Donderdag mogelijk regen in Oostenrijk

Klik voor grotere kaart

Oostenrijkgangers zijn er vanochtend nog niet gerust op dat het goed komt. Maar het komt goed! Vanaf middernacht tot zondag sneeuwt het dik langs de hele Oostenrijkse noordkant. Zondag, maandag en dinsdag houdt de Nordstau aan. Volg het zelf op wetter3.de (zie Niederschlagsstaerke und – Form). Reken op 30cm vers in de Staulagen. 

OK, dat zijn niet de meters die nu in de Franse Alpen en in Wallis neerdalen, maar het is toch gewoon fraai! En hoe vaak is het niet omgekeerd: alles naar Oostenrijk en niets voor de Franse Alpen (knietje van hoog – zie kaart hierboven). Zo iets is al aankomende donderdag aan de hand met helaas daarbij het minder gunstige nieuws dat de sneeuwgrens dan flink kan stijgen. Denk aan 900-1500m.

Of kan het nog meevallen?

Ensemble Wintersport Oostenrijk 16-12

Klik voor grotere grafiek

Net als in alle afgelopen runs blijft de hoofdrun een uitschieter omhoog voor komende woensdag en donderdag. Zowel qua temperatuur als qua neerslag. Als de temperatuur gaat meevallen zal de neerslag waarschijnlijk minder intens zijn, maar goed.

We moeten gewoon even incalculeren dat we van zaterdag tot en met woensdagochtend prachtige winterplaatjes zien tot in de lagere dalen en dat we donderdag in verschillende Oostenrijkse dorpen wat regen zullen zien. Wat weer niet wegneemt dat de pistekwaliteit boven 1500m sowieso alleen maar zal toenemen.

Perfect vers besneeuwd
En wat je op de kaart helemaal bovenaan al ziet: als het warmtefront passeert ligt het koufront al klaar op de oceaan tussen de twee H’s. Dat gaat dan vrijdag en zaterdag de Alpen weer bereiken. Ook hierboven in het ensemble is duidelijk te zien dat de zachte golf alleen een tussenfase is. Voor volgende week vrijdag en zaterdag levert dat waarschijnlijk alweer lichte Nordstau op. En daarmee leveren de weergoden ook Oostenrijk perfect vers besneeuwd af voor de kerstdagen.

[fbphotos id=310485172319028]

Ook tijdens de kerstdagen blijven de sneeuwkansen in de Alpen aanzienlijk. En daarna? Wat op 22 december nog een knietje is dat de neerslag weg houdt uit de Franse Alpen (gisteren hebben we gezien dat er ook een kouder scenario is waarbij de neerslag de Franse Alpen wel bereikt) . Voor na de kerstdagen zien we nu keer op keer een stevig Alpenhoog uit de weermodellen rollen. Zie de kaarten hierboven. Wat dus schitterende wintersportdagen gaat opleveren richting oud & nieuw met koude nachten waarin weer extra kunstsneeuw zal worden geproduceerd.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.