Wat een dag vandaag, vanmorgen zag ik rond Ulm de eerste sneeuwvlokjes en vanmiddag werkte ik in een zuivere dump aan onze ijsbar. Binnenkort geopend, wees welkom! Ja vandaag was rollercoaster voor mij persoonlijk maar ook het weer wringt zich in vreemde bochten.

Zo hebben ook de mensen op de Fernpass gemerkt, let u vooral op de bus en camper achterin. Kijkt u daarna naar de verschillen in tijd rechtsboven. Dat is geen pretje. De activiteit aldaar werd in de reacties met grote aandachtigheid gevolgd, en terecht, want dit weekend kan het zomaar eens weer dramatisch worden. Hajo is nu onderweg met de auto en meldt dat het nu met sneeuwkettingen soms al moeilijk te doen is, wees goed voorbereid.

Hierboven de eerste Renault Kadjar Wintersportweer Reisalert. En wat voor 1! Samenvallend met de vertrekkende vakantiedrukte zal het een pittig reisweekeinde worden.

We hebben te maken met een lage druk gebied met de kern boven Finland, deze heeft 2 tentakels, een warmtefront (rode lijn) en een koufront (blauwe lijn). Achter het warmtefront zit zoals de naam al zegt wat warmte dus gaat de sneeuwgrens stijgen, maar echt veel zal het niet voorstellen als het eenmaal bij de Alpen aankomt.

Want dan is het warmtefront zelfs verdwenen. Maar dat de Alpen zaterdag dan op de scheiding warme-koude lucht liggen zorgt er wel voor dat de neerslag nog even aanzet. Voor de Alpen in de vorm van sneeuw, het laagland krijgt een gevaarlijke mix.

Zoiets dus, het EC was vanmorgen nog iets kouder en liet de sneeuw ook lager in Duitsland vallen. Bereid je maar voor op het slechtste dan kan het altijd meevallen. Het reisadvies luidt dan ook; wil je echt geen sneeuw onderweg vertrek dan morgen al, in elk ander geval zorg dat je goed uitgerust op pad gaat. Zowel voor je auto (kettingen, accu, schep voor als je vast zit en antivries) maar ook voor jezelf (handschoenen voor het kettingen omleggen, extra proviand en dekentjes).

Het ensemble geeft het mooi weer; de stijgende sneeuwgrens en aanhoudende neerslag. De Alpen dus constant in de sneeuw, in het laagland langzaam overgaand in regen (gelukkig). Donderdag is nog droog, naja relatief droog.

Even deze gestolen uit de video hierboven maar het plaatje zegt precies wat ik wil vertellen. Het westen van Zwitserland en Frankrijk zijn gewoon prima, misschien wat lichte sneeuwval maar het zal geen verkeersinfarct veroorzaken. Oostenrijk dus no-go, mocht je een keuze hebben als je in Italië zit, overweeg dan de Brenner en Fernpass te omzeilen en om te rijden via het westen. Klinkt als gekkenwerk maar het kan je zomaar eens uren stil staan en gehannes met sneeuwkettingen voorkomen.

Na het reisweekeinde nog steeds geen rust voor Oostenrijk. Een soortgelijk lage druk gebied als hierboven besproken glijdt over het hoog naar de Alpen. Dit keer met herkomst Het Verenigd Koninkrijk dus een meer westelijke component. Het warmtefront blijft daarmee iets beter in stand dus kan er lager in de Alpen even wat regen vallen, heb dat moment iets vertraagd in het gifje hierboven. Het goede nieuws is dat ook Frankrijk weer wat kans maakt in dit scenario, het duimen duurt voort!

Diep in de meteofictie van het GFS wel weer een leuk kaartje voor de Lage Landen, Frankrijk en de zuidkant maar of ik de GFS oper nog echt vertrouw deze tijd? Nee niet echt eigenlijk. Wat me wel houvast geeft is het feit dat standvastige warme oplossingen toch weinig voorbij komen. Het EC tovert ook weer wat leuks uit de hoge hoed voor de kortere termijn. Daar springt Hajo nog even op want de kaarten zijn nog niet binnen. Ik ga nog even scheppen 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

56 reacties

Gesloten voor reacties.