Donderdag mogelijk regen in Oostenrijk

Klik voor grotere kaart

Oostenrijkgangers zijn er vanochtend nog niet gerust op dat het goed komt. Maar het komt goed! Vanaf middernacht tot zondag sneeuwt het dik langs de hele Oostenrijkse noordkant. Zondag, maandag en dinsdag houdt de Nordstau aan. Volg het zelf op wetter3.de (zie Niederschlagsstaerke und – Form). Reken op 30cm vers in de Staulagen. 

OK, dat zijn niet de meters die nu in de Franse Alpen en in Wallis neerdalen, maar het is toch gewoon fraai! En hoe vaak is het niet omgekeerd: alles naar Oostenrijk en niets voor de Franse Alpen (knietje van hoog – zie kaart hierboven). Zo iets is al aankomende donderdag aan de hand met helaas daarbij het minder gunstige nieuws dat de sneeuwgrens dan flink kan stijgen. Denk aan 900-1500m.

Of kan het nog meevallen?

Ensemble Wintersport Oostenrijk 16-12

Klik voor grotere grafiek

Net als in alle afgelopen runs blijft de hoofdrun een uitschieter omhoog voor komende woensdag en donderdag. Zowel qua temperatuur als qua neerslag. Als de temperatuur gaat meevallen zal de neerslag waarschijnlijk minder intens zijn, maar goed.

We moeten gewoon even incalculeren dat we van zaterdag tot en met woensdagochtend prachtige winterplaatjes zien tot in de lagere dalen en dat we donderdag in verschillende Oostenrijkse dorpen wat regen zullen zien. Wat weer niet wegneemt dat de pistekwaliteit boven 1500m sowieso alleen maar zal toenemen.

Perfect vers besneeuwd
En wat je op de kaart helemaal bovenaan al ziet: als het warmtefront passeert ligt het koufront al klaar op de oceaan tussen de twee H’s. Dat gaat dan vrijdag en zaterdag de Alpen weer bereiken. Ook hierboven in het ensemble is duidelijk te zien dat de zachte golf alleen een tussenfase is. Voor volgende week vrijdag en zaterdag levert dat waarschijnlijk alweer lichte Nordstau op. En daarmee leveren de weergoden ook Oostenrijk perfect vers besneeuwd af voor de kerstdagen.

[fbphotos id=310485172319028]

Ook tijdens de kerstdagen blijven de sneeuwkansen in de Alpen aanzienlijk. En daarna? Wat op 22 december nog een knietje is dat de neerslag weg houdt uit de Franse Alpen (gisteren hebben we gezien dat er ook een kouder scenario is waarbij de neerslag de Franse Alpen wel bereikt) . Voor na de kerstdagen zien we nu keer op keer een stevig Alpenhoog uit de weermodellen rollen. Zie de kaarten hierboven. Wat dus schitterende wintersportdagen gaat opleveren richting oud & nieuw met koude nachten waarin weer extra kunstsneeuw zal worden geproduceerd.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.