Wat een begin van de dag in Riederalp! Een opnieuw bijzonder fraai beeld deelde Joke met ons in de reacties, waar ik dankbaar gebruik van maak. Begeleidende tekst: “Het komt met bakken uit de lucht! Weinig wind en min 7 graden. De Srfmeteo.ch lijkt ongelijk te krijgen met hun lokale prognose.” Meer als verwacht inderdaad, ook door mij hoor!

Actueel bij een nog lage sneeuwgrens maar we weten het: vanuit het westen gaat die vandaag ver oplopen. Voor de Zwitserse en Franse Alpen waarschijnlijk naar 1600 tot 2000 meter. Benieuwd, misschien dat het bij Joke nog net als sneeuw blijft vallen. Maar Oostenrijk is nog altijd erg onzeker!

De neerslag strekt zich overigens over een enorm langgerekt gebied uit: van Noorwegen tot aan zuid-Frankrijk. Met de auto ook in Duitsland vandaag veel problemen.

Het front trekt echter maar heel traag oostwaarts en de warme lucht schuift in eerste instantie maar langzaam over de koude plaklaag heen. En daarachter volgt weer een koufront. Naast de onzekere sneeuwgrens zit er behalve in de lage landen op de meeste plaatsen -ook in Duitsland- nog veel vorst in de grond dus ook de kans op ijzel is vrij groot; actueel al meldingen daarvan in Vorarlberg en zuidelijk Duitsland.

En tja, dan die sneeuwgrens voor Oostenrijk. De verschillen zijn nog altijd gigantisch. Het GFS model, wat er naar mijn doorgaans het beste opzit komt met 3 tot 5 graden boven nul op het 850 hPa-vlak. Dat moet je denken aan regen tot rond de 2000 meter!

Kwam en komt het ECMWF consequent een stuk lager, de hoge-resolutie modellen HIRLAM en ARPERGE maken het nog gekker. Rond nul graden op dezelfde hoogte in de vrije atmosfeer: sneeuwgrens maximaal 1300 meter? Ik durf het niet te zeggen.

Hmm, even gespiekt dan maar bij de locals. Maar ook de Oostenrijkse weerdienst ZAMG komt er kennelijk niet uit: “Es schneit häufig, wobei die Schneefallgrenze zwischen rund 1500m Seehöhe und wesentlich tieferen Lagen mehr oder weniger stark schwankt.” Pff, ik ben jaloers; zou ik me er ook gemakkelijk van af kunnen maken.

Tegen middernacht wordt het in Duitsland en Frankrijk snel droog.

De neerslag krult, enigszins oplossend, nog wel om de Alpen heen. Bij waarschijnlijk dan weer dalende sneeuwgrenzen blijft het nog wat napruttelen tot in de loop van de middag het ook daar droog wordt. Vrijdagochtend vertrekken vanuit Nederland is een prima optie. Als je huiswaarts keert is vrijdagavond vertrekken probleemloos.

Zaterdag een min of meer vergelijkbare situatie op een van werst naar oost trekkend lagedrukgebiedje. Opnieuw krijgt de gehele noord(west) kant met neerslag te maken krijgen met weer lastig aan te geven sneeuwgrenzen. Zo als het er nu naar uitziet lijkt dat precies de zaterdag te gaan beslaan. Zorg dus dat je vóór zaterdagochtend in of uit de Alpen bent.

Of reis vanaf zondagochtend. Wel is er de mogelijkheid van een zuidkant-dumpje bij lage sneeuwgrenzen. Dat is echter nog behoorlijk onzeker; kan meer of minder worden.

Naar de lange termijn kijken we straks nog even in het lage landen bericht. Cliffhanger is de absurde hoofdrun van het Amerikaanse weermodel vanmorgen. Gans heel Europa begin maart in extreem winterweer gedompeld met deze temperaturen op het 850 hPa-vlak (ca. 1300 meter hoogte).

Ter duiding alvast twee ensembles. Deze is voor het noordwesten van Oostenrijk. Al met al na morgen toch in ieder geval slechts geringe regenkansen dus dat zit wel goed; de prima omstandigheden zullen we wel vasthouden. Maar wat een spreiding vanaf zo ongeveer 23 februari!

En hier oost-Nederland. Wat als eerste opvalt zijn de geringe neerslagkansne. Hogedruk invloed komt er sowieso; de exacte ligging zal al vanaf aanstaande maandag veel invloed kunnen hebben op de temperaturen.    De temperaturen op het 850hPa-vlak die een fraai tippingpoint laten zien rond die 23e.  Vanaf dat moment zit de hoofdrun in eerste instantie hoog in het ensemble en gaan er al veel leden voor kou. Op het eind die hoofdrun natuurlijk klem ónderin, maar toch wel enige ondersteuning hoor!

HJier nog even de temperaturen op neushoogte. Met die perfecte hoofdrun op het eind; geholpen door eerste nog een bak sneeuw. Hoe gaat die in zijn werk? Check Hajo’s video-analyse!

We eindigen waar we begonnen met nóg een foto van Joke. Er ligt wel wat sneeuw.. Dank voor het delen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

5 reacties

Gesloten voor reacties.