De webcam geeft 13ºC aan, maar beneden in het dal wordt vanmiddag echt de 20ºC aangetikt. En toch zijn er twee pistes open! Het plaatje hierboven laat zien dat het ook behoorlijk druk is zelfs! Daar komt er straks nog eentje bij want ik stap zo in de auto om de sfeer te proeven. Denk dat ik morgen vroeg zal gaan om van de harde sneeuw te genieten. Nu zal ik een rondje skiën en dan wisselen voor de paraglider. Dat gaat mooie plaatjes opleveren.

Tja het is ook wel bizar! Lokale groene politici winden zich op over deze “ecologische voetafdruk” (H/T Mars). Maar zij weten dan ook niet dat de CO2 die de pistenbully’s uitstoten juist goed zijn voor de plantjes en dat de aarde groener wordt hoe meer diesel en benzine we verstoken samen. Ik vind het schitterend dat dit allemaal kan! It’s a brave new world, zeg ik altijd maar. En als jij het niets vind ga je die dag toch op een andere plek een mooie wandeling maken. Plek zat. Ieder zijn lol. Live and let live.

In het meteofiction bericht gisteren gaf ik al aan dat er twee kansen waren voor sneeuwval in de Alpen. De eerste rond 22 oktober en de tweede vijf dagen later. Vanochtend is daarvan alleen de eerste over. 15cm sneeuw aan de noordkant boven iets van 800m.

De cliffhanger is juist weer heel anders. Met een blokkerende hogedrukgordel horizontaal van de Azoren naar de Kaspische Zee. Dat zit dan niet heel ver meer af van een terugkeer naar teflon.

In de luchtdruk ten westen van Ierland zien we terug hoe de berekening is veranderd. Gisteren nog een ultrahoog einde van de zwarte lijn van de hoofdrun en nu juist een heel laag. En niet eens echt clusters die op bepaalde voorkeuren wijzen.

We keken gisteren ook naar de temperatuur in Wales op 5km. Daar hebben we vanochtend dan nog wel een cluster van 4 à 5 lijnen. Anyway: als we een beriicht plaatsen on der de categorie “Meteofiction” en de titel luidt “Eerste joekel van Arctische uitbraak in de berekeningen” dan is dat ook wat het is. Een eerste berekening van zo iets. Dat het dus theoretisch vanuit de huidige uitgangssituatie mogelijk zou zijn. Als die vlinder in China op precies de juiste plek en tijd met zijn vleugels slaat. Geen enkele zekerheid dus. Een boude voorspelling voor een eerste dump in de Alpen ga ik nu dan ook nog niet afgeven. Fijne zaterdag!

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.