Deze hadden we (H/T Ronaldo) eigenlijk gereed staan voor de lage landen. Afgezien van wat misschien wat natte flatsen in het uiterste noorden gaat het late feestje dit keer echter niet door. Hoewel het maar net niet is; delen van Groot-Brittannië en het het noorden van Duitsland gaan nog wel (veel) sneeuw zien. Voor de Alpen is het sowieso vrij kansrijk. Aan de zuid-en westkant boven de 1200 meter, in het noordwesten van Oostenrijk zo rond de 800 meter. Dus toe maar, toch? En ondanks dat het enorm rustig is geworden in de reacties ga ik er van uit dat de vakantie-genietende Belgen toch nog uit skiën zullen gaan dus vanavond weer een reisweerbericht!

Komende nacht zijn de beste reisomstandigheden. Afgezien van een regengebied (5 tot 10 mm) dat recht over de lage landen trekt en hooguit een enkele natte vlok in hoog-België zal weten te produceren slechts nog wat wegtrekkende zuidkantsneeuw, daartussenin meest droog.

Morgenochtend nog min of meer hetzelfde beeld, terwijl we zien dat de lage landen vochtigheid in het uiterste noorden van Duitsland alweer overgaat in sneeuw. Zij wel hoor. Maar let op: belangrijker is de neerslag die in Frankrijk vanuit het westen nadert.

In de tweede helft van morgenochtend gaat het in de Franse Alpen sneeuwen. Niet heel intens maar waarschijnlijk wel vrij langdurig; tot zaterdagochtend. Er zal op de meeste plaatsen zo’n 10 tot 15 centimeter vallen.

in de loop van de middag intensiveert de sneeuwval aan de zuidkant van Zwitserland en Oostenrijk. Er is nog op de oostwaarts trekkende hoogtetrog nog behoorlijk wat kou aanwezig en mede door de neerslagafkoeling dus vrij lage sneeuwgrenzen: ook in de Jura en op de Spaanse plateaus sneeuw! In de Franse Alpen zal de sneeuwgrens in de loop van de dag dalen van 1600 naar 1000 meter.

Reis je met de auto naar Frankrijk dan is morgenavond vertrekken ook wel een goede optie! Een volgende regenzone zal de lage landen treffen maar tegen middernacht vanuit het zuiden alweer verlaten. Verder naar het zuiden tot ín de Franse Alpen dan zo goed als droog! Ondertussen bereikt  de neerslag de noord(west)kant vanaf het begin van de nacht naar zaterdag en zal daar nauwelijks een echt droge periode meer aanbreken voor tijdens de reis.

Beter is het daarom misschien naar de sneeuwgrens te kijken als je toch op zaterdag wil aankomen. Beetje lastig beeld echter. Mede op de dagelijkse gang zal die midden op de dag het hoogst liggen; tussen de 1000 en 1400 meter. Zaterdagochtend tijdelijk wat lager en vanaf zaterdagavond echt stevig dalend! Overigens aan de noordkant nu ook weer geen extreme hoeveelheden dus geen bizarre omstandigheden.

Het zuidkant-advies is een spagaat. Er gaat veel neerslag vallen! In de eerste fase vooral in de nacht naar zaterdag. Maar dan nog bij een vrij hoge sneeuwgrens. Niet om echt vrolijk van te worden al dat water, maar wellicht betere rij-omstandigheden. Tegen zaterdagmiddag zal de zwaarste intensiteit er uit gaan maar daalt de sneeuwgrens naar 1000 tot 1200 meter.

Als dan eerste paasdag de kou nog wat verder over Europa is uitgestroomd zien we deze temperaturen op het 850 hPa-vlak; zo’n 1400 meter hoogte.

De hoeveelheden zullen niet enorm groot zijn maar boven de 600 tot 800 meter lijkt het op de meeste plaatsen wit te worden! In het noorden van Duitsland nóg een keer prijs, mede geholpen door een straffe noordenwind aan de grond. Het Sauerland zondag misschien ook net een opfrissertje na helaas wel wat regen vooral in de avond en nacht naar zaterdag.

Beetje off-topic maar moet even benoemd worden: paasmaandag zal een groot deel van Groot-Brittannië in de prijzen vallen! Op uitgebreide schaal enige decimeters. Op zee-niveau later op de dag meest weer smeltend en overgaand in regen maar vooral de hooglanden zullen wit worden en blijven tot en met dinsdag.

Kijken we tot slot nog even naar de neerslagtotalen tot zondagmiddag; met inachtneming van voornoemde sneeuwgrenzen. Wat detailverschillen maar deze verwachting geeft het waarschiijnlijk goed weer. De Noordkant 5 tot 10 mm regen of centimeter sneeuw; de Franse Alpen 10 tot lokaal 20. Aan de zuidkant op uitgebreide schaal 50 tot 100 mm/cm. Lokaal mogelijk meer: in deze berekening van het ARPERGE model lokaal meer dan 200 mm regen in Italië; dat gaat toch wel overlast opleveren.

Vanaf maandag wordt de stroming dan -in ieder geval tijdelijk- zuidwestelijk tot zuidelijk.  Voorjaarskiën vooral aan de noordkant maar in de lage landen waarschijnlijk vooral veel warm water. Vanaf woensdag al enige onzekerheid.

Die enorm groot wordt vanaf donderdag, zowel voor de Alpen als de lage landen (waarvan hierboven het GFS-ensemble). Het kan echt alle kanten op.

Het ECMWF-ensemble laat dat zelfs nog wat extremer zien. Niets van te zeggen. Grappig ook wel. Dromen waarvan we dromen willen.

Die van vanmorgen was nóg leuker. Nu ja, vooral die koude varianten dan. Eens met het veelgehoorde geluid deze dagen: laat de warmte maar ná de marathon komen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

3 reacties

Gesloten voor reacties.