REVIEW VAN ROBIN VINK: Dit jaar ben ik met mijn gezin naar Die Tauplitz geweest en hier komen we zeker nog een keer terug! Echt voor het hele gezin genoeg te beleven. Mijn gezin bestaat uit twee meisjes (5 en 7) die voor het eerst gingen skiën, twee jongens (9 en 12) die twee jaar terug al een weekje les hadden gehad en totaal geen angst blijken te hebben. Mijn vrouw heeft tien jaar geleden leren skiën en ik ski al sinds 1976, toen was ik 6….

Wintersport 2013 Die Tauplitz (113)

Wij huurden een huisje in Bad Mitterndorf, Sonnenalm. Werkelijk heel netjes en goed verzorgd (zelfs een carport, dus nooit krabben!) alleen is alles electrisch en wordt dat per Kwh afgerekend. Op je verbuik letten of flink afrekenen dus: bij ons € 56,- voor een week en dat vond de verhuurder weinig. 

Wintersport 2013 Die Tauplitz (35)

Het skigebied; de meisjes hebben leren skiën bij Hubert Neuper, de gezellige nieuwe stube halverwege de cabinelift is de uitvalsbasis en heeft een eigen lopende band voor de beginners. De jongens gingen vanaf dag 1 het hele gebied door met de skiles.

Het meest onhandige vind ik dat je de bus ‘moet’ pakken naar de cabinelift. Met de auto mag ook, maar is sneeuwketting-gevoelig. De cabinelift is briljant en de pistes eronder heel leuk. De zwarte piste bovenaan de cabinelift is vooral in het begin goed steil! Verder is het gebied groot genoeg om dagen rond te vliegen en klein genoeg om het gezin een beetje bij elkaar te houden.

De dalafdaling naar Bad Miterndorf is heel makkelijk en deden we vanaf dag drie met z’n allen, wel vaart houden want dan hoef je niet te prikken. Wat wel grappig is, is dat je alle soorten pistes hebt; in alle kleuren zowel smal als breed en ook nog ongeprepareerd zwart en natuurlijk alle off-piste mogelijkheden. Daarnaast viel de prijs van de skipassen niet tegen, de meisjes waren zelfs gratis: familievoordeel.

In het gebied viel het volgende mij op:

  • Het is erg rustig, zó rustig dat wij aan de ‘locals’ hebben gevraagd of dat normaal is; ja, was hun antwoord. Bijna altijd zó doorlopen bij elke lift en op de piste was het ook behoorlijk rustig. Net alsof het laagseizoen was.
  • Vrijwel overal mag en kan je off-piste en dat wordt ook massaal gedaan. Dat geeft een grote plus voor de meer ervaren skiërs die de piste km’s na een paar dagen al kennen.
  • De verbindingen tussen de pistes/liften zijn soms wat onlogisch; dus flink snelheid houden of prikken. En op andere punten zijn de verbindingen voor de mindere skiërs vrij pittig. Wat onregelmatig dus, zal wel aan de bergen liggen maar toch opvallend.
  • De liften gingen al om 16.00 uur dicht.
  • De sfeer! Er is nog de ouderwetse gemütlichkeit en dat niet alleen op en om de piste, maar ook in het dorp en bij de skiverhuur en in de supermarkt. De meisjes kregen zomaar de vraag of ze wilden helpen met de mechanische sneeuwruimer!

Verder heb ik genoten van de verschillen in de pistes, en ernaast! Voor de komende paar jaar zijn er voor mijn gezin nog genoeg uitdagingen te vinden in dit gebied. We hadden overigens geluk met de sneeuw; veel en griffig! Maar minder met het weer. Het was voornamelijk bewolkt. Pas op de laatste dag opende het wolkendek en zagen we wat een schitterende omgeving het is. Komende zomer gaan we nog even kijken.

Niet alleen maar positief dus. Bijvoorbeeld Zell am See is mooier en logischer, maar veel drukker en duurder. Maar door de sfeer, de rust en de ruimte voor uitdagingen staat Die Tauplitz bovenaan onze hotlist voor volgend jaar! Hopelijk dan met wat minder wolken en dus meer (uit)zicht en niet zo vaak sneeuwval gedurende de skidagen en vooral de terugreis. Geteisterd door sneeuwval in heel Duitsland duurde het wel heel lang.

Categorieën: Review

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.