Welke plaats zien we op de bovenstaande foto? Dit is Chantemerle op 1350 meter in Serre Chevalier Vallée, in de volksmond ook wel afgekort tot ‘Serre Che’. We zien hier de zwarte piste naar het dal van Chantemerle die de naam Luc Alphand draagt. Luc Alphand was een specialst in het alpine skiën en komt zoals jullie wel zullen verwachten uit het dal. Om precies te zijn uit de stad Briançon, een wat grotere toeristische plaats met kasteel die ook in de zomer veel toeristen trekt. Links zie je de nieuwe telecabine Ratier die sinds dit seizoen draait. Deze heeft maar liefst 11 miljoen euro gekost, maar zorgt wel voor de zekerheid dat hier grote kampioenschappen alpine skiën kunnen blijven worden gehouden. In het dorp Chantemerle verbleef ik in Hotel Plein Sud wat dit jaar voor de eerste keer bij Bizztravel te boeken is. Het hotel ligt in het centrum vlakbij alles wat u nodig heeft voor een perfecte wintersport. U kunt meer over dit hotel lezen in mijn eerder geschreven reisverslag.

Serre Chevalier Vallée staat voor 13 dorpen die samen 250 kilometer aan pistes rijk zijn. ‘Serre Che’ draait hiermee goed mee in de top van de skigebieden in Europa. Een Engelse journalist beschreef dit gebied als ‘ The biggest skiarea never known’. Ik probeer daar nu hopelijk wat verandering in te brengen, want echt dames en heren: this is really something else! Voor diegene die niet weten waar dit skigebied ligt, het ligt in de zuidelijke Franse Alpen op een afstand van 100km van Grenoble en 90km vanaf Turijn. En de afstand is nu ook geen excuus meer om naar dit gebied te gaan, want vanaf deze winter vliegt Transavia ook naar Turijn. De statistieken wijzen uit dat er maar 15% Nederlandse wintersporters deze kant opkomen. Deze nieuwe lijn en een passende transfer zullen er in ieder geval aan bijdragen dat dit percentage hoger zal worden de komende jaren.

839-w1024

Het Skigebied
Laten we het direct maar over het skigebied zelf hebben. Dit is zeer uitgestrekt en je hebt er prachtige vergezichten. Als je op de top staat bij Briançon wat zuidelijk georiënteerd is heb je diverse ‘4 duizenders’ om je heen. Het is op de sneeuw na niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Oostenrijks wintersport gebied. En waarom niet? Nou ten eerste zijn de bergen hier niet begroeid met dennenbomen zoals in Oostenrijk maar staan hier lariksbossen. Deze bomen verliezen in de herfst wel hun naalden waar dennenbomen dat niet doen. Hier in ‘Serre Che’ zijn ze erg bezig met de flora en fauna. Het gebied is zo enorm uitgestrekt dat je er veel meer pistes zou kunnen bijplaatsen. Dit willen ze echter niet hebben omdat de naalden die het gehele jaar op de grond liggen voor een erg vruchtbare bodem zorgen met het gevolg dat hellingen er in de zomer prachtig in bloei bij staan. Ten tweede, de bouwstijl van de dorpen heeft een Romaanse stijl wat echt een gevoel van oudheid met zich mee brengt als je in de oude delen van de dorpen wandelt. Is hier trouwens iemand geweest? Indien ja, lees ik het graag terug in de reacties.

Het gebied telt 250 km aan pistes en wordt ontsloten door 63 liften. In totaal zijn er 102 pistes waarvan 23 groen, 31 blauw, 39 rood en 14 km zwart. ook zijn er 35 km aan langlauf loipes te vinden. Het gebied is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen en is zeer sneeuwzeker. Als je denkt dat je als beginner niet ver kunt dan enkel de blauwe piste dicht bij huis heb je het mis. Over de hele breedte van het skigebied ligt een route voor de beginnende wintersporter zodat deze ook het hele gebied door kan. Het mooie van dit skigebied is dat je op alle levels kunt komen. Boven de boomgrens waar het een witte speeltuin van sneeuw is, tussen de bomen door skiën waar je heerlijk tot rust komt en off-piste waar je heerlijk kunt poederen. En 300 dagen zon per jaar!! En om de zonsopgang te kunnen zien boven op de top van een berg zou toch fantastisch zijn? Nou, hier in Serre Che kan het! Voor een paar tientjes ga je vroeg in de morgen mee met een pistebully en geniet je op de top van de prachtige zonsopgang. Een ontbijt kunt je ook hierbij reserveren. Is toch geweldig?
[metaslider id=38285]

Ruimte te over voor off-piste
Doordat het een zeer uitgestrekt gebied is en er maar heel zelden pistes bijkomen maakt dit een bijzonder goed off-piste walhalla. Waar je ook om je heen kijkt kun je wel off-piste. Sommige maken daar hele tochten voor naar de top van een berg zoals hieronder in de slideshow te zien valt. Waar je dan wel weer mee moet oppassen zijn inderdaad de lawines. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden en op diverse manieren worden de lawines tot stand gebracht. Met bijvoorbeeld de ‘GasEx’. Dit is een pijp waar simpelweg gas uitkomt en uiteindelijk een explosie en dus een lawine wordt veroorzaakt.
[metaslider id=38297]

Fun Fun Fun
Voor de echte wintersporters die actie zoeken zijn er 3 funparken te vinden en een ‘airbag’ voor iedereen die wel eens een “salto mortale” wilt proberen. Boven Chantemerle heb je een te gekke boarder cross wat echt een kick met zich mee brengt. In Villeneuve heb je naast een snowpark voor ieder niveau ook het echte snowpark waar de echte grote ‘kickers’ staan voor de experts en vlak naast dit snowpark heb je een videozone,. een kleine afdaling met 3 hobbels waar je gewoon als beginner over heen kunt skiën, of als freestyler even lekker 3 mooie sprongen kunt laten zien. De opgenomen film is terug te zien op het grote scherm bij de finisch en tevens kun je jouw afdaling downloaden vanaf het internet. Dan heb je nog in Briançon de Funnycross die voor het hele gezin te doen is. Mocht je nog meer actie willen hebben kun je sinds vorige week woensdag van de ‘Deval Bob’ genieten. Ik kan uit ervaring spreken dat dit een zeer verrassende ervaring was. Een rodelbaan over een lengte van 4 kilometer met 26 bochten en  573 hoogtemeters die je moet zien te overbruggen.
[metaslider id=38308]

Slow-ski en Neiges de Culture
Voor de wintersport fans die het iets rustiger aan willen doen hebben ze hier ook een mooi iets en wat de inwoners zelf ‘Slow-ski’ noemen. Dit thema heeft het gebied geïntroduceerd met de uiteindelijke bedoeling om de mensen proberen te laten onthaasten.  Met het oog op de steeds snellere liften, en dat er relatief gezien met vroeger veel meer mensen wintersporten wordt het steeds drukker op de pistes. Serre Chevalier wil de mensen iets meegeven op cultureel gebied tussen het wintersporten door. Ze hebben hiervoor ‘Neiges de Culture’ opgezet. Leer over de historie van de vallei en luister naar de bergverhalen in een heus nomadendorp. Je kunt je in dit dorp even lekker opwarmen in een van de verwarmde hutten. Als je hoort dat er iedere dag ongeveer 1000 personen, en dan met name gezinnen met kinderen zichzelf even lekker komen opwarmen en luisteren naar de verhalen over kinderen die niet vrijwillig in de kou leven, dan weet je dat dit een geslaagd project is. Zo hoor je bijvoorbeeld het verhaal van een jongen van 13 die iedere dag zijn 2 schapen de berg op neemt in de hoop om onder de sneeuw wat vers gras te vinden. De kinderen en tevens volwassenen worden bewust gemaakt van het feit  dat kou en sneeuw niet alleen genieten is, maar ook een bittere pil kan zijn. Je ziet ze hier echt genieten van de warmte en de educatieve spelletjes en informatie die je hier kunt vinden.

Door het hele gebied staan een soort houten geraamtes met abri’s waarin allerlei informatie wordt verstrekt over de historie van bijvoorbeeld Briançon. Zo lees je ook over de vestingwerken van Vauban. Deze meneer is een zeer bekende van ons Maastricht. Je kunt de hele tocht ‘Neige de Culture’ volgen om tussen het skiën of boarden door toch wat kennis te vergaren van de streek. Zeer de moeite waard!
[metaslider id=38317]

Tijdens of na het skiën wil je natuurlijk ook lekker kunnen eten. Hey, we zijn in frankrijk en hier staat eten in een hoog vaandel natuurlijk. Het draait hier na het wintersporten om eten, en dat kan hier heel goed. Het eten is al voortreffelijk in Hotel Plein Sud waar ik verbleef, en de restaurants in de dorpen zijn zelfs nog beter. Neem nou het sinds december geopende ‘Rock Noir‘ in Villeneuve of ‘Le Loup Blanc‘ in Chantemerle‘. Beide zeer verschillend in opzet maar voortreffelijke keukens. Het gebouw waar Rock Noir zit is helemaal aangepast aan deze tijd. Bijzonder chique en tevens hotel met alles erop en eraan. Over het algemeen moet ik eerlijk zeggen dat vele accommodaties in deze 2 dorpen echt aan vernieuwing toe zijn. Een typisch jaren 70 look zie je ook nog regelmatig staan.
[metaslider id=38437]

qua après-ski is er ook nog een hoop te doen, want dat is er vrijwel niet. Skileraar en tevens gids Eric vertelde me dat ze echt aan vernieuwing werken de komende jaren. Enig ‘bad thing’ is wel verteld hij dat de inwoners van de dorpen van de oude stempel zijn en geen dronken jongelui over de straten willen zien zwalken en aangezien deze oudere mensen echt een stem hebben in het dorp is er tot op heden nog geen levendige après-ski. Wel zijn er discotheken te vinden als Le Baroque in Briancon. vanuit ieder dorp is er een busverbinding om hier naar toe te komen. Op de pistes zelf staan diverse goede restaurants waar je naast een lopend buffet ook zeer goed bediend kan worden alsof je in een sterren restaurant zit. Een stukje free-publicity voor bergrestaurant L’Avaret. De mensen zijn hier zeer vriendelijk en enthousiast als er Nederlanders voorbij komen. Hier lopen ze echt een stapje harder voor je zodat jij weer goede mond-op-mond reclame zult geven en er meer Nederlanders naar dit ‘beste bewaarde geheim’ van de zuidelijke Alpen komen.
08e6461753

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze er ook echt wel wat van proberen te maken om de mensen die naar het dal toe komen na de laatste afdaling om ze toch te vermaken. Voor de kinderen is er op het plein onder aan de lift een draaimolen neergezet, en een DeeJay draait zijn platen. (Dit is wel omwille van de Europa cup alpine skiën die dit weekend hier wordt gehouden)Als de DeeJay een pauze inlast klinken er wat muziek instrumenten. Er staan een man of 10 een soort van Jam-sessie te houden op het plein. De mensen gaan hiervan uit hun dak! Geweldig om te zien. Zo zie je dat je met iets kleins een wereld sfeer kunt creëren.
20140131_171717

20140131_172935

Ik ben enthousiast over Serre Chevalier, en ga ook zeer zeker een keer terug. Al is het alleen al voor het eten! Een klein minpuntje dan toch dat geen enkele lift een overkapping heeft. Dit heeft voor en nadelen. Het nadeel is natuurlijk de kou die je op de hogere delen te verduren kunt krijgen. Het voordeel is dat de liften haast nooit hoeven te sluiten omwille van de wind. 

20140131_093814


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

8 reacties

Gesloten voor reacties.