Sneeuw

Zondag is dit weekend de beste reisdag. Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn om te kiezen en misschien is het ook wat zonde om twee dagen te laten liggen. En héél dramatisch wordt het gelukkig ook allemaal niet. Daarom kijken we naar de details per dag; te beginnen met de heenreis richting de Alpen, morgenochtend. Op de kaart hierboven is te zien waar het weer actueel zo ongeveer om draait: de naar het oosten wegtrekkende (lage landen) stormdepressie én de naderende sneeuwval; meest in de vorm van buien.

Orkaan_1500m

Op zich niet relevant voor het reisweer (want onze bergen reiken immers niet zo hoog) maar wel interessant: vanavond op 1200 meter een zich over het midden van Nederland en Duitsland oostwaarts verplaatsend windveld met orkaankracht – windkracht 12 tot 13. Bij -3 graden: héle zware sneeuwstorm derhalve. We zien tevens dat de noordzijde van de Alpen slechts geschampt wordt.

uv92_17022400_17022300

Wél relevant: de daardoor gevoede (doorstaande) windsnelheid op het 925 hPa-vlak; zo’n 500 tot 600 meter hoogte. Aan het begin van de nacht in grote delen van Duitsland windkracht 10 tot 11; zware tot zeer zware storm dus. In de lager gelegen gebieden windkracht 7 tot 8, maar met windstoten tot zo rond de 100 km/uur.

Rustig

In de loop van de nacht zal de wind geleidelijk aan afnemen; uiteindelijk wordt het morgenmiddag zelfs zeer rustig.

rart_17022403_17022300

De sneeuwgrens bevindt zich echter op een kritisch niveau waardoor moeilijk aan te geven is of en hoe chaotisch de omstandigheden morgen -ook overdag- zullen zijn. Die sneeuwgrens  is onder meer afhankelijk van de lastig te voorspellen (buiige) neerslagintensiteit. In het noorden van Duitsland vrij zeker rond zeeniveau maar voor het midden en zuiden lastig. De beste schatting moet zijn tussen de 200 en 500 meter, voor het uiterste zuiden 600-800 meter. Overigens: in het eerste deel van de nacht zal in het Sauerland een hevige sneeuwstorm woedden!

rsum_17022506_17022312

Reis je met de auto door België en Frankrijk zul je nauwelijks problemen ondervinden. Minder wind, minder neerslag en een hogere sneeuwgrens. Hier de te verwachten neerslagtotalen tot zaterdagochtend. Slechts in hoog-België en de Vogezen in de vorm van sneeuw.

news_17022500_17022312

De aankomst lijkt sowieso niet problematisch te verlopen. De neerslagintensiteiten zijn (helaas voor wat betreft de piste-condities) niet al te hoog en lopen aan het begin van de nacht naar zaterdag bovendien op hun eind; in de Franse Alpen al in de loop van morgenavond. Uitzondering hierop vormt wellicht de zuidkant en dan met name Kärnten. Wanneer de neerslag ten gevolge van het Middellandse zee-laag wat sleept kan het daar wat langer en intenser sneeuwen. Ook in de Apennijnen zal het wat langduriger sneeuwen. Wel kan er in het westen van Oostenrijk, Zwitserland, het noordelijke deel van de Franse Alpen en het zuiden van Kärnten 15 tot 30 centimeter sneeuw gevallen zijn en in de hogere delen plaatselijk wat meer; hou de sneeuwkettingen in de auto daarom bereikbaar voor dat mogelijk vervelende laatste stukje!

rart_17022515_17022300Noord

Zaterdag en zondag zijn op zich prima reisdagen. Wel wat regen voor met name Nederland en de noordelijke helft van Duitsland maar dat bij niet al te veel wind en temperaturen ruim boven het vriespunt.

tcdc_17022512_17022300

Voor de terugweg geldt dat dat vooral vanaf zaterdagochtend qua weersomstandigheden prima kan. Waarschijnlijk zul je zelfs nog even van de zon kunnen genieten.

onlineImage

In de zaterdag schuilt helaas een ander probleem: het zal druk worden; heel druk. Met name in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Doorgaans valt de meeste drukte op de heenreis in Duitsland te verwachten op vrijdag van 13.00-20.00 uur; voor Frankrijk en Oostenrijk ligt dat zo ongeveer tussen 15.00 en 22.00. Zaterdag zal ondanks -of misschien juist dankzij- de goede weersomstandigheden een zwarte zaterdag worden. De hele dag als piekmoment.

Terug naar huis zal de vrijdag waarschijnlijk meevallen, mede door de dan dus relatief slechtste rij-omstandigheden. Druk zal het zijn op zaterdag en deels ook zondag. Zo vroeg mogelijk in de ochtend vertrekken lijkt dan de beste optie.

Goede reis en een fijne vakantie of behouden thuiskomst!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.