We beginnen dit weerbericht met twee blikken over de oceaan. De eerste is de sneeuwstorm die vandaag en morgen woedt in de Rocky Mountains en die lokaal meerdan een halve meter sneeuw kan gaan dumpen boven 1600m. Zie hier de weervideo van The Weather Channel. Oorzaak is een hele diepe uitzakking van de straalstroom en dat is precies waar wij in Europa in de winter ook van smullen. Nu ja winter is het nog niet maar misschien is het toch leuk om deze video over de wetenschap van de sneeuwvlok even te bekijken.

fairbanks2409

Het tweede nieuwtje uit Amerika is dat Fairbanks Alaska net de kortste zomer ooit gemeten heeft genoteerd. Aan de grafiek hierboven zie je hoe kort het doorgaande vorstvrije seizoen geweest is dit jaar (bron). De rode lijn heb ik erin gezet. Dat is 32°F oftewel 0°C. 

MPHbeginoktober

Snel naar de Lage Landen kijken want het weer bij ons ontwikkelt zich heel moeilijk voorspelbaar en dus ook heel spannend. In het weerbericht van gisteren heb ik de “spelers” al uit de doeken gedaan: Humberto in het westen en ook boven Rusland een kolossale depressie. Vandaag wil ik daar nog een derde  component aan toevoegen: ik noem het de Mobile Polar High’s van Marcel Leroux. Ik denk dat ik wat al te vrij zijn concept leen, maar op de huidige weerkaarten zien we tot twee keer toe een bubbel koude hogedruk van de noordpool zo naar Midden-Europa floepen. Zie de kaart hierboven voor het tweede moment waarop dat gebeurt volgens de GFS 06u.

pluim2509

Tja, en als op die manier het zwakke hoog tussen de twee megadepressies maar genoeg gevoed wordt (opgeblazen zo  je wilt) dan kan de neerslag weg gedrukt worden en de bewolking worden opgelost. In het ECMWF model gebeurt dat ook en zien we van heel Humberto nog maar één neerslagpiekje op maandag de 30e.

[metaslider id=23779]

Hoe dat nu precies zit met dat steeds wel veel neerslag niet veel neerslag volgende week… bovenstaande kaartenset verduidelijkt veel. Je ziet daar hoe de warme sector tussen het warmtefront (tegen de Alpen aan) en de koufront (nog op de oceaan) stokt boven België dan wel Zuid-Nederland. Het hoog heeft in die berekening net voldoende kracht om de boel droog te houden. Je snapt dat het maar iets hoeft te verschuiven en je zit dagenlang in miezerregen. De CAPE-kaart die toont dat wat er ook gebeurt onweer niet aan de orde is. Het is herfst. De zon is niet thermisch genoeg meer voor onweer van onderaf. En voor “winteronweer van bovenaf” hebben we ijzige bovenluchten nodig. Daar is nog lang geen sprake van. 

Hier dus genieten van het aangename weer en een beetje naar Amerika loeren vandaag en morgen voor de leuke witte plaatjes.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.