Ik kom vanavond een beetje moeilijk op gang en het is sowieso altijd puzzelen voor de openingsfoto of kaart. Doe het daarom met deze. Sneeuw in Wenen. Niet een heel dik pak maar het geeft de actuele winterse situatie mooi weer.

 

Niet veel dus en heel veel zal er ook niet bij komen maar het blijft liggen; vandaag kwam het kwik daar iets boven nul, morgen rond het vriespunt. Verder zien we dat het in vrijwel de gehele Alpen droog is. Maar dat blijft niet zo dit komend weekend.

Dat in de west-Italiaanse Alpen veel sneeuw gaat vallen is zeker, daar kijken we zo dadelijk naar. Onzeker is hoeveel Zwitserland en dan met name Wallis krijgt. De neerslag die op het omvangrijke Middellandse zee lagedrukgebied zit breidt zich in de loop van komende nacht noordwaarts uit, in de loop van de ochtend met de meest noordelijke invloed. Met de kleurtjes ziet het er spectaculair uit maar dat is het hier nog niet hoor. De ingetekende gebieden in Zwitserland en Oostenrijk gaan tot dan nergens meer dan 5 centimeter krijgen, maar wel bij mooi lage sneeuwgrenzen.

Na een wat drogere fase morgenmiddag en begin avond begint de neerslag opnieuw te intensiveren in de nacht naar en de ochtend van zaterdag. Alleen..

Grote onzekerheid in hoever de neerslag noordelijk doordringt. Het ECMWF laat nauwelijks iets zien maar onder andere de hoge resolutie modellen berekenen een kleine dump voor het zuidoosten van Wallis, lokaal een kleine 40 centimeter!

HIRLAM is zelfs nog iets extremer en komt nog iets noordelijker. Overigens zal de sneeuwgrens nu wel wat hoger liggen; ik denk tussen 1200 en 1400 meter.

Het meeste lijkt te gaan vallen in de tweede helft van de nacht en de eerste helft van de ochtend. Hoeveelheden van 10 tot 15 centimeter in zes uur tijd zie ik in deze berekeningen, lokaal in de stuwingsgebieden misschien zelfs wel 30 centimeter. Worst-case scenario; misschien gaat het meevallen, ik durf het niet te zeggen.  Zeker lijkt wel dat het wat zal sneeuwen én dat het zaterdagmiddag snel droog of droger zal worden. Tot die tijd in de Franse alpen wat lichte sneeuwval; daar niet dramatisch. Aankomen of vertrekken voor de Piemonte regio op vrijdagavond  is als je die mogelijkheid hebt de beste optie. Anders zo laat mogelijk op zaterdag voor wat betreft de weersomstandigheden. Alleen zul je op de heenweg dan gegarandeerd vast komen te staan met de auto; volgens mij is dit de drukste dag van het jaar. Check voor de details daarover de informatie van de ANWB.

Tja, dan Piemonte (en ook het noordelijke deel van de Apennijnen). Code oranje gerechtvaardigd. In deze gebieden zal het vrijwel het gehele weekend sneeuwen. De meeste intensiteit gedurende een groot deel van de zaterdag. Ook hier dus weer: het zou het mooiste zijn als je (vóór) vrijdagavond aankomt of vertrekt. Ook zondag nog sneeuw, maar dan wat lichter.

Frederic gaf het vanmorgen al aan en ik ga volledig mee: lokaal zullen we richting de meter gaan.

In de overige gebieden én verder onderweg prima omstandigheden: de hoge bewolking en de wat onzekere lage bewolking in Nederland uitgefilterd meest zonnig!

Bij een dan inmiddels zeer stevige oost- tot noordoostelijke wind. Verkeers-belemmerend lijkt mij dat niet te worden of het zou misschien in de Duitse Middelgebergten en hoog-België moeten zijn; op zo’n 800 meter hoogte lokaal windkracht 8. Maar stap je zaterdagochtend of avond uit de auto zullen dit bij benadering de gevoelstemperaturen zijn!

Tot slot een kort kijkje naar het weer ter plaatse. Bekend toch? Het wordt koud, vooral en ieder geval van maandag tot en met woensdag. Dit zullen ongeveer de maximumtemperaturen worden op die dagen! Slechts aan de Zwitserse zuidkant en het noordwesten van Italië (iets) minder koud. Bereid je voor, neem ook de tips van Cescia (en de reacties daaronder) tot je!

In de nachten natuurlijk nog wat frisser. Die naar woensdag lijkt me de koudste te worden. Zie en huiver. In andere modelberekeningen nóg lagere temperaturen maar dit is de meest realistische.

Op de toppen -deze kaart geeft de temperatuur op circa 2850 meter hoogte aan- ook overdag rond de -25. Blijf daar maar weg wil ik als advies geven. Bij ongeveer windkracht 6. De gevoelstemperatuur bedraagt dan ongeveer -42 graden. Dat is echt niet te doen!

In combinatie met de al veelbesproken onzekerheid voor de lage landen is het enorm onzeker wat de depressie-invloed vanaf donderdag teweeg gaat brengen. In de huidige berekening van het Europese weermodel voltrekt zich een ramp-scenario. Sneeuw, veel sneeuw in de Alpen, Frankrijk en Duitsland op of rondom de volgende zeer drukke zaterdag. Dat moeten we echter maar even afwachten. Fijne vakantie iedereen!

Wat een droompluim opnieuw voor de lage landen zeker zo laat in het seizoen en na een uitermate teleurstellende winter voor zover. We zien vier echte ijsdagen voor De bilt en inclusief bijna zijn het er 8. Met in de nachten gemiddeld -7.  Hoewel de hoofdrun enigszins onderin zit is de spreiding extreem klein tot volgende week vrijdag: om en nabij 98%van de ensemble-leden doet min of meer mee! Veel te doen over de ijspluimen. Nog maar eens wat nader op ingaan dan. Volgens mijn formule kom ik nu onder “normale” omstandigheden op ongeveer 12 centimeter ijs (bij toeval precies de toertocht-dikte!). Maar wat is “normaal”? Wel, de periode van begin december tot half februari: niet te veel zonnestraling, gemiddelde dauwpunten, niet te veel maar ook niet te weinig wind (meer specifiek: voor het ontstaan van de ijsvloer liefst windstil, daarna windkracht 3 a 4 als optimum voor de afvoer van de stollingswarmte) , een gemiddelde watertemperatuur. Afwijkend van normaal, tegenwerkend nu en al veel genoemd ook door mij: de kracht van de zon. Ik heb nog altijd het idee dat die enorm onderschat wordt maar we gaan het meemaken!

Daar staan echter wel wat pluspunten tegenover. De watertemperatuur, die -redelijk goed gemengd dus ook op enige diepte- ligt al vlak bij nul. En dan de dauwpunten! Gemiddeld over de periode rond de -15 maar af en toe (ruim) onder de -10! Niet precies bekend hoe dat uitwerkt maar feit is dat dat enorm helpt vocht eerder te doen verdampen (waar weer kou bij vrijkomt) en de warmte die vrijkomt bij het stollen sneller doet verdwijnen.

Hm, 12 centimeter zei ik toch? Goed bezig dat KNMI hoor!

De winterplaza-pluim gaat mooi gelijk op: op +240 uur 13 centimeter. Het verschil tussen 1 respectievelijk 2 meter diep water maakt ook niet zo veel uit ook. De pluimen voor de andere regio’s zijn allemaal even mooi; kenmerk van de transportkou! Het westen laat een kleine 12 centimeter zien, noordoost 14. met overigens een uitloop naar 16. Let wel: “Het ijsgroeimodel berekent de watertemperatuur of (als de temperatuur onder nul komt) de ijsdikte van een laag stilstaand water van twee meter diep.”. Lees de overige info van het KNMI hier onder de grafiek.  Het model houdt met veel dingen rekening maar niet met bijvoorbeeld warmte van gebouwen, warmte-lozingen, bruggen , watervogels, enzovoorts (en dus misschien te weinig met de zon). Dus: onder goede omstandigheden. Lokaal zal het altijd minder zijn. En op dieper en/of stromend water natuurlijk zeker. En nog een kritische opmerking: het moment van definitieve ijsvorming is van groot belang. De wind zou dat nog wat kunnen vertragen. Aan de andere kant zie ik bij het dagelijks volgen dat de verwachte watertemperatuur steeds naar beneden wordt bijgesteld en het momentum naar voren is verschoven; geeft vertrouwen. Maar al met al dus een ruwe indicatie. Dat we -uiterlijk woensdag of donderdag- op vrij uitgebreide schaal op de schaats komen lijkt me een zekerheidje! En wie weet wat meer!

Tot slot nog wat smulkaarten. De nacht naar donderdag springt er continu uit als koudste. De strenge vorst staat er weer mooi op!

Over die dauwpunten! Luchtvochtigheid overdag lokaal rond de 15%!

Gevoelstemperaturen donderdag? Wordt al enigszins onzeker.

Vanaf volgende week vrijdag is de verwachting erg onzeker. Logisch ook: dan kijken we -zeker in dit soort omstandigheden- wel erg ver vooruit! De laatste ontwikkelingen zijn mooi maar extreem spannend. Voor de lage landen pakt de ECMWF run mooi uit; de dooiaanval schuift onderlangs. Voor de alpen en de weg er naar toe wel heel spannend met een mogelijk scherpe scheiding tussen koude en warme lucht: kans op veel sneeuw / ijzel / regen. Maar het kan allemaal heel anders gaan lopen. In de GFS 12u run slaagde de dooiaanval. In de 18u run niet; zie daarvoor de al fraaie reacties onder mijn bericht. Goed bezig allemaal!

Tot slot -ik zou het bijna vergeten- de uitsplitsing van de ECMWF-pluim.

Mooi hoor!

En de uitsmijter: (nog) niet op het ijs!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

46 reacties

Gesloten voor reacties.