les arcs 2

Een droomplaat uit het bericht van gisteren, door Frederic. Les Arcs, het ligt er prachtig bij. Vele decimeters zijn er al gevallen de afgelopen dagen en er komt nog wat bij hoor! Geweldig natuurlijk, maar hoe zullen de reis-omstandigheden zijn tijdens dit laatste echt drukke weekend van het seizoen?

radar

 

Actueel enkel in het oosten nog wat lichte stuwingssneeuw; de zon is op steeds meer plaatsen doorgebroken.

prec_17030306_17030200Vrijdagochtend

De komende uren zal het in een groot deel van West-Europa even grotendeels droog zijn. Stel je voor.

prec_17030400_17030200Vrijdagavond

Tot morgenavond: dan in eerste instantie opnieuw wat lichte stuwingsneeuw voor Piëmonte maar vanuit het westen al naderend neerslaggeweld. Tot die tijd zal de sneeuwgrens op wat er valt meest tussen de 1400 en 1700 meter liggen. Vrijdag is de beste reisdag, laat dat vooral duidelijk zijn.  Ook Frankrijk, Duitsland en een groot deel van de Lage Landen houden het meest droog. Bovendien ontloop je -tenzij iedereen dit advies gaat volgen- de ergste drukte; uiteraard zal het vooral op de terugweg druk zijn nu de voorjaarsvakanties ten einde lopen.

rart_17030412_17030200Zaterdag3

Zaterdagochtend én zaterdag overdag gaat de neerslag oostwaarts trekken. De sneeuwgrens daalt geleidelijk tot rond de 1000 meter; tijdens intensievere momenten in en rondom het Centraal Massief tussen de 600 en 800 meter. Verder noordwaarts nog wat lager; ook in de Ardennen zou het weer even kunnen sneeuwen maar dat zal naar niet tot grote problemen leiden.

WRFOPAL06_66_51

Zaterdag zal er sneeuw vallen, maar de modellen hebben toch nog een verrassing in petto. Zo ziet het er volgens de laatste modelruns naar uit dat Savoie Mont Blanc de dans wat gaat ontspringen omdat het gros van de neerslag om het zuidelijke tipje van de Alpen heen richting Piëmonte glipt. De Hautes Alpes en Alpes Maritimes gaan daardoor meer neerslag vangen dan de rest van de Franse Alpen.

download

Ook het ARPEGE-model ziet dat zo. In de zuidelijke Franse Alpen tot 30cm, maar in het noorden lijkt het al bij al nog mee te vallen. Maar kijk eens naar de regio’s Valle d’ Aosta, Piëmonte, het noordelijk deel van Lombardije en het Zwitserse Tessin: op uitgebreide schaal tot 70 centimeter mogelijk. Dit is dus een duidelijke afrader. Mocht je er toch in verzeild geraken: hou rekening met het ergste en wees voorbereid vast komen te staan met de auto. Daarom nogmaals: ga je naar de Zuidwest-Alpen, vertrek dan morgen al aub.

rart_17030512_17030200Zondagochtend

Zondagochtend weer even een droge fase voor de westkant.

rart_17030600_17030200Zondagavond

Maar in de loop van zondagnamiddag en vooral zondagavond opnieuw fraaie kleuren op de kaarten voor de sneeuwliefhebbers. Vanaf dan bij een steeds lagere sneeuwgrens.

rart_17030606_17030200Duitsland

Reis je op zondag; probeer dan voor de middag uit de Alpen of op plaats van bestemming te zijn!

rsum_17030412_17030206Duitsland2

Hoe zit het voor de noordkant en richting het oosten (Ertsgebergte, Tsjechië) dan? Geen problemen voor wat betreft de weersomstandigheden zeker tot zaterdagmiddag. Uitgezonderd wat regen morgenochtend in noordelijk Duitsland overzichtelijk droog.

news_17030418_17030206

Niet helemaal zeker ben ik er van of dat zo blijft op zaterdagmiddag. Het Amerikaanse model van deze middag laat al eerder dan verwacht wat kou en neerslag om de noordwestkant heen krullen; sneeuw dan boven de 1000 meter in Vorarlberg en het westen van Tirol.

news_17030421_17030212

De nieuwste GFS12 doet voor dan duidelijk minder, maar houdt het toch niet helemaal droog. Verder naar het oosten sowieso tot zondagavond geen zware verkeersbelemmerende neerslag. Alleen aan de zuidkant van Oostenrijk en de Dolomieten al eerder op zondag wat sneeuw. Ik stipte het al aan en is waarschijnlijk vanzelfsprekend maar: druk zal het wel zijn. Lees voor meer info daarover ook de prognose van de ANWB.

Goede reis gewenst!

En dan nu de avondupdate:

les saisies

Voor de Renault Kadjar je een goede avond wenst, toch nog even een inbraak van Frederic in Leo’s reisbericht. Leo moest vroeg in de namiddag al naar het werk vertrekken en had de hoofdmoot toen al geschreven. Zelf heb ik vanavond ook geen tijd voor een aparte avondupdate. Daarom dit combo-bericht Leo/Frederic waarbij ik een en ander update naar de GFS12: een Freo of Fleo … euhm … laat maar zitten. Deze plaat uit Les Saisies wilde ik jullie toch niet onthouden, want het heeft echt wel gedumpt in Frankrijk de voorbije dagen. En verder … was ik vanochtend nog overtuigd van de driekwart meter in de Franse Alpen … nu dus niet meer. Weer een wijze les voor me: wees nooit zeker van de te verwachten hoeveelheden.

gfs-0-150

Nog iets wat nog niet zeker is, is de vierde sneeuwfase die ik deze ochtend voor woensdag aanstipte. GFS12 maakt er nu een droge dag van. Ver weg ook nog natuurlijk. Benieuwd waar EC12 straks mee komt.

gfs-0-222

Wat wel steeds meer terugkomt is de verwachting die ik maandagavond had dat de hogedruk op de oceaan vanaf half maart gaat gaan toenemen. Met dan dikke maartse buien van over de Noordzee tot heel de Noordkant van de Alpen. Ver weg nog allemaal. Maar wat een kaarten spuwde GFS12 vanavond uit zeg. Dikke sneeuw op zaterdag 11 maart …

gfs-0-264

… en de dagen erna …

gfs-0-312

… en ook daarna. Jawadde. Spannende ontwikkelingen allemaal. En dan nu de reclame 😉


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

28 reacties

Gesloten voor reacties.