Review Val Gardena 25-01-2014 tot 01-02-2014 door Ronald de Haan – Op vrijdag 24 januari vertrokken wij ( mijn vrouw, schoonouders en ik) naar het mooie Val Gardena. Na een overnachting in de buurt van Ulm, de volgende dag aan het eind van de ochtend aangekomen in een zonnig en dik besneeuwd Santa Christina. Eerst ons appartement opgezocht. Wij zaten in appartement Prensanueva. Dit is gelegen aan de weg naar Monte Pana en ligt dus boven het dorp. Wij hadden een mooi appartement dat recentelijk was verbouwd. Hierboven op de foto te zien. Het is het lichtbruine gebouw in het midden. Wij hadden de beschikking over twee slaapkamers, twee badkamers en een woonruimte. Opmerkelijk waren de ruime afmetingen van alle ruimtes. Prima geschikt voor 4 personen. Ons appartement was op de bovenste verdieping van het huis gelegen en daardoor hadden we aan beide zijden een balkon met prachtig uitzicht. Aan de ene kant het dorp en tevens zicht op Col Raiser/Secada en aan de andere (zonkant) een prachtig zicht op de Sassalungo/Langkofel.

sassolongo

Voor rustzoekers ligt het appartement aan de weg naar Monte Pana  prima, voor mensen die ook vermaak in het dorp zoeken minder gunstig want dan is de auto echt nodig. Dit betekende voor ons ook slim boodschappen doen maar dat was geen probleem. Het appartement beschikte over een broodjesservice. Een (klein) minpuntje was dat het skigebied Monte Pana (vanwaar de rest van het Val Gardena bereikt kan worden) net iets verder van het appartement lag dan in de gegeven informatie was aangegeven. 900m i.p.v. 500m hierdoor was het wel nodig om ’s ochtends met de auto naar de liften te gaan. Hier was voldoende parkeergelegenheid tegen betaling max € 5, – per dag. Overigens kunnen goede skiërs wel tot op een kleine 100m van het appartement terug skiën.

Zoals aangegeven bestond ons gezelschap uit vier personen. Normaal alle vier fervent skiër maar aangezien mijn vrouw zwanger is een iets andere insteek van de vakantie. Nu gingen we elke dag in duo’s op pad aangezien mijn vrouw het bij wandelen heeft gehouden. Alleen de dag dat wij de Sella Ronda hebben geskied zijn we met zijn drieën gaan skiën.

Aangezien er al een aantal reviews over Val Gardena zijn geplaatst daarom in deze wat minder over het skigebied. Want op de ski-dagen hebben wij veel gedaan wat ook in die reviews is beschreven. Vanzelfsprekend de Sella Ronde, op de mooiste dag van de week wat weer betrof, rondje Col Raiser/Secada/Ortisei/Seiseralm (zie hieronder op foto). Een dagje vooral op de pistes boven Santa Christina/ Selva en aangezien mijn schoonouders voor de eerste keer in dit gebied sommige pistes wel 2 of 3 keer. Dus dit jaar bijvoorbeeld wat minder gecruised op de pistes bij Corvara.
seiseralm

een Pluspunt is vanzelfsprekend de omvang en de mogelijkheden tot het maken van mooie tochten. Een ander pluspunt is de natuur en omgeving waarin je skiet, het is toch even anders als de Franse of Oostenrijkse Alpen. Er zijn voldoende pisterestaurantjes te vinden met een kwalitatief goed aanbod.
val gardena

Mindere punten zijn dat er relatief veel vrij korte afdalingen zijn, behalve de lange afdaling vanaf Secada naar Ortisei. Over het algemeen zijn in het deel van Val Gardena (Ortisei, St. Christina en Selva) de pistes aan de makkelijke kant er zijn weinig echt uitdagende pistes. (deze vindt je meer bij Corvara/Alta Badia).

Waar de Italianen echt winst kunnen behalen en dus een pluspunt zou kunnen worden is de wachtrij afhandeling bij de liften. De service die Oostenrijk hierbij biedt is vele malen beter. Ik wil niet zeggen dat het zo strak georganiseerd moet zijn als in Oostenrijk, maar als het op een gegeven moment uitdraait op ellebogen uitdelen en fors duw en trekwerk waarbij mensen bijna tussen de gondels vallen denk ik dat er iets aan gedaan moet worden. Dit heeft in onze week vooral bij de Dantercepies lift gespeeld.

Naast het skiën bestond onze vakantieweek ook uit vele wandelingen en ik moet zeggen; ook de niet skiër kan een fantastische week beleven in het Val Gardena. Het is mogelijk om een puntenkaart te kopen zodat ook niet skiërs van liften gebruik kunnen maken, waardoor de mogelijkheden sterk vergroot worden.
Val Gardena wandelingen

De prachtige wandelingen die we gemaakt hebben waren:

Vanaf Monte Pana, richting Selva waarbij de Sassalongo piste gekruist wordt en in Selva dan het Langental in (loopt ook langlaufloipe)

Vanaf Monte Pana naar Saltria lopen en bovenlangs weer terug. Er zijn zeer veel wandelingen te maken. In de zomer schijnt het er hier ongelooflijk mooi uit te zien.

Met de Bus vanaf Monte Pana naar Saltria en dan over de Seiseralm een prachtige rondwandeling maken en met de bus terug. (alleen dit busritje door het dik besneeuwde landschap is al de moeite waard € 3, – enkele rit en € 5, – retour)

Vanaf Monte Pana met de stoeltjeslift naar het dorp (een heerlijk relatief oud tweezittertje zoals je hier onder op de foto ziet) en met het treintje naar het begin van de lift naar Col Raiser, hier naar boven en vanaf daar een prachtige tocht door het bos naar Selva. Vanaf hier kun je dan met de bus naar St. Christina, lopen over de weg naar St. Christina of zoals wij het zomerwandelpad nemen. Deze was niet geruimd maar aangezien we sporen zagen lopen toch op pad. Alleen na 250 meter had onze voorganger er de brui aangegeven. Aangezien het duidelijk was waar het pad liep zelf ons spoor gebaand door een halve meter superlichte poedersneeuw. Geweldig. Kortom voldoende mogelijkheden voor de niet-skiër.
val gardena

val gardena wandeling

Het weer in onze week:
Weinig zon, alleen de aankomstdag en de woensdag de overige dagen bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwval met aan het eind van de week aanhoudende sneeuwval (van donderdag tot zaterdag ochtend dat we vertrokken) Hierdoor wel vrijdag een geweldige poederdag met ook op pistes een 40cm diepe sneeuw.
val gardena

Mijn eindoordeel:
Val Gardena gewoon doen! In ieder geval moet je als echte wintersporter en skiliefhebber minimaal één keer een ski-ervaring in Italië opdoen en dan zelf bepalen of de schoonheid van het gebergte, het lekkere eten, de mooie (relatief makkelijke tochten) en de leuke dorpjes het winnen van de uitgestrekte, meer uitdagende, maar minder mooie en gezellige skistations in Frankrijk of van de après-ski, super service en leuke skigebieden in Oostenrijk.


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

1 reactie

Gesloten voor reacties.