule sur les Alpes du Nord. Premières chutes de neige dans la nuit de Mercredi à Jeudi. Jeudi, il neige toute la journée au-dessus de 600 mètres. Par phénomène d’isothermie et à cause des précipitations actives, la neige tombera en fond de vallée dans les vallées intérieures. Fortes chutes de neige donc pour ce Jeudi, avec des difficultés de circulation dès les premières hauteurs. Vendredi, poursuite de ce temps humide avec un refroidissement. Il neige à toutes les altitudes dès le matin. Isotherme 0°C vers 900 mètres Mercredi, 800 mètres Jeudi, puis en nette baisse Vendredi vers 400 mètres. Températures maximales en basses vallées : Vers 4°C Mercredi et Jeudi, vers 2°C Vendredi. Vent en altitude de secteur Nord à Nord-Ouest se renforçant nettement en soirée Mercredi. Dans la nuit de Mercredi à Jeudi, un coup de vent est attendu de secteur Ouest. Vent en altitude de secteur Ouest à Nord-Ouest fort Jeudi et Vendredi. Blizzard en montagne.

Zaterdag en Zondag
Vigilance : Fortes chutes de neige. Par effet de barrage, les perturbations s’entassent sur les Alpes du Nord. On attend de fortes chutes de neige tout le Week-End. Les conditions en altitude sont polaires, impressions renforcés par le vent qui soufflent en tempête. Impression de « Grand Nord ». Il est difficile d’appréhender les quantités. Vers 1500 mètres, on peut s’attendre à 100/120 cm de neige fraiche d’ici Dimanche soir.

Wie kan er Frans. Ik wel. Dit leest als pure poëzie. De laatste zin is: het is moeilijk je voor te stellen hoeveel sneeuw er tussen vandaag en zondag gaat vallen. Op 1500m praten we over 100 tot 120cm sneeuw. Daarom heb ik maar even uit de oude doos een foto van 16 december 2011 in Tignes opgeduikeld. En Tignes is hoger dan 1500m. Daar kan deze keer gerust 200cm sneeuw gaan vallen. O ja: voor de wisseldag zijn grote problemen te voorzien. Daar gaan we in de loop van de week op focussen. En vergeet niet nog even mee te spelen met raaddesneeuwhoogte.nl. Aan mij de eer om op 20 februari ter plekke in Tignes de eindmeting te gaan doen… en vergeet ook niet mee te spelen voor de week met vier personen in Les Menuires. Winter 2015 in de Trois Vallées wil je niet missen. Maar let wel op het lawinegevaar zodat je niet eindigt als de zes toerskiërs afgelopen weekeinde in de Queyras. Maar de waarheid als een koe is natuurlijk dat de teller van een dertig tal slachtoffers alleen in de Franse Alpen al nog maar halverwege is gelet op deze prognoses.

PS Voor Nederland hebben we voor komende donderdag een stevige buienlijn te pakken waaruit het in Noord-Holland en langs de Waddenzee stevig zou kunnen sneeuwen. Daarover zo nog een apart bericht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

76 reacties

Gesloten voor reacties.