Het is november en het begint te kriebelen. De eerst wintersport weerberichten komen op de site van Hajo de Wintersportweerman. We besluiten om toch een weekje met de kinderen te gaan skiën. Maar waar gaan we heen in de kerstvakantie. Op de site staat een stukje over het Oostenrijkse Die Tauplitz in de provincie Steiermark. Na het lezen en bekijken van het skiplan raak ik geïnteresseerd in dit gebied. Op het eerste gezicht lijkt het gebied niet erg groot maar de liften staan op de goede plekken waardoor er lange afdalingen gemaakt kunnen worden.

Dalafdaling 12km
Wij verblijven in Bad Mitterndorf in een appartement en rijden met de auto naar de grote parkeerplaats net boven het dorp waar de gondels beginnen. Dit is ook mogelijk met de skibus. Het eerste wat ons opvalt is dat er veel sneeuw ligt en de rust ondanks het een van de drukste weken van het jaar is. We stappen in de 8 persoons gondel die ons razend snel naar boven brengt. Boven aangekomen zijn er verschillende mogelijkheden. Een zeer leuke route is de dal afdaling naar Tauplitz van ongeveer 12 km.

Filevrij
Deze afdaling is gevarieerd en op een aantal plekken zeer breed. De meeste liften zijn modern en zeer snel. Hierdoor zijn er eigenlijk geen wachttijden bij de liften. Op de Tauplitz alm waar je ook kan overnachten in diverse hotels kun je s`middags goed eten voor een normaal bedrag. De meeste pistes komen samen op de Tauplitz alm waardoor je elkaar makkelijk steeds weer terug vindt. Verder staat Bad Mitterndorf bekend als kuuroord. In de Therme Grimming is een saunacomplex en een binnen-buiten zwembad aanwezig. Wij hebben ons zeer goed vermaakt in voor ons minder bekend deel van Oostenrijk. Die Tauplitz is zeer betaalbaar skioord die filevrij aangereden kan worden.

Carmody Hulskamp, Westzaan

Foto’s van onze wintersportvakantie in Die Tauplitz
[fbphotos id=534943346539875]

Categorieën: Review

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.