Er zijn mensen die gesproken hebben over een “horrorscenario” met betrekking tot het weer en de skicondities van vandaag en morgen in de Alpen. Het is nu duidelijk dat ik het een paar dagen geleden bij het juiste einde had toen ik donderdag in mijn weervideo zei dat de eerste week van de kerstvakantie een mooie week zou worden. Hierboven St. Martin de Belleville – het moederdorp van Les Menuires en Val Thorens – op 1450m waar het flink heeft geregend en waar nu hele gezinnetjes lekker aan het rommelen zijn bij aangename temperaturen en een mooi winterzonnetje.

De grootste mazzel die we samen hebben is dat de regen grotendeels ’s nachts is gepasseerd. Ja de bomen zijn groen maar voor een plaatje als in het Val d’Anniviers vandaag teken je toch op je eerste skidag? En ook hier in de SkiWelt gaan we knallen vandaag, na gisteren al een droomdag te hebben genoten. Ik zit hier in Haus Tirol te kikken en Simone en Raimond en Sydney zijn hier net aan komen waaien. Ze vertellen me dat het vanaf middernacht tot 6 uur vanochtend flink heeft gehoosd (waar ik in mijn pension niets van het bemerkt en wat dus weer een voordeel is van de camping waar zij hun mooie plekken hebben). En aan het einde sneeuwde het zelfs weer even tot in het dal. En sinds 9 uur is het geleidelijk aan het opklaren. Horror! Nee dus. Wax op je ski’s en gaan.

Hoe gaat het verder? Gewoon prima. Maandag dus superwarm. Tot +11°C op 2000m in Oostenrijk! Dinsdag ook nog zeer warm. In de nacht op woensdag dan weer regen en sneeuw (in het westelijk Alpengebied al dinsdag overdag). Sneeuwgrens 1200m en dalend. De meeste dorpen gaan weer sneeuw zien. Kijk voor het exacte verloop op de kaarten in de Wintersport Weerkamer. Hierboven het ensemble voor Die Tauplitz een van de gebieden waar de meeste sneeuw gaat vallen. Pakken we het ensemblegemiddelde dan is het verdere verloop ook zeer goed te pruimen. Het donkerrode lijntje met de neerslagpiek op 5 januari is natuurlijk waar we echt voor moeten duimen. 

Het ensemble voor Sauerland gaat bepalen of ik mijn BV3 scoor of niet. Met de 00u hoofdrun kom ik er niet. Het ensemblegemiddelde is ook nog 2 graden te warm. Maar 30% kans heb ik nog. En jullie ook. Want een aanhoudende WC wil niemand. Nu snel de piste op! Morgen meer.

Als uitsmijter een prachtige plaat van de berg Niesen in het Berner Oberland. Hoogte 2360m. Let op de enorme Schneewächte op de voorgrond. En je ziet mooi wat de regen heeft gedaan. Vandaag is trouwens extreem lawinegevaar: niveau 4. Dat gaat met de dooi en de dan weer intredende afkoeling snel afnemen. Minstens tot woensdag zeer voorzichtig zijn in de zogenaamde Kammlagen vanaf 2000m.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

49 reacties

Gesloten voor reacties.