Dit weekend met de auto van of naar de wintersport? We kijken natuurlijk weer naar de beste reismomenten.

Actueel in het laagland een beeld met winterse buien: regen, hagel en natte sneeuw. Lokale gladheid maar niet op uitgebreide schaal. De sneeuwgrens meest tussen de 300 en 600 meter; in de middelgebergten zal het droge sneeuw zijn. Meer serieuze en zeker verkeers-belemmerende sneeuw in Karinthië, Steiermark, het noordoosten van Italië en het noordwesten van Slovenië. Dat beeld houden we nog even vast!

Later vanavond en vannacht trekt een neerslaggebied vanuit de lage landen oostzuidoostwaarts. In eerste instantie regen en natte sneeuw; wat verder het continent op en zeker in de middelgebergten sneeuw: hoog-België, de Eiffel en het Sauerland krijgt een verse laag van mogelijk 10 centimeter. Overigens zien we dat een beetje van de sneeuw in zuidelijk Oostenrijk ook de noordkant weet te bereiken maar veel zal het niet zijn.

Met een opmerkelijke pauze in de neerslag vrijdagmiddag / avond.  Dit is het mooiste reismoment: dan aankomen in of vertrekken uit Oostenrijk levert de minste problemen op. Onderweg zo het lijkt ook de minste buien tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend.

In de nacht naar zaterdag trekt het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de neerslag dwars over de Middellandse Zee noordoostwaarts, vult zich dus met vocht en diept bovendien wat uit. Gevolg: sneeuw over een groot gebied met weer de grootste intensiteit over de zuidoostelijke Alpen, het noordoosten van Italië en het noordwesten van de Balkan.

Zaterdag overdag op de weg naar of vanuit de Alpen nog altijd een buiig weertype. Grote hoeveelheden zijn echter niet te verwachten.

Maar, zaterdag sluit de winter langzaam Europa binnen. Al wat lagere temperaturen dan vrijdag weer. Wat er valt zal veelal een droge vaste vorm hebben!

Als zaterdagavond de neerslag oostwaarts is weggetrokken houden we onderweg een licht buiig karakter.

Samenvattend zien we dat de Franse Alpen het droog houden en vrijwel de gehele noordkant net als de Pyreneeën slechts enkele centimeters krijgen. Daar behalve de nattigheid onderweg geen problemen. Voor het zuiden en oosten van Oostenrijk en het het noordoosten van Italië is dat dus een ander verhaal. Daar aankomen of vertrekken is waarschijnlijk het beste te doen op vrijdagavond. Of beter nog zondag als dat een optie is.

Nog even kijken naar hoeveel er gaat vallen. De Oostenrijkse weerdienst verwacht 20 tot 40 centimeter (van noord naar zuid) voor Karinthië maar het lijkt me wat aan de lage kant. Het GFS en ECMWF model doen ongeveer dit bovenstaande.

Het hoge-resolutie model ARPERGE dit! Nu is mijn idee dat dit model de hoeveelheden vaak wel iets overschat; ik verwacht dat het er ergens tussen in zal gaan uitkomen.

Deze moet ik ook nog even laten zien. Picos de Europa krijgt op uitgebreide schaal een halve meter vers. Maar ook: lokaal meer dan 300 millimeter mogelijk op de Balkan.

Dat zal tot veel overlast en waarschijnlijk overstromingen leiden. Met ook nog eens windkracht 8 op de Adriatische kust gevalletje drie keer code rood dus.

Wat er na het weekend gaat geburen is naar mijn  idee best nog wel onzeker; de berekeningen lopen behoorlijk uiteen. Meest  op veilige afstand komt er een nieuw lagedrukgebied boven de Middellandse Zee te liggen maar in het Europse model toch net wat noordelijker. Meer bewolking dan eerder verwacht en mogelijk al snel opnieuw sneeuw voor de zuidkant. Ook is het niet uit te sluiten dat er ondanks de droge noordoostelijke aanvoer wat koude putjes voorbij wapperen. Maar al met al vooral het verschil tussen prettig koud en heel koud; hierboven zo’n beetje het warmst mogelijke moment op 1400 meter hoogte. Hoe dan ook ok dus!

Tot slot nog even de pluim voor midden-Nederland. Die is óók heel ok tot het weekend van 10 februari. Er is wat mij betreft nog wat duimwerk nodig want juist dat weekend massaal op de schaats zou gaaf zijn. Mogelijkheden zijn er; afwachten maar.

Dit is de ijspluim die er bij hoort; voor stilstaand water van 2 meter diep. Ook best prima; voor een enkeling en op ondergelopen weilanden genoeg. Opmerkelijk vind ik trouwens wel de knikjes overdag; ondanks de ijsdagen én lage dauwpunten toch lichte smelt. Kracht van de zon!

Categorieën: Reisweer

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.