m1fztt7ajqvc

Frederic had het er vanmorgen al over. De weerkaarten zijn op het ogenblik als een rollercoaster die ons door meteoland  meevoert en ons van de ene verbazing in de andere verbazing brengt. Want de komende week wordt een “ride trough wind, snow and ice”. In de reacties lees ik wel eens dat wij bij WSWM vaak over meteofiction schrijven zonder al te veel onderbouwing. Natuurlijk voel ik me dan aangesproken. Nu ja! De komende week staat eigenlijk zo goed als vast. Niks meteofiction. Natuurlijk moet e.e.a. nog wat uitgekristaliseerd worden door de diverse modellen. Maar voor mij staat het vast dan we na de sneeuw, regen en wind, meer sneeuw en sneeuw en sneeuw krijgen. Natuurlijk allemaal voor de noordkant van de Alpen. Had ik al gezegd dat er sneeuw komt? Maar we gaan eerst op reis, want…..

zaterdag 6 uur

Komend weekend wordt een lastig weekend voor het vakantieverkeer in Europa. Zaterdag komt een front vanuit het noord-westen Europa ingewandeld. Eigenlijk ben ik een beetje stout want deze mooie foto’s stonden hapklaar op wetteronline. Alleen de kuststrook zal niet veel last hebben van de band met neerslag. Eenmaal aan land zal de regen overgaan in sneeuw. Aangezien het vriest aankomende nacht moet er wel rekening gehouden worden met ijzel, zodra de regen op de koude ondergrond valt. In het binnenland zal het meer sneeuw zijn.

zaterdag 15 uur

Het front schuift gestaag richting Duitsland en daar zal de neerslag in de vorm van sneeuw vallen. Oppassen dus voor de mensen die morgen vroeg op pad gaan. De snelwegen zullen ook glad zijn.

zondag 00 uur

In de nacht naar zondag zal het front tegen de Alpen op knallen en daar de nodige sneeuw geven. En eigenlijk is dat een voorboden van een weekje neerslag voor de Alpen. Want nadat het front is overgetrokken komen de buien opzetten en die kunnen ook op zondag nog voor problemen op de Duitse Autobahnen zorgen. En ook die buien klappen tegen de noordkant aan. Meer sneeuw dus.

zondag 12 uur

De situatie voor zondag overdag. Het noordwesten van Duitsland dan in de regen. De rest van Duitsland, in ieder geval richting de Alpen, in de sneeuwbuien. En na het reismomentje van dit weekend komt het windmomentje vanaf aankomende woensdag.

Rmgfs1321

Afgelopen week werd er nog een pittig stormveld voorspeld voor de Lage Landen. Dat is nu eigenlijk een beetje van de baan. Wel zal de wind vanaf woensdag flink toenemen, maar tot storm zal het wellicht niet komen. Windsnelheden van max. 40 knopen, zo’n 75 kmh, zal gemiddeld zijn. (dat zou net aan storm zijn) Met uitschieters van de windstoten richting 90 kmh. (maar die tellen niet mee)  Met name in de kuststrook.

75 knopenEl

Voor nu wordt er dus bij de GFS (net) geen storm berekend. In de vorige run ook al niet eigenlijk. Dat kan morgen weer anders zijn. Dat bedoel ik met uitkristaliseren.Het werd berekend, nu weer even niet. Maar dat we richting dat windmomentje gaan, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.

stistastorm

 

Te meer omdat het Europese model wel een stormkaart uit de hoge hoed tovert. (H/T Leo)

frans gandalf

En dan de sneeuwmomenten. Tja…welke?…er zijn er een aantal aankomende week. Maar de meest heftige staat voor vrijdag op het programma. Dan ook de vrees voor een (te) hoge sneeuwgrens. Ik heb gemakshalve de pluimen van GFS 06u gepakt. Die komen in de richting van het EC model die namelijk iets zachter van aard is. Maar de hoofdrun is hier absoluut de zachte uitbijter. +5 op 1200 meter. Huh? 850 hpa is toch 1500 meter? Klopt, maar niet in dit geval omdat de lagedruk dicht in de buurt ligt en het 850 hpa niveau daarmee omlaag trekt. Natuurlijk ben ik eerlijk en moet ik zeggen dat ook hier e.e.a. nog op z’n plaats moet vallen. En kijk eens naar de neerslagpluim voor de Franse Alpen. Dwars door het dak. De soep zal in dit geval niet zo heet gegeten worden. Maar een dump is dit absoluut. Een dump tot de tweede macht, zeg maar.

ch 23012014

En dit is de Zwitserse noordkant. Ook hier de hoofdrun een warme uitbijter. Tot en met donderdag gewoon een lage sneeuwgrens. Vanaf vrijdag oplopend en dan op zaterdag dalend. En ook dan blijft het gewoon sneeuwen met noordelijke stuwing die steeds kouder wordt. tot en met maandag gewoon dikke sneeuw.

oost alp 2301

En als laatste naar de Alpen oostkant. De sneeuwgrens weer een streepje lager. De zachtere lucht lijkt dus via de Franse Alpen weg te vloeien zoals Frederic reeds aangaf. De ritssluiting is dan net niet genoeg gesloten om tot de laagste niveau’s sneeuw te brengen. Finetuning is het woord de komende week met betrekking tot de sneeuwgrens. De hoeveelheden staan vast en daar is maar 1 woord voor: DUMP.

verschil

En de laatste GFS berekeningen laten een veel lagere sneeuwgrens zien. 850 hpa niveau ligt dan ook op 1200 meter. Sneeuwgrens: 800 meter? Komt hij weer….finetuning!

pijnpunt

En de ECMWF gelooft er ook in vanavond. GFS geeft nog altijd de meeste sneeuw hoeveelheden. Maar de EC doet lekker mee hoor. Dit is de berekening voor aanstaande vrijdag op het “pijnpunt”. Op het moment dat de zachtste lucht ingeblazen wordt. Wellicht dat ik nu een gewaagde uitspraak ga doen maar ik denk juist dat het zal meevallen met de hoogte van de sneeuwgrens. Ik wil zeker niemand blij maken met een dooie mus. De tijd zal het leren. Maar dat er een bak met neerslag aankomt dat het na vrijdag kouder wordt, staat als een paal boven water.

ECsneeuw tmverder

 

Dit is de accumulatie tot en met aanstaande zaterdag. Met de groeten van de ECMWF. We houden het in de gaten.

Fijn weekend en pas morgen op met de gladheid!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

88 reacties

Gesloten voor reacties.