De kerst komt er weer aan! Een mooie tijd. Sommige gelukkigen gaan heerlijk op wintersportvakantie anderen blijven thuis. Kerst wordt grootschalig gevierd met versieringen, een kerstboom en een kerststal en om het plaatje compleet te maken zal de kerstman zorgen voor cadeautjes onder de boom. Dit artikel gaat over een weerstation. Een goed idee voor de kerstman. Ik ben er zeer tevreden over en er zijn tal van mogelijkheden om de gegevens wereldwijd te delen en uit te lezen. De techniek staat niet stil. Een schitterend weerstation met software die heel veel kan en simpel geïnstalleerd wordt. Vind je dit artikel interessant blijf dan hangen!

Wat is er nu zo bijzonder aan dit weerstation dat er een review over geschreven wordt? Dat ga ik jullie vertellen. Het is echt mooi spul!

Ik werd getipt door een collega van mij die op zijn mobiele telefoon liet zien wat het plaatselijke weer was in zijn achtertuin. Wat een mooie grafische weergave is dat zeg! Je ziet het al in de uitgelichte afbeelding. Mijn hobby is het weer dus je begrijpt al ik was meteen enthousiast en ging opzoek naar de website. Ik wilde ook zo’n ding. Het grappige is dat uitlezen alleen maar kan op een pc, mobiele telefoon of iPad. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding voor de rest wordt alles draadloos aangestuurd. Het uitlezen doe je dus thuis, op het werk, op je vakantieadres overal heb je de gegevens bij hand. Wat wil je nog meer?

image

Dit is de layout op de iPad. Wat zie je? De temperatuur binnen en buiten. Luchtvochtigheid binnen en buiten. Luchtdruk. Actueel weerbeeld. Voorspelling 5 dagen vooruit. Gevoelstemperatuur buiten. Luchtkwaliteit buiten. Luchtkwaliteit binnen. Geluidsniveau binnen en alles wordt opgeslagen en kun je weer in grafieken uitlezen. Prachtig toch?

image
Hier zie je dat je ieder onderdeel per grafiek kunt uitlezen. Het mooie van dit weerstation is dat er ook een waarschuwingssysteem opzit wat je zelf deels kunt instellen. Hiermee krijg je (de jouw) ingestelde alarmen binnen middels een signaal en het rode symbool rechtsboven op de foto. Is nu blauw maar wordt rood bij meldingen. De ontwikkelaar bestaat nog niet zo lang en aan uitbreiding wordt nog gewerkt. Zo kun je losse modules bijbestellen. Is er een forum en kun je zelf software ontwikkelen om dit systeem nog beter te maken. Het is nu al mogelijk om alle weerstations uit te lezen over de hele wereld. Zelfs als je nog geen weerstation hebt. Het is gebaseerd op Google Maps. Klik maar eens op deze link en zet hem meteen in je favorieten. Het volgen van de actuele temperatuur in de Alpen is zo een fluitje van een cent.

image
En zo ziet dat er dan uit. Nu ingezoomd op de Alpen. Deze was van afgelopen middag. Inzoomen uitzoomen het is allemaal mogelijk. Druk op het bolletje en je gaat naar de weerstation toe van de eigenaar.

image
Het koudste plekje van de Alpen momenteel op moment van schrijven in de buurt van St. Moritz op ruim 1100m hoogte. Mooi te zien de minimum en maximum temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Zo kun je ieder weerstation afgaan. Er moet wel een aantekening bij gemaakt worden. De plaats van het weerstation is heel belangrijk voor het uitlezen van de juiste gegevens. Staat de sensor in de zon of vlakbij het huis dan heb je in feite al te maken met onjuiste aanlevering van de gegevens. Deze zijn natuurlijk wel makkelijk te filteren met de stations elders. Verder kun je ook heel goed het stadseffect meten. Het kan dus zijn dat de stations van het KNMI lager uitkomen.

Aansluiten

image
Het systeem bestaat uit een binnenmodule (45mm x 45mm x 155mm) en een buitenmodule (45mm x 45mm x 105mm) pc kabel voor 1 malige installatie.
Installeren op de laptop is binnen 5 minuten gereed. Eerst maak je een account aan op de website en daarna doorloop je de stappen van het installatie programma. Een kind kan de was doen. Voor de buitenmodule zijn 2 AA batterijen nodig en de binnenmodule gaat via netstroom. Op dit moment is de buitenmodule nog niet waterdicht maar ik had begrepen dat daar aan gewerkt wordt. Om toch de juiste gegevens te verkrijgen en de buitenmodule te beschermen heb ik er een officiële weerhuisje bijgekocht.

image

Hier past de buitenmodule precies in. Beschermd en geen last van zonlicht. Probleem opgelost.

image
Daar hangt ie dan! Mijn trots. Ik beleef er een hoop plezier aan en ik kan dit artikel van harte aanbevelen. Wil je ook een officieel weerhuisje bestellen dit kan bijvoorbeeld hier
Ook verkopen ze hier het weerstation van Netatmo en op 21 december hebben ze open dag met uitleg!
Nog vragen of opmerkingen? Ik lees ze graag in de reacties.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

21 reacties

Gesloten voor reacties.