Een prachtige (klik aan voor het volledige beeld!) en bovendien toepasselijke foto om het reisbericht mee te beginnen werd me zojuist in de reacties aangereikt door Snowmil. Andorra, Grandvalira. Begeleidend commentaar: “vandaag toch nog een mooie dag in Grandvalira, Andorra! Dreigende wolken vanuit het noorden, prachtig! Bovenin forse wind, verwachting is dat het hier vannacht tot in de dalen begint met sneeuwen tot en met zaterdag. Is ook wel nodig, de warme regen afgelopen weekend heeft het skigebied geen goed gedaan”. Wel daar, en ook op de weg er naar toe of huiswaarts is het inderdaad te doen de komende dagen. Ook de westelijke Alpen krijgen toch een fraaie opfrisser . De meeste neerslag zal morgen overdag en in de nacht naar zaterdag vallen, in de loop van zaterdagochtend zal het droog worden, het langst blijft het sneeuwen in de Pyreneeën. Zo meteen de details.
Vooraleerst moet de aandacht uitgaan naar Frankrijk. Gele waarschuwingen voor veel regen en kans op overstromingen en uiteraard lawines in de Alpen en Pyreneeën. Oranje voor overstromingen en véél sneeuw. Dat laatste in vrijwel het gehele Centraal Massief. Overigens moeilijk een compleet en gedetailleerd beeld te schetsen voor geheel Frankrijk. Kijk op de aanklikbare kaarten van meteoalarm.eu voor meer informatie en volg morgen voor je in de auto stapt de media.
#Frankrijk een overzicht van regio’s die kampen met wateroverlast. Verkeer via snelwegen heeft er nog (geen) last van. pic.twitter.com/4JP6cMjFAK
— ANWBeuropa (@ANWBeuropa) 25 januari 2018
Met name de wateroverlast vind ik lastig in te schatten. Dit is wat de ANWB er van maakt. De haakjes zullen verkeerd staan: (nog) geen last van moet het zijn. Dat lijken me terechte zorgen; afwachten wat er morgen gaat gebeuren.
Het is interessant de oorzaak nog even aan te halen. Frederic beschreef het vanmorgen al. Deze “dump” hadden we in een eerder stadium voor de zuidwestelijke Alpen verwacht maar de hoogtetrog komt een stukje westelijker uit.
Aan de grond splitst zich een apart laagje af, daaromheen mede door voeding vanaf de Middellandse zee veel neerslag.
Hoeveel gaat er vallen de komende 30 uur? Alle modelberekeningen laten ongeveer dit beeld zien: het donkerblauw staat voor meer dan 100 millimeter.
Meer in detail zien we we die 100 millimeter vooral rondom de departementen Gard, Hérault en Lozère. In het Centraal Massief zal vanaf vrijdagochtend boven de 800 meter op uitgebreide schaal 20 tot 40 centimeter vallen en lokaal valt een accumulatie van 50 tot 60 centimeter te verwachten!
Maar ook in de Pyreneeën, de zuid-Zwitserse, (noord)west Italiaanse en vrijwel de gehele Franse Alpen gaat het toch nog aardig sneeuwen en bovendien vrij langdurig. Stationair ook eigenlijk: in alle genoemde gebieden zo vanaf vrijdag vroeg in de ochtend intensiverend.
Om aan het eind van de nacht naar zaterdag af te nemen waarna het zaterdagochtend geleidelijk droog zal worden. In de Pyreneeën misschien wat langer aanhoudend tot in de middag, een verse laag van 25 tot 35 centimeter zal er daar dan wel gevallen zijn!
De sneeuwgrens is vrij opvallend. In eerste instantie overal rond de 1200 meter. Maar pal aan de oostzijde van de trog en door neerslagafkoeling zakkend naar zo’n 800 meter, misschien nog wel iets lager.
In de Alpen zoals gezegd hetzelfde tijdspad. Voor de Franse alpen is het beeld ongewijzigd ten opzichte van vanmorgen: meest lichte sneeuw, totalen van meer dan 10 tot 20 centimeter zijn nergens te verwachten. Voor Piemonte, Valle d’Aosta en de het zuiden van Zwitserland is er nog enige onzekerheid. Op nog een aparte lagedruk-kern ook daar toch aanzienlijke hoeveelheden door de meeste modellen voorzien maar het ARPERGE model doet als enige een stuk minder; laat het eerder droog worden. Toch moeten we er rekening mee houden dat het ook hier pas in de loop van zaterdagochtend droog wordt waarbij de sneeuwgrens meest tussen de 1000 en 1400 meter zal liggen. Al met al is vrijdag dus geen beste reisdag voor genoemde gebieden en ook zaterdagochtend kan nog vervelend zijn. Ik wil dus adviseren gewoon zo laat mogelijk aan te komen of te vertrekken. Overigens zal het in de noordwestelijke helft van Frankrijk, de lage landen en westelijk Duitsland wel zo goed als droog zijn en blijven.
Oostenrijk krijgt sowieso niets van dit alles mee. Redelijk veel zon zelfs en een zeldzaam mooie kaart tot precies 120 uur vooruit: volledig neerslagvrij. Nu ja, vanaf dinsdag wordt het wel al wat onzeker.
Tot slot nog een korte lange termijn update. Vanaf medio komende week beginnen de modellen wat uit elkaar te lopen en is het vervolg vanaf dan uiterst onzeker. Mooie verrassingen zullen we zeker gaan meemaken. Dit is alvast een fraaie. Vrij kansrijk lijkt een scenario dat we drukstijgingen op de oceaan gaan zien met een uitbreiding richting het noorden. In eerste instantie een vrij straffe noordelijke stroming tot gevolg. Met in de tweede helft van de week mogelijk veel sneeuw voor de noordelijke Alpen tot in de laagste dalen.
Dit beeld past daar voor de lage landen bij: veelal regen en natte sneeuw en in de nachten bij niet te veel wind en opklaringen meest lichte vorst, boven een sneeuwdek al snel matig tot streng (in deze verwachting: hoog-België en onder meer het Sauerland)
Dat zou een tijdje zo kunnen blijven en wat daarna komt is al helemaal afwachten natuurlijk. Het Amerikaanse weermodel laat in de hoofdrun zeer fraaie kaarten in de meteo-fictie zien. Het oceaan-hoog kantelt en er ontwikkelt zich een zeer stabiel Scandinavisch-hoog.
Met een mooie noordoostelijke stroming: transportkou! Deze temperaturen soms op het 850 hPa-vlak (1500 meter hoogte)
Met op neushoogte wel net aan maxima onder nul en deze nachtelijke temperaturen. Toch niet echt heel koud. De setting is net niet perfect en het brongebied is simpelweg niet extreem koud.
Tot slot de pluimen voor midden-Nederland . Deze is uit het Europese model.
En hier het Amerikaanse evenbeeld. Duimen mag nee moet natuurlijk maar ik durf er persoonlijk mijn handen niet voor in het vuur te steken. We gaan het zien!
13 reacties
Gesloten voor reacties.