Het is de eerste keer dat ik de vaste reisweer-rubriek op donderdagavond verzorg. Ik heb wat met paint geëxperimenteerd om het zo veel mogelijk overzichtelijk te houden. Voor diegene die het nog niet volgen. Elke donderdag een reisbericht voor de mensen die met de auto naar of van de alpen reizen. Laat maar weten in de reacties of je er op deze manier wat aan hebt.

vrijdagavond en -nacht
gfs-0-30

De algemene situatie is winters te noemen. Heel West-Europa zit in een strakke noordwestelijke aanvoer waarin een aantal stevige sneeuwbuien meedrijven.

reisweer bewerkte kaart vrijdag

Vooral voor de Zwitserse en Franse Alpen is het geen goed idee om dan met de auto te rijden. Intense stuwingsneeuw daar, en daar mag Vorarlberg ook bij gerekend worden. Tirol en verder oostwaarts wordt vooral tegen de ochtend sneeuw verwacht, maar met minder grote hoeveelheden. Ook onderweg in de middelgebergten kunnen er verspreid enkele sneeuwbuien vallen. Enkel in het westelijk laagland zijn de rij-omstandigheden goed te noemen.

zaterdagoverdag
gfs-0-48

Nog steeds winters, maar de stevige sneeuwval in de Noordwestelijke Alpen gaat er dan uit.

reisweer bewerkte kaart za overdag

De middelgebergten en de Alpen blijven gevoelig voor een aantal sneeuwbuien, maar niet meer zo intens. Vanuit het noordwesten komen nieuwe buien van over de Noordzee opzetten, maar de temperaturen zijn dan te hoog om echte problemen te veroorzaken in het laagland.

Zaterdagavond- en nacht
gfs-0-60

In de Alpen komt de atmosfeer stilaan tot rust, maar over de directe omgeving van de Lage Landen passeert een nieuwe hoogtetrog met nieuwe sneeuwbuien.

reisweer bewerkte kaart za avond

Mij lijkt dit het beste moment om uit de Alpen te vertrekken of om er dan toe te komen, zeker wanneer je Oostenrijk als vakantieplaats hebt. Op een enkele bui na wordt het daar dan zo goed als droog. Maar opgelet wanneer je zaterdagnacht de Lage Landen nadert. Daar zijn dan enkele sneeuwbuien actief bij negatieve temperaturen.

samengevat
Vertrek je uit de Alpen? Wacht dan best tot zaterdagavond.
Rij je naar de Alpen? Vertrek dan zaterdagochtend. Met wat geluk hou je het dan zelfs helemaal droog.

Dit bericht is mogelijk gemaakt door Renault

Verkeersupdate Kadjar

Categorieën: Reisweer

Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

12 reacties

Gesloten voor reacties.