Wintersport is echt hopeloos. Sneeuw is er wel. Je kunt skiën, maar verder ben je aan de goden overgeleverd. Met een beetje pech heb je een regenweek zonder zon. Zoals nu deze week. Wat dat betreft zal ik nooit vergeten dat een Nederlandse ondernemer in een vliegtuig naar Innsbruck ooit tegen me zei, nadat ik hem vertelde dat ik wintersportweerman was: “Weer interesseert me niet, dat heb ik toch niet in de hand. Ik heb liever informatie over goede hotels met fijne wellness”.

Nu goed. Het is nog erg vroeg in het seizoen. Zoals je ziet is de Maiskogel nog niet eens open. De lift wel maar de piste niet. En er is echt zo veel sneeuw gevallen dat alles toch wel wit blijft… tot de winter weer terug is.

Boven op het Kitzsteinhorn is het natuurlijk winter gebleven. Misschien heeft het op 2500m eventjes geregend maar nu is het gewoon weer sneeuw, maar ook geen mooi skiweer natuurlijk. Ik blijf zeggen: als je niet echt met de kids in de schoolvakantie moet, ga dan uitsluitend op de bonnefooi en maar voor 2 of 3 mooie dagen. Moet je eens opletten hoe goedkoop dat is: 2 dagen skipas, 3 overnachtingen…. dat scheelt een hoop. De waarde van een mooie zonnige dag met goede sneeuw is 10x tot 100x hoger dan een regendag op je wintersport. Terwijl de prijs gelijk blijft. Tel uit je winst als je op de bonnefooi gaat.

Door alle regen en dooi loopt Duitsland en spoedig vast ook Nederland wel onder water. Zie deze video over de Donauregio.

In het hele Alpengebied komt alles al snel weer op de pootjes terecht. Vanaf zaterdag vriest het weer met mooi weer en dan komt er voor kerst nog mooie sneeuw bij tot in de dalen.

In de Lage Landen thuis….. niet zo fraai. 1 lijntje gaat voor vorst met kerst. Dus die houden we in de gaten. Sneeuwkansjes zijn er ook, dus de witte kerst is nog niet afgeschreven. Anderzijds dus altijd het klimaat in de gaten houden: in Nederland is de gemiddelde januaritemperatuur nu eenmaal dik positief overdag…. dus is er een uitzondering nodig voor winterweer. In de Alpen is dat omgekeerd. Daarom ook die grote investeringen in skiliften en kunstsneeuw (kunstsneeuw heeft ook geen zion als het steeds dooit). Geld liegt niet. Als er wordt geïnvesteerd zijn er goede vooruitzichten. En als er wordt gelogen … dan zijn de nietsnuttige politici en media weer eens bezig. Je hebt ook nuttige…. dus er is nog hoop.

Het blijft bijzonder dat we in een fase dat geleidelijke afkoeling het meest waarschijnlijk lijkt, dat we nu in een La Ninjo jaar met een gigantische piek in de temperatuur te maken hebben. Een dergelijke piek van 0,8 graden Celsius in luttele maanden is niet dat wat ze ons over global warming vertellen, want dat gaat over 1 à 2 graden per eeuw. Dus we kijken hier naar een ander fenomeen. Dat moet je altijd goed uit elkaar houden. Waar kijken we naar? Wie het weet mag het zeggen!

De rustige klimaatgolven waarvan ieder van ons er net een halve of een hele van mee kan maken in zijn of haar leven, kun je eerder aflezen aan de grafiek hierboven. Heel duidelijk zitten we in een fase van lage zonneactiviteit. Historisch gezien wijst dat op afkoeling. Zoals in de jaren zestig bijvoorbeeld. En in de jaren vanaf 1800 in de start van de bloedkoude Kleine IJstijd.

Binnen die lange golf maken we allemaal meerdere zonnecycli mee (je hond maar eentje). De huidige heeft nu zijn piek gehad en ook op die korte tijdschaal staat het licht nu dus op groen voor kou. Voor Europa en zeken voor de Lage Landen zegt dat niets. Ik krijg nog steeds mailtjes met vragen van mensen die me serieus vragen of ik iets kan zeggen over de sneeuw en het weer over drie weken. Mijn antwoord is dan altijd: je kunt helemaal niets voorspellen behalve simpele trends als eb en vloed of dat ik met een griep over 2 weken weer helemaal beter ben of dat het in juni weer zomer wordt. Voor de goede orde: hier op wintersportweerman doen we aan pure infotainment, en soms als het te erg wordt in de politiek doen we daar ins plasje op…. om de prioriteiten duidelijk te houden: entertainment komt ná het opdekken en bestrijden van leugens en onrecht!

PS Donaties blijven welkom. Dat is de enige manier om vrij te kunnen schrijven.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Jelle · 13 december 2023 op 12:14

Hoi.

Winter die terugkeert in Oostenrijk. Vroeg me af valt regio Villach hier ook onder? En dan in het bijzonder iets hoger gelegen turracher Höhe rond 1e week jan.

Gr jelle

    Hajo · 13 december 2023 op 12:21

    Afwachten. Voorspellen kan 3 dagen vooruit.

Eric Venema · 13 december 2023 op 18:44

De piek in temperatuur kon wel eens te maken hebben met de vulkaanuitbarsting bij Tonga. Deze vulkaanuitbarsting was namelijk onder het zeeniveaus en heeft enorme hoeveelheden waterdamp de atmosfeer in geblazen. En waterdamp is het meest voorkomende broeikasgas….
https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/onverwacht-klimaateffect-van-de-vulkaanuitbarsting-hunga-tonga-in-2022

Spyfromthesky · 14 december 2023 op 21:52

Winter komt terug? Ja, dat is te hopen. Winter kruipt ver weg. In de Alpen volgens mij richting vakantie minimaal 2000 meter hoogte en zelfs dan. Houd niet over.
De L.L. is afwachten of we echte storm gaan krijgen. Met veel geluk wat natte sneeuwbuien of zo..

Uiteindelijk ook in Nederland een recordjaar warmte komen we gemiddeld uit. Hoger dan 2022. Het ging er even om spannen, maar laatste dagen en komende dagen veel te zacht.

Gesloten voor reacties.