Een fraaie wintergroet vanuit Val Gardena door Mark! Prima omstandigheden hoor!

Boven alleen wat lage bewolking zullen ook morgen en zaterdag (dan opnieuw de beste papieren voor de zuidkant) prachtige dagen voor de Alpen zijn!

Hoe anders zal dat bij vertrek vanuit de lage landen zijn! Een fraaie sneeuwzone trekt morgen oplossend van west naar oost. Maar wordt het lastig met de auto op weg naar de Alpen? Ik denk dat het mee zal vallen. De relatief grootste problemen liggen op de wegen richting zuid-Frankrijk.

Hoeveel sneeuw er gaat blijven liggen is vooral afhankelijk van hoe snel de frontale bewolking binnentrekt. Vooral in het oosten en noordoosten van Nederland zal dat pas in de loop van de dag zijn; daar vooruit kan de temperatuur oplopen tot zo’n 3 graden, op het wegdek door instraling natuurlijk nog wat hoger. Tijdens de neerslag zal de temperatuur rond tot maar net iets boven nul liggen.

Het westen kent een ander beeld; daar begint het al om een uur of 10 in de ochtend te sneeuwen. De sneeuwval zal over het algemeen licht zijn, met de hoogste intensiteit in het zuidwesten. Ik verwacht van noordoost naar zuidwest 0 tot 5 centimeter in een uurtje of 9 tijd. Wel leuk, maar niet heel spannend dus. Voor het noordoosten het minste, ook omdat de neerslag geleidelijk zal oplossen. Ook in het zuidoosten van België zal het nagenoeg droog blijven. De 5 centimeter dus met uitzondering van een smalle kuststrook in Zeeland, het westen van Brabant , westelijk België en ook het noordwesten van Frankrijk. Inclusief opnieuw een mooie verse laag voor Parijs; daar misschien zelfs nog wel iets meer. Overigens zien we nog een tweede zone naderen in de nacht naar zaterdag maar daar verwacht ik nog minder neerslag van. En wat er dan valt zal veelal natte sneeuw of regen zijn. De kans op ijzel lijkt overigens uiterst gering.

Ik gaf het gisteren al aan in de reacties; waarschijnlijk géén code oranje (of rood) voor Nederland, wel voor België en de regio Parijs. België vooral omdat de criteria daar wat lager liggen. Frankrijk heeft intussen wat verder opgeschaald. De waarschuwingen en code’s zijn in mijn ogen realistisch en terecht. Het punt dat ik nogmaals wil maken: alles heeft te maken met de impact. In de Alpen of in Noorwegen is de bevolkings- en autodichtheid veel lager dan in bijvoorbeeld de Randstad of Parijs. En daar  waar enkele decimeters sneeuw veel voorkomend zijn is de infrastructuur er op ingericht; de samenleving zou anders toch doorlopend ontwricht zijn. Hier komt het relatief weinig (en de laatste jaren steeds minder) voor; een kosten-baten kwestie derhalve. En natuurlijk zijn we daardoor steeds minder gewend. De actuele code oranje in Noorwegen staat overigens voor lawinegevaar. En het noordoosten van Duitsland: koud hè! Boven de sneeuw worden minima tot -13  graden verwacht..

Wel even speciale aandacht voor Frankrijk nog! Zoals we in de animatie al zagen: de neerslagband is langgerekt en trekt vooral aan de zuidkant ervan maar langzaam oostwaarts weg. Bovendien komen de temperaturen in Frankrijk waarschijnlijk net wat lager te liggen dan in het oosten van de lage landen. Dat kan dus een lange sneeuwrit worden. Vertrek je vrijdag die kant op is het raadzaam dat zo laat mogelijk te doen. Hierboven het moment dat het geleidelijk aan en uiteindelijk zo goed als droog zal worden; na middernacht.

In de nacht naar zaterdag kan het tijdelijk -lokaal- gedeeltelijk opklaren. Minima dus onzeker maar plaatselijk kunnen die dan verrassend uitpakken zeker als er nog sneeuw ligt.

Belangrijker is de kans op de mist. Die is aanwezig maar niet heel groot. De minste wind in de lage landen; vooral daar dus mogelijkheden; ook op fotogenieke rijp aan de bomen!

Zaterdag overdag zal meest droog verlopen. Een nieuwe zone nadert in de nacht naar zondag. Onder invloed van een dan vrij stevige westenwind verwacht ik toch dat de temperaturen aan de grond te snel zullen oplopen om de sneeuw in de lage landen te doen blijven liggen, misschien slechts in de nacht naar maandag kortstondig een klein beetje in hoog-België en langs de oostgrens.

Pas diep landinwaarts, dan hebben we het over midden- en zuid-Duitsland en uiteraard de (noordwest) Alpen zal het koud genoeg blijven voor accumulerende sneeuw. Maar ook hier nog geen grote hoeveelheden en dus redelijke reisomstandigheden. Hoewel,

Dit (waarschijnlijk de nanacht naar zondag) is misschien te vermijden moment. Sneeuw met vrij forse intensiteit in vooral hoog-België en westelijk Duitsland.

Pas maandag zal het wat intensiever sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. Frederic gaf het vanmorgen al aan; het zal dan een grijze sneeuwdag zijn.

Sneeuw vast en zeker tot in de laagste dalen maar reken op niet al te veel. Het Europese en Amerikaanse rekenmodel verwachten nog altijd 10 tot 20 centimeter maar het fijnmazige Franse model toch wat minder. Hoe dan ook lijkt Vorarlberg weer het beste voorzien te worden. En misschien dat een heel klein beetje de zuid(west)kant weet te bereiken maar daar nog minder. Afijn, een fraaie winterse setting!

Nee, over de lange termijn ga ik niet veel zeggen vanavond. De kaarten de laatste dagen niet goed genoeg voor gevolgd en bovendien, als
Frederic het al niet weet.. Even afwachten maar. Slechts even een blik op de pluim van het Europese model voor midden-Nederland. Los van de duidelijke thermische piek rond 15 februari een ensemble-gemiddelde met temperaturen  rond tot iets onder de normaal en aanhoudend sneeuwkansen. Doorgaans goed voor de Alpen lijkt me in ieder geval!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Roland Bodegraven · 8 februari 2018 op 22:42

Mooi bericht weer leo.

fred · 8 februari 2018 op 22:51

Dus als ik vertrek naar Andermatt Leo dan is het wel te doen?, ooh ik zie dat ik erbij ben vergeten welke dag ik vertrek, zondag deze zondag.

  Leo · 8 februari 2018 op 23:26

  Ok! Hoe laat wil je vertrekken, en hoe rijdt je?

   fred · 8 februari 2018 op 23:34

   De bedoeling is 🙂 8.30 vertrek Keulen Frankfurt am Main Karlsruhe Bazel Luzern Andermatt, globaal gezien.

Roy · 8 februari 2018 op 23:00

Ja ik lees ze ook graag donderdagavond ook al vertrek ik niet komend weekend.

  fred · 8 februari 2018 op 23:04

  Waar ga je heen Roy?, ook handig voor Leo, voor als hij tijd heeft om met een antwoordt te komen.

   Roy · 8 februari 2018 op 23:54

   Niet dit weekend Fred. Nog een paar weekjes werken dan de laatste trip van dit seizoen. Ik wens jou alvast een fijne vakantie en laat ons ook meegenieten dmv een fotootje he! 🙂

    fred · 9 februari 2018 op 00:01

    Als ik daar aan denk ja, bij mij ik spreek nu voor mij zelf, als ik op vakantie ben gaat de knop om, vakantie = vakantie voor mij.

Koning Winter · 8 februari 2018 op 23:37

Dit bericht moet natuurlijk nog wel even worden gelezen voor het begin van de eerste krokusweek.
Wij vertrekken morgenavond en dank derhalve alle weermannen voor hun deskundige berichtgeving.
Ik heb alles steeds gevolgd en weet dat het met de sneeuwlaag wel goed zit. De zon lijkt ook in het verschiet te liggen.
Als het lukt probeer ik vanuit Serfaus, Fiss en Ladis wat fotomateriaal aan te leveren.
Ik durf haast niet te vragen of er nog meer landgenoten in SFL zitten of blijven die “zuppen” in het “suijden”.
Wij nemer er in ieder geval wel eentje op de piste.

Frederic · 9 februari 2018 op 08:32

Waar GFS00 het vandaag liet afweten neemt ec00 het stokje over

  Iwan · 9 februari 2018 op 09:41

  En dan bedoel je NL op de schaats in de 3e decade februari?

fred · 9 februari 2018 op 11:28

Leo ben je er al achter gekomen?.

  Hans · 9 februari 2018 op 12:28

  Is nog te vroeg om aan te geven, ff 24 u wachten voor meer precisie. Zo ochtend passeert sneeuw Dld. Zo (na)middag sneeuw in Ch. Nu zeg ik: vertrek 0700 u. Hoeveel km moet je?

   fred · 9 februari 2018 op 12:49

   Oke Hans, dan vraag ik er morgen laat er nog eens naar, dat gaat dan in de avond worden.

    Hans · 9 februari 2018 op 19:23

    Fred, voor de goede orde, jij wilt/moet via Köln rijden. Waar vandaan vertrek jij?

     fred · 9 februari 2018 op 19:38

     Dat heeft niet zo zeer te maken met hoe het weer is voor onderweg, ik weet wat je gaat vragen?, wil je het niet typen?, daar komt het wel op neer ja mee eens.
     Laat ik het houden op ongeveer noordelijk hmzzz even verbeteren, laat ik het houden op nw Noord-Holland.

     Hans · 9 februari 2018 op 19:59

     Huhh? Jij weet wat ik ga vragen? Hoe bedoel je?
     Jouw vertrekpunt kan zodanig belangrijk zijn omdat er meerdere wegen zijn die naar Rome….ehh…..Andermatt leiden…. Dit ivm met of voor de sneeuw uit rijden of na de sneeuwval. Denk dat jij sowieso sneeuwval krijgt onderweg.

fred · 9 februari 2018 op 20:20

Ja de plaats waar ik vertrek, de plaats waar van ik vertrek zal ik niet typen, ik heb je wel een richting gegeven, er zal vast en zeker sneeuw komen, maar even tot morgen 2de deel avond wachten, op het advies van Leo.

fred · 10 februari 2018 op 17:40

Je mag van mij Leo de GFS18 afwachten voor het reisweer, ik lees het dan wel morgen vroeg.
Met misschien als het nodig is een reactie, het zal dan wel een vroege reactie worden :).

  Leo · 10 februari 2018 op 22:34

  8.30 uur vertrekken lijkt me een prima cq de beste keuze. Net achter de regen/sneeuwzone aan; in een buiig weertype. Kans op sneeuwbuien wordt gaandeweg steeds groter in zuid-Duitsland en Zwitserland daar valt niet aan te ontkomen. Goede reis en fijne vakantie!

fred · 10 februari 2018 op 22:44

Ja morgen is het zo ver, zo te lezen is het te doen.
dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *