Wat een waanzinnige sneeuwkaart voor de 2e helft van maart!  We zien een arctische uitbraak West-Europa binnenlopen. Met sneeuw in de lage landen tot op de kusten die zaterdag overdag waarschijnlijk gewoon gaat blijven liggen. En zelfs opnieuw een lake-snow effect door de extreem lage temperaturen op enige hoogte in de atmosfeer. Vooral de Britse oostkust maar mogelijk ook Denemarken en de Waddeneilanden zullen geraakt worden. Leuk voor de liefhebbers van de winter(sport) en uiteraard de weerman van dienst maar toch lastig als je met de auto van of naar de Alpen vertrekt, vooral op zaterdag. op deze kaart heeft de kou de Alpen overigens nog net niet bereikt, wat wel gaat gebeuren.

Actueel sneeuwt het -ruwweg boven de 1300 meter- nog behoorlijk in delen van de Franse Alpen en aan de Zwitserse zuidkant. Die neerslag komende nacht naar het oosten weg.

Morgen zien we dan vooral een buiig weertype waarbij de sneeuwgrens tijdelijk nog wat oploopt. Heel veel heeft het niet om het lijf; slechts in de stuwingsgebieden zijn boven de 1500 meter meerdere centimeters te verwachten. Onderweg wel flink wat regen; geen fraai weertype maar gelukkig dan nog geen sneeuwchaos. Vanuit het noorden zien we wel de kou én de sneeuw (uit dezelfde neerslagzone die eerder de noordwaarts trekkende regen geeft maar tot stilstand komt) naderen maar het gaat langzaam.

Dan voor de nacht naar zaterdag wordt de verwachting toch al wat lastig. Deze kaart heb ik uit een ochtendrun geplukt maar geeft het fraai weer: een Scandi-hoog uit het boekje met een bulderende oostelijke stroming tot gevolg neemt de regie weer even over. Maar wat een veelheid aan aparte lagedruk-kernen en kerntjes. Pff. Onzekerheid zit hem op dit moment vooral in de neerslag die in de nacht naar zaterdag alweer in de westelijke alpen gaat vallen en de snelheid waarmee de kou over de lage landen en Duitsland uitstroomt.

 

Voor met name de Franse Alpen geldt dat het al vanaf de eerste helft van de nacht naar zaterdag al weer licht tot matig kan gaan sneeuwen maar de hoeveelheden zijn me wat onzeker, alsmede de sneeuwgrens. Met een ruime marge zet ik hem op 1000 meter, onderweg er naar toe en ook in de Jura flink lager. Dat kan dus aardig vervelende rij-omstandigheden opleveren. Aankomen of vertrekken aldaar vóór zaterdagnacht is slim. Later in de middag zal het droog of droger worden maar dan is het onderweg in Frankrijk en de lage landen inmiddels bal.

Zwitserland en Oostenrijk? Spannend is vooral hoe snel het koud genoeg is om de sneeuw te doen laten liggen. Deze kaart ziet er spannend uit maar valt nog mee. In deze (HIRLAM) berekening nog meest natte sneeuw óf sneeuw die niet blijft liggen op het nog warme wegdek. M.u.v. van het noorden van Nederland en Duitsland overigens, maar daar zullen de hoeveelheden waarschijnlijk zeer gering zijn.

Dat verandert echter in de ochtend van zaterdag. Met de aanvoer van relatief droge lucht en veel wind zal een temperatuur van 2 a 3 graden onder nul genoeg zijn om dan wel accumulatie op te leveren. Dan vooral in de lage landen aanzienlijke hoeveelheden toch.; in Zuid- en West-Duitsland zou het nog mee kunnen vallen.

De verschillen tussen de modellen zijn echter vrij groot. Het lijkt me dat met name het HIRLAM model de kou wat te traag laat inkomen. Dit wat het ECMWF laat zien is waarschijnlijker. In dat geval gaat de sneeuw in een groot deel van Nederland al in de eerste helft van de nacht naar zaterdag blijven liggen.

Kijken we dan ook in dit model naar de neerslag zijn wel wat problemen te verwachten. De hoeveelheden zijn niet enorm maar wel vrij langdurig en wanneer het blijft liggen is er dan niet veel nodig om tot overlast te leiden.

Daar komt bij dat het enorm hard zal waaien. In de lage landen windkracht 5 a 6 in het binnenland met windstoten tot zo’n 80 km/uur, in de Duitse middelgebergten een doorstaande windkracht 8 tot 9. Op zich al hinderlijk voor het verkeer maar bovendien kan dat tot lichte verstuiving van de sneeuw en duintjesvorming gaan leiden.

Tegen of in de avond zal de neerslag in Zwitserland (daar al sneeuw vanaf zaterdagochtend) en Oostenrijk  intensiveren en gaat de regen uiteindelijk tot de laagste niveau’s over in sneeuw. Die route te doen? Kom aan of vertrek bij voorkeur uiterlijk vrijdagavond!

Overigens later op zaterdag en op zondag onder invloed van een aparte en omvangrijke lagedruk-kern boven de Middellandse Zee hoeveelheden die de moeite zijn aan vooral de zuidkant!

De kou die de lage landen en Duitsland morgen en zaterdag al verovert komt er in de Alpen begin komende week ook goed in. Deze middagtemperaturen op 1500 meter hoogte zien we dan. Dat zal de condities nog wel even perfect houden! Medio komende week aan de zuidkant mogelijk tijdelijk wel veel wind. Zo het nu lijkt houdt de mooie kou aan tot zeker het weekend van 24 maart!

Maar ben je weer thuis moet je dit nog even meepikken! Ja ik weet het, enigszins off-topic en we zijn aan het voorjaar toe maar ik kan er ook iets aan doen. En blijf er als thuisblijver van genieten, ook van de weers-extremen op zich. dus nog even delen natuurlijk. Bijzonder is het hoor! De laatste runs van bijna alle modellen laten alles samenvallen. Stagnerende bewolking en sneeuwval lijkt (alle modellen tezamen genomen) op zaterdag extreem lage maxima te gaan geven in een strook over ongeveer midden-Nederland. Dat zou voor diverse stations datum- en decaderecords en zelfs voor de 2e helft van maart. Voor De Bilt staat de record-late ijsdag op 12 maart (1942 en 1947) en -bij uitkomen- bleef het alleen op 11 maart 1928 kouder. Op 12 maart 1947 (en ook 11 maart 2013) kwam het maximum in De Bilt overigens uit op -1.2 graden.

Als we naar het ensemble kijken zien we dat de kans zeer groot is dat dit uitkomt. Merk wel op -ik zie dat de fout nog steeds gemaakt wordt- dat de pluim alleen de 6-uurs waarden weergeeft; het maximum valt in deze tijd van het jaar doorgaans precies in het midden tussen 12u UTC en 18u UTC. Maar gecheckt. Verder zal de nacht naar maandag het koudst verlopen. Lokaal zeker 8 graden vorst maar als ook dat goed valt is strenge vorst mogelijk.

En oh ja. Deze gevoelstemperaturen horen er zaterdag bij. Ook in de middag tegen of rond de -10. Waarschijnlijk net geen waarschuwing (code geel) waardig; dat immers pas vanaf -15. Desondanks extreem koud; wees wanneer de sportwedstrijden (zeker van jonge kinderen) niet afgelast worden voorbereid!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.