Bewust een bijzonder voorzichtige titel boven dit verkeersbericht. Sneeuw, ijzel en regenkansen liggen het hele weekend op de loer maar een duidelijk beeld of een uitgesproken goed dan wel slecht moment laten de modelberekeningen niet zien. De kaart hierboven schetst dat aardig: met een op gang komende zuidelijke stroming op zaterdagochtend volgens het HIRLAM model al regen in de Vogezen en de Jura maar sneeuw tot op de Waddeneilanden. Zaterdagmiddag regen voor de lage landen, in de nacht naar zondag terug overgaand in sneeuw.
De (onzekere) neerslag hangt overigens voor een groot deel samen met dit al veel besproken hoogtelaag (op 5400 meter hoogte in de atmosfeer) dat noordwaarts trekt maar met de kern boven Vlaanderen tot stilstand komt en een beetje rond gaat tollen. De modellen hebben het er echter moeilijk mee; vooral de intensiteit van de neerslag wisselt sterk en daarmee de neerslagvorm.
Laat ik met het (voor met de auto ) goede -en niet zo ingewikkelde- nieuws beginnen: de noordkant van de Alpen en het grootste deel van Duitsland alsmede waarschijnlijk het westen van Frankrijk houden het kurkdroog.
Maar pfff. Ik kom er niet uit; kan geen best of slechtst moment om te reizen aanwijzen. Vanaf nu toe zondagavond zal er in de oostelijke helft van Frankrijk, het zuidwesten van Duitsland en de lage landen neerslag vallen. Meest licht van karakter overigens. Maar lastig om aan te geven waar wat en hoeveel precies.
Dit is zo’n -min of meer willekeurig gekozen- moment; zaterdagochtend. De situatie is zeker in de nacht zeer verraderlijk! Op enige hoogte schuift warmte lucht noordwaarts; over de zwaardere koude lucht heen en dus ontstaat er een inversielaag. Versterkt door de dagelijkse gang aan de grond.
Dit zal -bij benadering- bijvoorbeeld de temperatuur op zo’n 800 meter hoogte zijn.
Met op zee-niveau dit beeld! Het kan dus zo maar zijn dat je bovenop de berg (heuvel) door de regen rijdt maar beneden weer in de sneeuw terechtkomt.
Of nog vervelender: in onzichtbare mengvormen als onderkoelde regen of regen op een bevroren ondergrond (beide ijzel genoemd) Het ECMWF model berekent dat niet maar pakt deze neerslagvorm nooit zo goed op is mijn idee. HIRLAM en GFS laten dit -met wisselende timing en schaalgrootte- wel zien.
De nacht naar zondag laat een zelfde beeld zien, met de meest intensieve neerslagband via midden-Frankrijk over hoog-België naar het westen van Duitsland. Dit zit overigens wel vrij eenduidig in de modellen. Nu ja, misschien is dat dan het slechtste moment. Maar zoals gezegd: er zit er geen tussen waar ik mijn handen voor in het vuur durf te steken.
Aan de andere kant: misschien valt het mee omdat de hoeveelheden over het algemeen gering zullen zijn. Dit is de som tot zondagmiddag volgens het Europese model.
Wat vooral voor het oosten van Frankrijk nog flink meer berekent dan het hierboven getoonde Amerikaanse model.
Tot 48 uur vooruit (verder kijkt het model niet) is het HIRLAM het meest enthousiast. Dat is dan wel weer leuk voor de lage landen: de berekende neerslag zal tot zaterdagmiddag volledig als droge sneeuw vallen. Een plaatselijk dek van 2 tot misschien wel 5 centimeter is mogelijk! De pret zal echter van korte duur zijn. Mogelijk zaterdagmiddag -tijdelijk overgaand in regen (of ijzel; ook hier opletten dus!) Dan in de nacht naar zondag misschien weer tijdelijk sneeuw; daarna wordt het droog. Het noordoosten van Nederland zou het zelfs wel eens helemaal droog kunnen houden.
Hajo wilde in de avondupdate volgens mij graag dat ik ook even naar volgend weekend keek. Haha. Nou goed. Kijken mag, aankomen niet.
Maar samenvattend voor komend weekend: ga lekker op pad en wees voorzichtig. Goede reis en fijne vakantie of veilige thuiskomst gewenst!
11 reacties
Reacties zijn gesloten.