Er zijn mensen die gesproken hebben over een “horrorscenario” met betrekking tot het weer en de skicondities van vandaag en morgen in de Alpen. Het is nu duidelijk dat ik het een paar dagen geleden bij het juiste einde had toen ik donderdag in mijn weervideo zei dat de eerste week van de kerstvakantie een mooie week zou worden. Hierboven St. Martin de Belleville – het moederdorp van Les Menuires en Val Thorens – op 1450m waar het flink heeft geregend en waar nu hele gezinnetjes lekker aan het rommelen zijn bij aangename temperaturen en een mooi winterzonnetje.

De grootste mazzel die we samen hebben is dat de regen grotendeels ’s nachts is gepasseerd. Ja de bomen zijn groen maar voor een plaatje als in het Val d’Anniviers vandaag teken je toch op je eerste skidag? En ook hier in de SkiWelt gaan we knallen vandaag, na gisteren al een droomdag te hebben genoten. Ik zit hier in Haus Tirol te kikken en Simone en Raimond en Sydney zijn hier net aan komen waaien. Ze vertellen me dat het vanaf middernacht tot 6 uur vanochtend flink heeft gehoosd (waar ik in mijn pension niets van het bemerkt en wat dus weer een voordeel is van de camping waar zij hun mooie plekken hebben). En aan het einde sneeuwde het zelfs weer even tot in het dal. En sinds 9 uur is het geleidelijk aan het opklaren. Horror! Nee dus. Wax op je ski’s en gaan.

Hoe gaat het verder? Gewoon prima. Maandag dus superwarm. Tot +11°C op 2000m in Oostenrijk! Dinsdag ook nog zeer warm. In de nacht op woensdag dan weer regen en sneeuw (in het westelijk Alpengebied al dinsdag overdag). Sneeuwgrens 1200m en dalend. De meeste dorpen gaan weer sneeuw zien. Kijk voor het exacte verloop op de kaarten in de Wintersport Weerkamer. Hierboven het ensemble voor Die Tauplitz een van de gebieden waar de meeste sneeuw gaat vallen. Pakken we het ensemblegemiddelde dan is het verdere verloop ook zeer goed te pruimen. Het donkerrode lijntje met de neerslagpiek op 5 januari is natuurlijk waar we echt voor moeten duimen. 

Het ensemble voor Sauerland gaat bepalen of ik mijn BV3 scoor of niet. Met de 00u hoofdrun kom ik er niet. Het ensemblegemiddelde is ook nog 2 graden te warm. Maar 30% kans heb ik nog. En jullie ook. Want een aanhoudende WC wil niemand. Nu snel de piste op! Morgen meer.

Als uitsmijter een prachtige plaat van de berg Niesen in het Berner Oberland. Hoogte 2360m. Let op de enorme Schneewächte op de voorgrond. En je ziet mooi wat de regen heeft gedaan. Vandaag is trouwens extreem lawinegevaar: niveau 4. Dat gaat met de dooi en de dan weer intredende afkoeling snel afnemen. Minstens tot woensdag zeer voorzichtig zijn in de zogenaamde Kammlagen vanaf 2000m.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

49 reacties

Gesloten voor reacties.