Hierboven een veerboot in de Oostzee die ploegt door record dik ijs voor de tijd van het jaar (bron). Gaan we meteen door naar Normandië waar gisteren tot 9cm sneeuw viel bij recordlage temperaturen. Sneeuw in de hogere delen van dat gebied is niet ongewoon laat in het jaar, maar dat het ook in Basse-Normandië bleef liggen wel.

sneeuwfrankrijk0504

Dit is wat er viel en als je hierrr klikt kun je de video zien. Hierrr nog wat fraaie plaatjes uit het gebied.

sneeuwmei1935

In deze video wordt besproken hoe uitzonderlijk deze sneeuw is en in dit artikel staan nog wat oude records. Op een bepaalde manier stelt het mij helemaal niet gerust dat het in 1935 op 18 mei 4cm sneeuwde in Parijs. Want qua zonneactiviteit gaan we vanaf dit jaar een koudere tijd in dan toen. Wat is er voor ons in petto? Sneeuw in juni in het laagland? Ik ben ook niet zo optimistisch te denken dat we met de trend richting een meer meanderende straalstroom en meer oostenwind koudere winters én warmere zomers krijgen. Ik zou denken mogelijk wel drogere zonnigere zomers maar juist kouder als ook het aanvoergebied kouder blijft. Zie wat Bild schrijft over Russisch onderzoek daarnaar. We moeten het allemaal afwachten, maar spannend is het wel!

 recordkoudapril

Hier een rijtje recordkoude maxima voor 5 april in Frankrijk van gisteren.

GREOLIERES LES NEIGES

Het leuke is natuurlijk dat skigebieden wel varen bij een teruggang in temperatuur en dat de naam van deze website de meerderheid van de maanden van het jaar treffend is. Hierboven een plaatje uit Gréolières-les-Neiges in de Alpes Maritimes even boven Cannes waar men na een dump van 30cm in de nacht op vrijdag heeft besloten open te blijven tot 27 april terwijl het plan was om dit weekeinde al te sluiten (bron). Ook mooie berichten uit het sterk ontwikkelende Sella Nevea op de grens van Italië en Slovenië: men heeft daar 10% meer boekingen gehad – mede door veel extra toeloop uit Kroatië, Slovenië en Kärnten – en omdat men dit seizoen voor het eerst in 25 jaar al op 8 december kon openen (normaal is opening met Kerst). Door de goede condities gaat het seizoen na de sluiting morgen toch nog twee volle weekeindes open: 13-14 en 20-21 april (bron).

livigno0604

Het was weer flink zoeken naar plaatjes met blauwe luchten in de Alpen vanochtend. Livigno stelt weer niet teleur.

stmartindebelleville0604

St. Martin de Belleville op 1450m en dus 400m lager dan Les Menuires is ook fraai vanochtend. De hellingen op de achtergrond waren al groen maar ook hier heeft het dus mooi gesneeuwd in de nacht op vrijdag. Vanaf maandag sneeuwt het er opnieuw terwijl het vanaf donderdag dan tot boven de 1500m flink kan regenen. Les Menuires is nog open tot 26 april en Val Thorens tot 12 mei.

ensDeBilt0604_00

We kijken even in detail naar de “warmteverwachting” voor ons kikkerlandje. We zien 4 dagen regen op  ons af komen vanaf dinsdag (gisteren meldde ik nog dat het woensdag zou beginnen). Donderdag wordt de natste dag. Dat is allemaal heel welkom natuurlijk want de weilanden liggen er bruingelig bij alsof je ’s zomers door Marokko rijdt. Vanaf de termijn aan het einde van die nattigheid is er al geen pijl meer op te trekken dus hoor je me vandaag nauwelijks over koud of warm, zonnig of bewolkt.

ecpluim0604_00

Gunstig is dat de gisteren nog naar de kou neigende hoofdrun van het Europese model vanochtend ook de warmte op zoekt. Maar de kans op een korte opleving rond de 14 – 15 – 16e met zonnig matig warm weer van de Lage Landen tot de Alpen gevolgd door klammere temperaturen eind april blijft levensgroot. 

ensnorway0604_00

Afsluitend voor de Noorse Fjorden de pluimverwachting met de temperatuur op 2m. Heel geleidelijk komt daar een einde aan een barre periode en aan het einde van de pluim zijn op het Folgafonna zomerskigebied na alle skigebieden daar ook wel dicht. Grappig is dat het skigebied Røldal al dicht is…. maar dat groepen vanaf 25 man het skigebied nog tot 21 april kunnen “inhuren”. Er staat: We will open for groups when at least 25 paying guest order in advance. Contact post@roldal.com. Moeten we eigenlijk volgend seizoen eens doen! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.