Wat voor een lekkere late avond afbeelding is dit? Soms vind ik het jammer dat ik in het saaie platte Nederland woon. Natuurlijk zeg ik dit nu heel cru maar kijk ik naar de webcamafbeelding dan is het eerste wat in me opkomt: “wat is het daar toch mooi”. Zell am See bij night. Ik ben er zelf geweest zowel in de zomer als in de winter en allebei was het top omdat het in beide seizoenen wat te bieden heeft en de Oostenrijkse gemütlichkeit zo opvalt dat je gewoon echt op vakantie bent. Heerlijk. Ik heb ook wel eens in het zomerseizoen de Alpen bezocht, ik vind het landschap en de bergen zo fascinerend dat ik eigenlijk wel durf te zeggen dat ik er een beetje verliefd op ben. Het voelt als een verre liefde en als ik er ben, dan is het feest, dan heb ik vakantie en die vakantie is eigenlijk altijd geslaagd. Zo was ik een aantal jaren geleden in de zomervakantie in de deelstaat Karinthië bij het plaatsje Millstatt aan de Millstätter See Heerlijk een pensionnetje gehad, geweldige huiseigenaren. Wij hadden uitzicht over het meer en de bergen. Het weer was prachtig. Soms een onweersbui maar ik als weeramateur geniet hier van! Overdag gingen we lekker aan het water liggen of lekker wandelen in de bergen en dan in de zomer in het liftje zitten, dat heeft ook zijn charme hoor! Was het wat minder weer dan gingen we een stukje rijden of een stadje bezoeken er is gewoon genoeg te doen en ik heb nu al zin om weer te gaan. Oke, volgens mij wijk ik wat af wat er moet nog wat over het weer vertelt worden maar nu de vakantie eraan komt begint het gewoon weer te kriebelen. Deze zomervakantie geen Oostenrijk voor mij vanwege gezinsuitbreiding, volgend jaar weten jullie waar wij zijn in de zomervakantie.

Nu snel over naar het actuele weer en dat ziet er voor vandaag niet al te best uit in de gebieden die te maken hebben met wateroverlast. Daar valt van tijd tot tijd weer behoorlijk wat regen. Het is te hopen dat dit geen extra problemen met zich mee gaat brengen maar ik ben er een beetje bang voor zeker in Tsjechië en mogelijk ook Zuid-Duitsland want daar worden weer extreme neerslaghoeveelheden berekend tot wel 100 mm aan toe in 24 tot 36 uur. Gelukkig wordt het vanaf woensdag (tijdelijk) droger in die gebieden. Dit geldt ook voor de Alpen. De temperaturen gaan weer naar zomerse waarden in de lagere streken maar vanaf donderdag wordt het weer onstabiel met naast zon ook kans op enkele (onweers) buien.

Kijken we naar ons kikkerlandje dan beginnen we de dag met wolkenvelden. Het is de bedoeling dat die bewolking geleidelijk gaat oplossen zodat later op de dag op veel plaatsen de zon er door komt. Aan de kust kan dat lastiger zijn en blijft de temperatuur zoals de afgelopen dagen fors achter in vergelijking met het binnenland. Het wordt in de middag afhankelijk van de bewolking 15 tot 21 graden. De wind komt uit noordelijke richtingen. Bij onze zuiderburen kunnen in de Ardennen wat buien vallen. [dc_slider slider=”17790″ captions=”true”] De vooruitzichten zien er een beetje wisselvallig uit. Ik denk dat het de komende dagen typisch Hollands zomerweer wordt. Op de Oceaan ligt een groot lagedrukgebied en die gaat er voor zorgen dat de stroming eindelijk weer eens zuidwest wordt. Dit is ook de aanvoer die het meeste voorkomt in ons land. Dat houdt wel in dat we wat wisselvallig weer kunnen verwachten met meest gematigde temperaturen. Zon, afgewisseld met stapelwolken en af en toe een bui en de middag temperatuur komt uit tussen 18 en 22 graden. Het Amerikaanse model is wat warmer. De verwachting qua temperatuur blijft hierdoor wat lastig. Reken dus op 18 tot 22 graden en krijgen we meer dan is dat mooi meegenomen toch? Aan zee blijft het kwik vaak nog steeds wat achter. Ja wat wil je met een zeewatertemperatuur van 12 graden. Nog liefhebbers van echte hitte? De laatste weerkaart hierboven laat op donderdag 20 juni Spaanse hitte (rode kleur) helemaal doorkomen tot aan de lage landen. Nog veel te ver weg om daar waarde aan te hechten maar dat gaan we hier in de gaten houden. Nu we het toch over Spanje hebben. Daar gaat de temperatuur de komende dagen flink omhoog. In Sevilla waar het vanmiddag een aangename 27 graden is gaat het kwik omhoog naar 37 graden in de loop van de week. Als dat maar daar blijft.

Dit ziet er helaas gewoon weer koud uit. De rode hoofdrun volgt gedurende de volledige 10 daagse termijn netjes het ensemblegemiddelde (de gestippelde lijn), dus weinig argumenten om daar iets veel mooiers van te maken. Wel valt op dat er voor komende zaterdag en zondag nog veel ruimte is. Cliché maar waar: kan alle kanten op. Misschien een mooi weekend! De onweerskansen voor zondag of maandag zijn er in de hoofdrun overigens volledig uit. De (blauwe) controlerun geeft nog wel een behoorlijk cape (= één van de parameters met betrekking tot de onweerskansen) signaal op maandag, maar dat is eigenlijk een zogeheten uitbijter, vrijwel geen ondersteuning van de andere ensembleleden. Bekijk hier de volledige KNMI-pluim. Al met al aardig onderweg naar de 6e te koude maand op rij.

Net als gisteren lijkt het met het oplossen van de bewolking tegen te vallen. Pas tegen of in de avond klaart het lekker op. De maxima zullen daardoor relatief laag uitpakken. Wat dan volgt.. is een zeer koude nacht! Een droge ondergrond, heldere condities en het compleet wegvallen van de wind dragen bij aan een enorme uitstraling. De kaart geeft de te verwachten minima volgens het GFS model aan. Het ECMWF is  wat milder, en het HIRLAM model wil er al helemaal niets van weten. Kennelijk zit daar iets structureel fout, dat model komt vrijwel altijd met te hoge minima, zeker aan de grond. Het GFS daarentegen zit er de afgelopen dagen zeer goed bij, maar ook dat gaf afgelopen nacht nog te hoge temperaturen op. Er is een behoorlijke kans dat het tot vorst op waarnemingshoogte komt! Hoe bijzonder is dat? Het KNMI rept in dit interessante artikel over -0.8  °C op 18 juni als laatste dag vóór de zomer, in Witteveen (een gehucht in Midden-Drenthe). Voor zover echter na te gaan op weergegevens.nl (voorheen sohosted.nl) is 3 juni (hé , daar hebben we hem weer: 1962) de laatste datum vóór de zomer waarop er op waarnemingshoogte vorst (-0.1  °C, Deelen) is waargenomen door één van de officiële stations. De laagst gemeten temperatuur op 10 cm boven de grond bedraagt -5.0  °C (1 juni 1977, Eelde). En voor De Bilt zelf? 28 mei (1961) is daar de laatste dag vóór de zomer met vorst op waarnemingshoogte, -0.2  °C. Spectaculaire kansen!  We gaan het volgen op weerplaza.nl/actueel.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

81 reacties

Gesloten voor reacties.