[fbphotos id=314984821869063]

Hierboven 3 ensemblegrafieken van de GFS 12u. Wat een bijzondere vorm heeft de grafiek voor de Alpen zeg! Een perfecte golf! En zo consistent tot in het nieuwe jaar. Het verloop is dus zo goed als zeker. Met precies in de dieptepunten van temperatuur twee droge sneeuwdumpjes. Couldn’t be better! Zaterdag en dan weer beginnend op vrijdag de 29e. In de nieuwe berekening pas intensiverend in het weekeinde van oud & nieuw.

En ja, omdat ik maandag naar Kiel reis om daar op de Color Fantasy te stappen met het hele gezin toch ook een blik op hoe het in Noorwegen zal gaan. De middelste grafiek geeft de plek aan waar ik zal vertoeven: Hafjell bij Lillehammer. En laat nu net de dagen dat wij er zitten (eerste skidag 28 dec, laatste 31 december – mijn verjaardag) de koude en sneeuwrijke zijn!

Wat heet sneeuwrijk trouwens. We klikken even door naar Fjord Norway aan de westkust. Dat is pas neerslag! Daar zal de komende 10 dagen minstens zo veel accumulatie zijn als de afgelopen periode in de Alpen – en dit is ook het gebied waar je als poederfreak moet wezen.

[fbphotos id=314988185202060]

En verrassend in de GFS12u is dat het koufront ook de noordelijke Franse Alpen nog meepikt! Daar en in West-Zwitserland een klein dumpje. Wallis wederom op recordkoers dus. Verder gewoon de uitsneeuwende doorzwaai richting Oostenrijk en het oplossen van alle bewolking.

Hieronder een eerste geïmproviseerde kerstkaart voor iedereen…

Hajo's kerstgroet Kitzbueheleralpen

Klik voor grotere afbeelding

Met dank aan Jochem Smit die deze plaat op facebook zette.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.