Dank je wel Joke vanuit Riederalp, wat een fraaie opening voor een avondbericht! We weten het: de echte winterkou zal in de lage landen komend weekend verdreven worden. Lastige situaties per definitie. Morgenochtend de eerste dooiaanval, en al meteen een zeer vervelend reismoment. Niet het meest gebruikelijke natuurlijk en een afrader maar we pakken hem even mee vanuit de lage landen. IJsregen is waarschijnlijk, met name voor België.

Maar niet alleen daar. Ruwweg in het groene gebied; temperaturen op 1500 meter (in eerste instantie vrij ruim) boven nul terwijl aan de grond de temperatuur in eerste instantie ruim ónder nul blijft.

Het is een beetje afwachten wanneer de neerslag er precies in komt; timing verschilt in de modellen. Grote hoeveelheden zullen het niet zijn maar vooral in België en Frankrijk kan het spekglad worden!

Maar de kou loopt in op de warmte.

Vrijdagmiddag in België en later op de dag sneeuw. Blijven de lage landen vervolgens nog even in de winter; voor Frankrijk zal dat niet gelden. Daar dus waarschijnlijk langduriger ijsregen of aanvriezende regen; er zit ook nog eens veel vorst in de grond. Al zal de neerslag in de loop van de dag wel wat verpieteren.

Zaterdagochtend of eigenlijk al in de loop van de nacht nadert nieuwe neerslag die via de Franse Alpen oostwaarts trekt. Reis je met de auto naar of vanuit Oostenrijk of Zwitserland dan is vrijdagavond vertrekken een goede optie. Meest droog, hooguit bij aankomst in de Alpen wat lichte sneeuw boven de 1500 meter. Zaterdag kan ook wel maar is iets minder gunstig. Mogelijke lichte sneeuw aan de noordkant en vanaf zaterdagavond nieuwe neerslagkan(kes) voor de lage landen. Naar de Franse Alpen en Italië is op dat moment niet zo’n goede. Vooral zaterdagochtend zal het flink doorsneeuwen in met name de zuidelijke Franse Alpen en later op de dag ook in de Italiaanse Alpen. Daar naar toe kun je het beste zaterdagmiddag of later vertrekken. In Frankrijk zal het het vanaf dan waarschijnlijk warm genoeg zijn voor slechts nog regen, terwijl het in de Alpen geleidelijk droog wordt. In Italië pas zaterdagavond dus terug daarvandaan misschien in de avond pas. Zondag overdag lijkt wat droger te verlopen overal. Verder zouden we natuurlijk nog naar de drukte kunnen kijken maar ik durf er niets van te zeggen. Laat je informeren door bijvoorbeeld de ANWB.

Bij thuiskomst zal het vanaf zaterdagavond ook weer opletten zijn; er nadert waarschijnlijk wat nieuwe neerslag. Ook niet veel maar de vorm is onzeker. We zien dat de ECMWF in de vorige run alleen regen gaf; nu ook al weer wat sneeuw. Uiteraard kan ook hier vooral aanvriezende regen een gevaar zijn.

Op relatief veel verzoek bvanuit de reacties is Frederic vanmorgen ook op de lange termijn ingegaan. Ik hou daar eigenlijk niet zo van, zeker niet in mijn reisberichten. Maar toe maar. Dezelfde ensembles als vanmorgen. Les Orres. Vanaf zondagavond wisselvallig met de sneeuwgrens veelal rond de 1600 meter. En hmm veel neerslag in de hoofdrun vanaf 9 maart bij een hoge sneeuwgrens. En veel leden gaan mee in die hoge temperaturen. Bovendien gaat het Europese model daarin min of meer mee  vanavond. Toch zien we in de neerslaghoeveelheden en timing van de overige leden nog heel veel spreiding. Toch moeilijk te zeggen nog.

Les Menuires nog steeds een vergelijkbaar beeld.

En Oostenrijk, Zell am See: minder maar toch midden komende week wat neerslag; bij misschien niet al te hoge temperaturen. Dan vanaf zo ongeveer 10 maart héél veel spreiding; afwachten. Goede(terug) reis of een fijne vakantie!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

19 reacties

Gesloten voor reacties.