kleinwalsertal

Review: Ellen (Kleinwalsertal 22-01 t/m 29-01)

Eind januari 2017 was ik heerlijk aan het skiën in het Kleinwalsertal; voor mij de derde keer hier. De eerste keer was tijdens de voorjaarsvakantie 2014 met mijn man en twee zoons van 13 en 12 jaar. De tweede keer was een shortski in maart 2016 met een grote groep wintersportliefhebbers van rond de veertig, zonder kinderen erbij. De laatste week van januari 2017 hadden we als twee stellen de kinderen 5 dagen lang thuis gelaten en konden we ook weer lekker Tempo machen.

Daarom kan ik inmiddels concluderen dat het Kleinwalsertal niet alleen een mooi familieskigebied is, maar ook uitermate geschikt voor mensen zónder kinderen.

kleinwalsertal

We kwamen ooit in het Kleinwalsertal terecht doordat we niet ver wilden rijden, de files rond München wilden mijden en tóch in Oostenrijk wilden skiën. Maar dan wel in een gebied op redelijke hoogte, met een redelijke aantal kilometers piste én met behoorlijke sneeuwkansen. Een flink verlanglijstje! En inderdaad: het Kleinwalsertal heeft. Vanuit Midden-Nederland waren we er alle keren in 8 uurtjes, inclusief tanken, koffie halen en plassen. Het dal ligt er, met een hoogte van 1050 – 1200 meter, nét even hoger dan in veel andere vlot bereikbare Oostenrijkse gebieden én van www.wintersportweerman.nl wist ik dat het Kleinwalsertal met een Nordstau vaak een mooie portie sneeuw pakt. Voeg daarbij ca. 130 kilometer piste en alle ingrediënten voor een mooie skivakantie waren wat ons betreft aanwezig.

KWT3

Verder valt op dat het Kleinwalsertal veel accommodaties op, aan of vlakbij de piste heeft die zelfs in het in het hoogseizoen relatief betaalbaar zijn. Voor gezinnen dus een aanrader. Opa en oma kunnen ook mee, want wandelwegen, skipistes en leuke restaurantjes komen vaak bij elkaar in de buurt, zowel in het dal als op hoogte. Daardoor is het ook mogelijk elkaar ergens langs de piste te ontmoeten en samen de lunch te gebruiken. Of de kinderen “uit te wisselen”. Mijn kinderen hadden in 2014 geen skiles meer, maar elke plaats in het dal had een skischool en kinderopvang schijnt er ook te zijn. Op de dagen dat het mooi weer was, stonden op veel plekken ligstoelen en ik moet zeggen: dat straalde echt gezelligheid en onstpanning uit.

Het Kleinwalsertal bestaat uit een aantal deelgebieden die voor een deel onderling, via skiwegen, verbonden zijn. Boven het kleine plaatsje Mittelberg (kleine supermarkt) ligt de Walmendinger Horn, waar je heel brede pistes en mooie uitzichten hebt. Van daar kun je skiënd naar het familieskigebied Heubergarena boven het plaatsje Hirschegg (nauwelijks winkels). Als het sneeuwt, is het daar heerlijk tussen de bomen skiën! Hierboven een mooie indruk.

kleinwalsertal

Vanaf de Heubergarena kun je met een busritje van 5 minuten naar het mooie skigebied Ifen met brede “scheurpistes” én zicht op prachtige rotsformaties. Nu de nieuwe 6-persoons Olympiabahn dit jaar in de plaats gekomen is van een stokoud en tergend langzaam tweezittertje hadden we hier geen wachttijden meer. Een grote verbetering! Elke 10 minuten vertrekt de bus ook weer van Ifen retour naar de Heubergarena. Ski vanaf de bushalte langs de Parsennbahn naar beneden en loop 300 meter over de Breitachbrücke of neem de bus (2 minuten) naar de Kanzelwandbahn in het plaatsje Riezlern (supermarkten, sportwinkels, restaurantjes, cafeetjes en zelfs een casino). Met de Kanzelwandbahn kun je omhoog naar het half Oostenrijkse, half Duitse skigebied Kanzelwand-Fellhorn. Genoeg kilometers voor een volle dag skiën daar.

KWT2

Het familieskigebied Söllereck nét over de grens in Duitsland is ook een aanrader voor een dagje. Het ligt grotendeels onder de boomgrens, dus als het wat harder sneeuwt is het ook hier goed skiën. Ik denk nu nog af en toe terug aan die twee heerlijke, lange rode pistes dwars door de bossen. En aan die lange en tikkie lastige sleeplift Höllwies terug omhoog. Het skigebied Nebelhorn boven de springschansen van het Duitse Oberstdorf hoort ook nog tot de pistekilometers van het Kleinwalsertal, maar hier zijn we nooit geweest. Schijnen wel uitdagende pistes te zijn.

Is het dan alleen hosanna wat de klok slaat? Nou… nee! Sommige verbindingspaden bevatten voor beginners lastige stukjes. Af en toe moet je toch de skibus in, ook al is het kort. Het zou dus makkelijk zijn als de skigebieden onderling nóg meer werden verbonden. Maar dat gaat ten koste van prachtige natuur en dat wil de plaatselijke bevolking niet. Daarnaast vervoert de Walserbus gasten gratis door het hele Kleinwalsertal. Maar die is net weer níet gratis als de grens met Duitsland gepasseerd wordt, waardoor voor een retourtje naar het slechts 1 halte verder gelegen familieskigebied Söllereck € 5,50 p.p. afgetikt moet worden. Dito als je naar het Duitse Oberstdorf en/of het daarboven gelegen skigebied Nebelhorn wilt. De Hollander in mij protesteert daartegen.

KWT7

Hoe dan ook, een weekje skiën kom je in het Kleinwalsertal wel door. Zowel gezinnen als skiërs-zonder-kinderen kunnen hier terecht, mits ze ertegen kunnen om af en toe een mini-busrit te maken. Rode en blauwe pistes overheersen. Echte kilometervreters die gewend zijn aan 300 pistenkilometers, zwarte-piste-fanaten of zij die stampende après-ski zoeken, zijn hier misschien net iets minder op hun plek. Maar zoek je “gewoon” een lekker weekje skiën, gezelligheid in Oostenrijkse hutten, wat winkelen in Riezlern of Oberstdorf en relatief rustige après-ski, dan kun je in het Kleinwalsertal bijzonder goed terecht. Je bent er in ieder geval snel!


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

5 reacties

Gesloten voor reacties.