Een fraaie wintergroet vanuit Val Gardena door Mark! Prima omstandigheden hoor!

Boven alleen wat lage bewolking zullen ook morgen en zaterdag (dan opnieuw de beste papieren voor de zuidkant) prachtige dagen voor de Alpen zijn!

Hoe anders zal dat bij vertrek vanuit de lage landen zijn! Een fraaie sneeuwzone trekt morgen oplossend van west naar oost. Maar wordt het lastig met de auto op weg naar de Alpen? Ik denk dat het mee zal vallen. De relatief grootste problemen liggen op de wegen richting zuid-Frankrijk.

Hoeveel sneeuw er gaat blijven liggen is vooral afhankelijk van hoe snel de frontale bewolking binnentrekt. Vooral in het oosten en noordoosten van Nederland zal dat pas in de loop van de dag zijn; daar vooruit kan de temperatuur oplopen tot zo’n 3 graden, op het wegdek door instraling natuurlijk nog wat hoger. Tijdens de neerslag zal de temperatuur rond tot maar net iets boven nul liggen.

Het westen kent een ander beeld; daar begint het al om een uur of 10 in de ochtend te sneeuwen. De sneeuwval zal over het algemeen licht zijn, met de hoogste intensiteit in het zuidwesten. Ik verwacht van noordoost naar zuidwest 0 tot 5 centimeter in een uurtje of 9 tijd. Wel leuk, maar niet heel spannend dus. Voor het noordoosten het minste, ook omdat de neerslag geleidelijk zal oplossen. Ook in het zuidoosten van België zal het nagenoeg droog blijven. De 5 centimeter dus met uitzondering van een smalle kuststrook in Zeeland, het westen van Brabant , westelijk België en ook het noordwesten van Frankrijk. Inclusief opnieuw een mooie verse laag voor Parijs; daar misschien zelfs nog wel iets meer. Overigens zien we nog een tweede zone naderen in de nacht naar zaterdag maar daar verwacht ik nog minder neerslag van. En wat er dan valt zal veelal natte sneeuw of regen zijn. De kans op ijzel lijkt overigens uiterst gering.

Ik gaf het gisteren al aan in de reacties; waarschijnlijk géén code oranje (of rood) voor Nederland, wel voor België en de regio Parijs. België vooral omdat de criteria daar wat lager liggen. Frankrijk heeft intussen wat verder opgeschaald. De waarschuwingen en code’s zijn in mijn ogen realistisch en terecht. Het punt dat ik nogmaals wil maken: alles heeft te maken met de impact. In de Alpen of in Noorwegen is de bevolkings- en autodichtheid veel lager dan in bijvoorbeeld de Randstad of Parijs. En daar  waar enkele decimeters sneeuw veel voorkomend zijn is de infrastructuur er op ingericht; de samenleving zou anders toch doorlopend ontwricht zijn. Hier komt het relatief weinig (en de laatste jaren steeds minder) voor; een kosten-baten kwestie derhalve. En natuurlijk zijn we daardoor steeds minder gewend. De actuele code oranje in Noorwegen staat overigens voor lawinegevaar. En het noordoosten van Duitsland: koud hè! Boven de sneeuw worden minima tot -13  graden verwacht..

Wel even speciale aandacht voor Frankrijk nog! Zoals we in de animatie al zagen: de neerslagband is langgerekt en trekt vooral aan de zuidkant ervan maar langzaam oostwaarts weg. Bovendien komen de temperaturen in Frankrijk waarschijnlijk net wat lager te liggen dan in het oosten van de lage landen. Dat kan dus een lange sneeuwrit worden. Vertrek je vrijdag die kant op is het raadzaam dat zo laat mogelijk te doen. Hierboven het moment dat het geleidelijk aan en uiteindelijk zo goed als droog zal worden; na middernacht.

In de nacht naar zaterdag kan het tijdelijk -lokaal- gedeeltelijk opklaren. Minima dus onzeker maar plaatselijk kunnen die dan verrassend uitpakken zeker als er nog sneeuw ligt.

Belangrijker is de kans op de mist. Die is aanwezig maar niet heel groot. De minste wind in de lage landen; vooral daar dus mogelijkheden; ook op fotogenieke rijp aan de bomen!

Zaterdag overdag zal meest droog verlopen. Een nieuwe zone nadert in de nacht naar zondag. Onder invloed van een dan vrij stevige westenwind verwacht ik toch dat de temperaturen aan de grond te snel zullen oplopen om de sneeuw in de lage landen te doen blijven liggen, misschien slechts in de nacht naar maandag kortstondig een klein beetje in hoog-België en langs de oostgrens.

Pas diep landinwaarts, dan hebben we het over midden- en zuid-Duitsland en uiteraard de (noordwest) Alpen zal het koud genoeg blijven voor accumulerende sneeuw. Maar ook hier nog geen grote hoeveelheden en dus redelijke reisomstandigheden. Hoewel,

Dit (waarschijnlijk de nanacht naar zondag) is misschien te vermijden moment. Sneeuw met vrij forse intensiteit in vooral hoog-België en westelijk Duitsland.

Pas maandag zal het wat intensiever sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. Frederic gaf het vanmorgen al aan; het zal dan een grijze sneeuwdag zijn.

Sneeuw vast en zeker tot in de laagste dalen maar reken op niet al te veel. Het Europese en Amerikaanse rekenmodel verwachten nog altijd 10 tot 20 centimeter maar het fijnmazige Franse model toch wat minder. Hoe dan ook lijkt Vorarlberg weer het beste voorzien te worden. En misschien dat een heel klein beetje de zuid(west)kant weet te bereiken maar daar nog minder. Afijn, een fraaie winterse setting!

Nee, over de lange termijn ga ik niet veel zeggen vanavond. De kaarten de laatste dagen niet goed genoeg voor gevolgd en bovendien, als
Frederic het al niet weet.. Even afwachten maar. Slechts even een blik op de pluim van het Europese model voor midden-Nederland. Los van de duidelijke thermische piek rond 15 februari een ensemble-gemiddelde met temperaturen  rond tot iets onder de normaal en aanhoudend sneeuwkansen. Doorgaans goed voor de Alpen lijkt me in ieder geval!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.