Lipno-5

Vorige week ben ik samen met nog drie andere journalisten op ontdekkingsreis gegaan naar de wintersportmogelijkheden in Tsjechië en dan met name de Sumava regio. In twee dagen tijd hebben we in totaal drie skigebieden ontdekt. Onze eerste stop in deze mini-ontdekkingsreis was Lipno.

Donderdagochtend om half 9 vertrokken we met Czech Airlines van Amsterdam richting Praag. Normaal gesproken is dit geen realistische reisoptie aangezien de transfer van Praag naar Lipno nog een slordige 2,5 uur kost. Veruit de beste optie is om de auto te pakken, vanuit Utrecht kost de rit je namelijk een uur of 9. Om twee uur arriveerden we echter met onze taxi in Frymbruk, een dorpje op vijf minuten rijden van Lipno. Onze eerste thuisbasis was het nieuwe familiehotel Vltava, gelegen aan het dorpsplein en op steenworp afstand van het Lipno meer. Zoals al eerder genoemd bezit dit meer met 11km de langste natuurlijke ijsbaan, als de condities het toelaten natuurlijk. In de middag verkende we de omgeving rond het meer en het skigebied van Lipno. Toen de zon na enkele uren onder ging bonden we uiteindelijk voor het eerst de skies onder. In Lipno is het namelijk gedurende het gehele seizoen meerdere keren per week mogelijk om van 6 tot 9 te avond-skiën.

De beste kant van het skigebied zagen we echter pas de volgende dag, toen we bij daglicht ook de andere kant van de berg konden gaan verkennen. Ik besloot om mezelf in de rol van Lipno’s doel te verplaatsen en koos daarom voor ski’s in plaats van snowboard. Ik ben namelijk een apart geval, slechts enkele weken geleden heb ik voor het eerst op de latten gestaan terwijl ik al ruim zeven jaar fanatiek snowboard.[dc_slider slider=”12270″ captions=”true”]Zoals bovenstaande slideshow laat zien ga je in Lipno geen pikzwarte afdalingen vinden. Het merendeel van de 8.3 km pistes is gecodeerd als blauw. Een enorm pluspunt, of eigenlijk drie pluspunten, zijn de drie vlotte 4-persoons stoeltjesliften die er samen voor zorgen dat er een enorm aantal skiërs verplaatst kan worden. Ik verwacht daarom niet dat je in dit gebied vaak lang zal moeten wachten, zoals dat in bijvoorbeeld Winterberg het geval is tijdens de drukke weekenden. Daarnaast waren de afdalingen bij temperaturen rond 15graden boven nul gewoonweg goed te noemen. Met een leger aan sneeuwkanonnen kan het skigebied de afdalingen namelijk binnen een week van een laag kunstsneeuw voorzien. Dit jaar hebben ze daarbij de pistes prachtig kunnen opbouwen met afwisselend een laag kunstsneeuw en natuursneeuw, aldus de Nederlandstalige ski-instructeur Mikael. Samengevat is Lipno echt een heel erg leuk skigebied voor beginners en families met kleine kinderen. De drie liften komen allen bij hetzelfde punt uit, dus verdwalen is vrijwel onmogelijk. En mochten de kleintjes toch even de weg kwijt zijn is er vast een van de ruim 100! skileraren die een handje kan helpen.

Naast het knusse skigebied en het prachtige meer heet Lipno nog een andere troef in handen. Het Landal park Marina Lipno. Dit moderne vakantiepark ligt zowel aan de voet van de piste als recht aan het meer, dat valt in Lipno namelijk samen. Als de omstandigheden het toelaten ski je namelijk zonder moeite letterlijk tot aan het meer. Al met al is Lipno een leuke bestemming met een scala aan mogelijkheden, vooral voor beginners en families. Hoewel Tsjechië zich niet meer wil positioneren als pure budgetbestemming ben je in dit gebied toch echt een stuk goedkoper uit. Om een voorbeeld te geven, een dagpas voor het skigebied kost een schappelijke €20. Minder dus dan een dagje Snowworld. In mijn ogen is het enige nadeel daarom ook de afstand, het blijft een stukje rijden..

Om de avond af te sluiten kijken we nog even heel kort naar de nieuwste berekeningen van het Amerikaanse model. Hoewel de echte kou pas op dit moment richting de Alpen aan het stromen is, weten we dat het aankomend weekeinde alweer een stukje zachter zal zijn. Maar echt lente zien we nog op geen enkele manier terug in de huidige ensemble voor de Oostenrijkse Noordkant. Nee de Alpenwinter is voorlopig nog lang niet voorbij!

Categorieën: AlpenweerTsjechië

Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

3 reacties

Gesloten voor reacties.