We beginnen dit weerbericht met twee blikken over de oceaan. De eerste is de sneeuwstorm die vandaag en morgen woedt in de Rocky Mountains en die lokaal meerdan een halve meter sneeuw kan gaan dumpen boven 1600m. Zie hier de weervideo van The Weather Channel. Oorzaak is een hele diepe uitzakking van de straalstroom en dat is precies waar wij in Europa in de winter ook van smullen. Nu ja winter is het nog niet maar misschien is het toch leuk om deze video over de wetenschap van de sneeuwvlok even te bekijken.
Het tweede nieuwtje uit Amerika is dat Fairbanks Alaska net de kortste zomer ooit gemeten heeft genoteerd. Aan de grafiek hierboven zie je hoe kort het doorgaande vorstvrije seizoen geweest is dit jaar (bron). De rode lijn heb ik erin gezet. Dat is 32°F oftewel 0°C.
Snel naar de Lage Landen kijken want het weer bij ons ontwikkelt zich heel moeilijk voorspelbaar en dus ook heel spannend. In het weerbericht van gisteren heb ik de “spelers” al uit de doeken gedaan: Humberto in het westen en ook boven Rusland een kolossale depressie. Vandaag wil ik daar nog een derde component aan toevoegen: ik noem het de Mobile Polar High’s van Marcel Leroux. Ik denk dat ik wat al te vrij zijn concept leen, maar op de huidige weerkaarten zien we tot twee keer toe een bubbel koude hogedruk van de noordpool zo naar Midden-Europa floepen. Zie de kaart hierboven voor het tweede moment waarop dat gebeurt volgens de GFS 06u.
Tja, en als op die manier het zwakke hoog tussen de twee megadepressies maar genoeg gevoed wordt (opgeblazen zo je wilt) dan kan de neerslag weg gedrukt worden en de bewolking worden opgelost. In het ECMWF model gebeurt dat ook en zien we van heel Humberto nog maar één neerslagpiekje op maandag de 30e.
[metaslider id=23779]
Hoe dat nu precies zit met dat steeds wel veel neerslag niet veel neerslag volgende week… bovenstaande kaartenset verduidelijkt veel. Je ziet daar hoe de warme sector tussen het warmtefront (tegen de Alpen aan) en de koufront (nog op de oceaan) stokt boven België dan wel Zuid-Nederland. Het hoog heeft in die berekening net voldoende kracht om de boel droog te houden. Je snapt dat het maar iets hoeft te verschuiven en je zit dagenlang in miezerregen. De CAPE-kaart die toont dat wat er ook gebeurt onweer niet aan de orde is. Het is herfst. De zon is niet thermisch genoeg meer voor onweer van onderaf. En voor “winteronweer van bovenaf” hebben we ijzige bovenluchten nodig. Daar is nog lang geen sprake van.
Hier dus genieten van het aangename weer en een beetje naar Amerika loeren vandaag en morgen voor de leuke witte plaatjes.
12 reacties
Gesloten voor reacties.