Er zijn zo van die momenten dat je als weerman echt happy bent. Zeker als je verwachte langetermijntrends, die nog niet duidelijk in de modellen zaten, in de daaropvolgende modelruns bevestigd worden. Vandaag is zo een dag. Gisteren zei ik nog dat ik niet veel verwachte van de regenbuien komend weekend, hoewel dat wel op de kaarten stond. En bovendien dat ik meer zag in de ligging van de drukgebieden vanaf volgende week dinsdag. Dat laatste wordt nu door alle modellen ondersteund. Sterker nog, de sneeuwgrens zou wel eens laag kunnen uitpakken.

Gantkofel Bozen

Eerst even naar het weer van de dag. Deze ochtend was het lokaal nevelig in de dalen, die aan de zuidkant in Italië (Bolzano) weer zo goed als helemaal groen zijn.

Brauneck Garland

Dat is ook zo aan de noordkant in Duitsland. Bad Tölz, net onder München.

Zeel am See-Kaprun

Maar ook midden in de Alpen, zoals hier in Zell am See-Kaprun  (zie meteo en alle webcams), het webcambeeld dat we afgelopen winter zo dikwijls hebben laten zien. Tsja, de dalafdaling is daar in deze fase van het seizoen echt niet meer te houden.

Tignes

Gelukkig ziet het er hogerop in de inneralpiene gebieden nog steeds prima uit, zoals hier in Tignes (zie alle mooie 360°-webcams). Hmmm, heerlijk. Ik blijf een liefhebber van het hooggebergte boven de boomgrens. Wel wat overtrekkende hoge bewolking daar en dat geldt voor heel de Alpen vandaag. Veel zon en warm met de vorstgrens tegen de 2800 meter aan, wat lager in de westelijke inneralpiene gebieden. En verder vanuit het westen snel overtrekkende hoge wolkenbanden. Momenteel zit er zo een band net ten westen van Innsbruck. Deze voormiddag lekker skiën en dan op een terrasje. Maar zeker niet vergeten die bikinifoto’s door te sturen! Gisteren kregen we de eerste al binnen!

rart_14040406_14040100

De voorbije dagen geleden twijfelden de modellen nog of de Zuidwest-Alpen nu wel of niet een dump voor de kiezen gingen krijgen, wanneer een afgesplitste depressiekern net ten zuiden van de Alpen gaat doortrekken de komende dagen. Ondertussen zijn ze er uit. Geen dump. Het gros van de neerslag trekt net te veel naar het zuiden over Corsica richting Rome. Wel gaat er in de meest zuidelijke punt van de Alpen wat sneeuw vallen door een oostelijke stuwing die in de nacht op donderdag al op gang komt. Sneeuwgrens dalend naar zo’n 1700 meter. Een klein opfrissertje voor Isola 2000 dus. Maar veel gaat het echt niet zijn.

prec_14040518_14040100

Snel over naar komend weekend. Vanaf donderdag eigenlijk al zijn er meer wolken aan de zuidkant, en dat is zeker op vrijdag zo, waar dan een lokale bui uit kan vallen, ook in de rest van de Alpen. Vanaf dan wordt het een mix tussen wolken en zon met kans op lokale buien. Regenbuien, want de vorstgrens blijft in de buurt van de 2500 meter hangen. Ook dan weer wat lager inneralpien. Vooral in de namiddag op zaterdag en zondag kunnen de buien wat feller uitpakken, maar vele plaatsen houden het gewoon droog. Grootste kans hierop in de Noordwest-Alpen, staulagen Zwitserland en eventueel nog Vorarlberg.

Rtavn1141

GFS is hierin nog steeds het meest pessimistisch en laat nog steeds meer neerslag in het zadelgebied tussen de twee hogedrukgebieden zitten. Daar dan potentie op meer en stevigere buien, vooral rond en net ten oosten van het Mont Blanc massief. Nog steeds te ver weg om echt zeker te zijn, maar in alle gebieden ten oosten van Zwitserland gaat het qua buien echt wel meevallen.

ECM1-192

Gisteren zei ik al dat de vraag was waar het volgende hogedrukgebied naartoe zou trekken (Noordwest-, Noord-, of Oost-Europa), en dat veel ging afhangen van hoe diep de depressie boven de Atlantische Oceaan gaat worden. Wel, diep zo blijkt nu. Alle modellen gaan nu uit van een kerndruk om en bij de 980hPa. En die opent de aanval op het Europese hogedrukbastion. Daardoor zijn de kansen nu sterk gestegen dat die nieuwe hogedruk uiteindelijk ergens in het noordwesten van Europa terecht komt, waardoor koude polaire lucht over de Alpen kan uitstromen.

hgt0_14041006_14040100

En zo komen we tot de kaart bovenaan dit bericht. Hier zie je dat de koude lucht echt dicht bij de Alpen komt met dan sneeuw tot mogelijk tot onder de 1000 meter. De koudste oplossing van deze ochtend komt van het Canadese GEM. Bij EC bereikt de echte kou de Alpen net niet en GFS zet zelfs een echte nordstau op gang, maar dan met een aantal dagen vertraging. Je merkt het. Zeker is het allemaal nog niet, want nu spreken we toch al over een termijn van langer dan een week.

eps_pluim_dd_06260

Jammer dat er geen ensemblepluimen van het ECMWF-model vrij beschikbaar zijn. Toch even een poging via de Nederlandse windrichtingpluim. Hier zie je dat de windrichting vanaf zondag zuidwestelijk wordt en later verder doordraait naar het westen tot zelfs het noordwesten. En dat met een vrij nauwe spreiding. Heel grote kans dus dat dat Atlantisch Monster begin volgende week het Europese vasteland opschuift. Daarna (vanaf donderdag) zien we een tweesprong tussen tussen winden uit het oosten (hogeduk ten noorden van ons) en aanhoudende west- tot noordenwinden (hogedruk blijft op de oceaan). Spannend hoor. Het zou in ieder geval net op tijd zijn voor mijn late skivakantie in Königsleiten vanaf 12 april. Hoe is het daar trouwens Hajo?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

12 reacties

Gesloten voor reacties.