Een prachtig webcambeeld van de Furkajoch bij een graadje of 10 onder nul dat gisteren in de reacties werd gedeeld is een mooie opening voor vandaag.  Gaat die meetlat -die op 1600 meter hoogte staat- verdwijnen? Toch maar even in de gaten houden!

Actueel in het uiterste westen van Oostenrijk tijdelijk wat bewolking maar iets verderop -Schröcken- dit fraaie beeld. Een van de favorieten van Jorne maar ook vandaag prachtig toch?

Nadat de bewolking in het dal van Zell am See opgelost is. Wow toch? En hé, eindelijk begint het meer dicht te vriezen. Ja, heel koud is het meest niet geweest.

Hajo heeft zoals gisteren aangekondigd een nieuw mooi klein gebied ontdekt: de Nordkette bij Innsbruck. Op weg naar boven!

Maar in het oosten plaatselijk toch nog even flinke sneeuw zoals hier in Hochkar. Ook bij 11 graden onder het vriespunt, lekker hoor!

Sowieso is er op het continent best wat kou aanwezig. Wat een fraaie minima in Duitsland! Zou dat schaatsen zijn of worden? Kijken we morgen naar in een apart lage landen bericht. Overigens werd het vlak boven de sneeuw in Garmisch-Partenkirchen -23 en in Reit im Winkl -27!

Het totaalplaatje kunnen we mooi op de radaranimatie zien.

Vanmorgen zal het meeste oplossen en is het een prachtige dag voor het grootste deel van de Alpen. Morgen vanuit het westen oprukkende bewolking en neerslag voor de noordkant bij oplopende temperaturen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoeveel regen?

De meeste neerslag uiteraard voor het noordwesten. Grootschalig gezien valt 20 tot 30 mm in de vloeibare vorm te verwachten. Wanneer het als sneeuw valt zijn dat ruwweg de centimeters.

Verder naar het oosten 10 tot 15 mm.

Het fijnmazige ARPERGE model geeft de stuwingszones fraai weer. Lokaal in de hogere gebieden is een halve meter mogelijk!

Bij aanvang van de neerslag morgenochtend is nog wat kou aanwezig; lage sneeuwgrens.

Maar bij het doorkomen van het front en juist bij de meest intensieve neerslag snel oplopend.

De sneeuwgrens zal in de westelijke gebieden sowieso oplopen tot zo’n 1800 meter. In hoeverre dat opdringt naar het oosten verschillen de modelberekeningen flink. Het Europese weermodel houdt het op 1200 tot 1400 meter voor Oostenrijk maar in het Amerikaanse komt het ook daar tot op 1600 a 1800 meter tot regen; hier hou ik het meest rekening mee. Even doorbijten hoor. Er ligt genoeg sneeuw; eenmaal droog zullen de pistes snel weer beter worden.

De volgende neerslagfase in de loop van zaterdag, gevolgd door weer lagere temperaturen, zit mooi in beide modellen. Zoals Jorne gisteren al schreef: het zou een mooie opfrisser zijn. Echter: de kou komt in het GFS model wat te laat voor een mooi lage sneeuwgrens. Wat een verschil met het ECMWF! Spannende situatie nog altijd.

Vanaf medio komende week zijn de verwachtingen wat mij betreft toch behoorlijk onzeker. We zien vandaag toch weer wat andere kaarten dan gisteren. Hogedruk-ontwikkelingen met een noordelijke tendens lijken vrij zeker maar hoe komt het precies kom te liggen valt niet te zeggen. De kans op aanhoudende kou voor de Alpen lijkt in ieder geval groot, de kansen op forse neerslag vrij klein.

De ensembles lopen wat achter dus ik kan ze alleen van de run van gisteravond laten zien. Dit voor Vorarlberg. Na vrijdag duiken we de kou in! Pas ver in de meteofictie relatief kleine kansen (waaronder de zwarte lijn; hoofdrun van gisteravond) op een opbollend Azoren-hoog met warmte en regen. Vanmorgen is dit scenario weer uit de hoofdrun  een stuk minder aanwezig. En ach; dat is wel heel ver weg. Al met al dus aanhoudend prima omstandigheden!

Voor de Franse Alpen een min of meer zelfde beeld. Wat opvalt is alleen dat de warmte iets langer aanhoudt; zaterdag nog. Maar dan gelukkig weinig neerslag.

Ik sluit af met een verslagje van Jeroen die gisteren in Waidring was. Hij schrijft: “Prachtige condities gisteren na de sneeuwval van zondag en maandag. Na wat lichte sneeuw gisteren ochtend en voornamelijk grijze luchten een fraaie zonnige afsluiting. Pistes lagen er prachtig bij”

Wat een schitterende beelden, dank voor het delen!

Yummie!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

110 reacties

Gesloten voor reacties.